Az akác legyen hungarikum!

Quoted post

bpetya75

#4880 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2014-05-18 05:40

#4878: Walter - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

"Ismereteim szerint az akácosok többségükben lehangoló állapotban vannak. Úgy tudom, ez valamennyire törvényszerű is. Jobban megéri újat telepíteni, mint vesződni a régivel."

Ez nem így van. Az igaz, hogy többezer hektáron állnak olyan akácosok, amelyek senyvednek a rossz termőhelyi körülmények miatt, ezek az un akáctemetők. Ez az akác térfoglalásának nem egészen 3%-a volt 2005-ben (http://www.okologia.mta.hu/sites/default/files/BARTHA_es_mtsai_Akac_attekintes_2014_vegleges.pdf). A többi termőhelyen már igaz, hogy az akác felújításával nem igazán kell vesződni a jó sarjadóképessége miatt. Odafigyelni jóformán csak arra kell, hogy gyökérsarjról újuljon fel, ne tuskóról.

Ahogy nem kell attól tartani, hogy az akácot bárki kiirtaná az országból, annak sincs realitása, hogy az erdeink teljesen elakácosodnának. Bár tény, hogy az akác további térnyerése nem igazán indokolt. Számos olyan termőhelyen borít kiváló erdőtalajokat ezerhektár szám, főleg a Dunántúlon, ahonnan mihamarabb el kell takarítani, cserébe sok helyen még telepíthető lehet. Itt viszont a gyepek tiszteletben tartására kell figyelni. Az akácot nem szabad se isteníteni, se démonizálni. Tudatosan, felelőséggel kell vele gazdálkodni. A gazdasági szempontok mellett (hozzá teszem, hogy itt sem a rövidtávú hasznot kellene szem előtt tartani) természetvédelmi, turisztikai, közösségi szempontokat is figyelembe kell venni.

Válaszok

ifjpalyizoltan

#4881 Pontosítás

2014-05-18 06:13:55

#4880: bpetya75 - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Kedves bpetya!

 

Csak egyetlen pontosítás. Hazánkban nincsenek akáctemetők. Hogy miért?

 

A nemzetközi erdészeti termőhelyosztályozásnak megfelelően hazánkban is hat termőhelyi kategória van. Az akác a legyengéb, azaz VI-os termőhelyi osztályon is sikerrek és nyereséggel termeszthető (tehát nem temető), csupán annyiban tér el egy közepes akácostól, hogy 20 éves korában célszerű véghasználni és gyökérszaggatással gyökérsarjról felújítani. A legjobb termőhelyi kategóriákon viszonylag kevés akácos áll, érthető okokból. A legtöbb akácos III-IV termőhelyi osztályú.

 

Vannak olyan termőhelyek is, ahol az akác egyáltalán nem termeszthető: sziklakopárok, szikesek, 20%-nál magasabb karbonátos mésztartalmú talajok, pH 4-nél savanyúbb talajok, láperdők, belvizes területek, 30 napnál hosszabb elöntés alá kerülő hullámterek, -5 C-nál hidegebb januárú, ill. +15 C-nál hűvösebb júliusú területek, hogy csak a legfontosabbakat említsük.

 

Erdészüdvözlettel!

 

a Kezdeményező

egy nyírségi erdőmérnök

 

U.i.: 4. közlemény: https://google.drive.com/file/d/0B2AfPm8e8pXwRkxzWVJNVGZBWmc/edit?usp=sharing

 

Walter

#4883 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2014-05-18 08:14:12

#4880: bpetya75 - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Köszönöm!

Ott tévedtem, hogy az V. kategóriát is "lehangoló"-nak minősítettem.