Mondj nemet az internetadóra!

Quoted post

Adószakértő

#345 Egy adószakértő véleménye

2014-10-26 12:39

Látványos felháborodás van az ún. "Internetadó" miatt. Ez az ál-felháborodás adószakmailag és társadalmilag is értelmezhetetlen. Ez egy bagatell-adó, az Internet-használat egy versenypiaci termék (szolgáltatás), amit eddig is terhelt pl. 27% áfa, amit a lakossági vásárló nem igényelhet vissza. A mostani szabályozási irány egy helyes irány, az Internet-használat könnyen mérhető, az adófizetést néhány tucat szolgáltatón keresztül technikailag meg lehet oldani. Ez a fajta adóztatás beleillik abba a filozófiába, hogy nem jövedelemadó-ágon kell a költségvetés (az állam) bevételeit megoldani, hanem ott kell adóztatni, ahol egyáltalán technikailag lehetséges.

Az állam 25 éve próbálja a multiktól, meg a KKV-któl, a fodrásztól meg mindenhonnan beszedni az adókat, és minden gazdasági szereplő (beleértve a háztartásokat is) foggal-körömmel próbálja elkerülni az adófizetést. A Blikk címlapjára kikerülnek az áfacsalók, a dohánysmugglerek, az offshore-lovagok... Ez azonban nem csak magyar, hanem jellemzően Közép-Kelet-európai szindróma. Egyszerűen ilyenek vagyunk.

Az Állam végre rájött arra, hogy óriási és kétséges adóbeszedési energiák helyett (nyomozók, ellenőrzések, stb.) olyan gazdasági tevékenységeket vagy szereplőket kell elővenni, akik utolérhetőek, ahol technikailag könnyen megoldható az adóztatás. Természetesen emellett a háttérben komoly energiák mennek el pl. az áfacsalás üldözésére is, de ez most nem tartozik ide.

A magam részéről, mint adószakértő teljes mértékben egyet tudok érteni az Internetadóval, ez egy könnyen megoldható, jól mérhető, igazságos (forgalomarányos), értelmes adófajta... bár ilyen egyszerű és értelmes lenne minden adónk. Az, hogy havi 700 Ft-ot egy-egy háztartás pluszban befizet... ezt a felháborodást meg inkább hagyjuk. Akinek van Internet-előfizetése, eddig is 3-5-10 E Ft-okat fizetett, egy sima szolgáltatói áremelés több lenne ennél, azért viszont senki nem tiltakozott eddig sem. Egy vállalat életében az 5.000 Ft/hó pedig egyszerűen értelmezhetetlen, ahol ez tétel, ott lehet, hogy nem kell vállalkozni (nyilván az élelmes mikrovállalkozások vezetői majd céges helyett pl. lakossági tarifára váltanak). Ahogy az elején kezdtem, ez egy szó szerinti bagatell-adó.

Lehet külföldi példákat hozni, hogy "ilyen sehol nincs a világon". Ez egy butaság, a világ minden Internet-szolgáltatója fizet számtalan adót (áfa, társasági adó, járulékok, stb.), csak éppen ilyen nevű adót nem mert még egyetlen Kormány sem bevezetni... mert nem volt kétharmaduk. Mi bevezetjük, és 5 éven belül tucatszám fogják bevezetni a világon, ez egy adózási innováció a maga nemében. A telefonra, a gázolajra, banki tranzakciókra, a gyógyszerekre, rengeteg mindenre fizetünk különadót, miért pont az Internet kellene, hogy kivétel legyen?

Aki erről hangosan üvölt, és Internetadó-tüntetést szervez, az nyissa ki inkább a tévét, és nézze meg, hogy mi zajlik a világban, és hogy milyen társadalmi problémákkal nézünk szembe, és hogy ez az adó milyen törpeprobléma azokhoz képest. Aki egész hétvégén illegális videókat nézeget, meg fájlcserélőket használ az most kimegy két sör után a térre és van képe ott hőbörögni az adórendszer meg a Kormány ellen. Ahelyett, hogy sétált volna egyet a Normafánál vagy elvitte volna a barátnőjét egy lángosra... mindkettő megúszható 700 Ft-ból, és legalább van értelme :)

Válaszok


Vendég

#348 Re: Egy adószakértő véleménye

2014-10-26 21:40:57