Az akác legyen hungarikum!

Quoted post

bogaras

#4763 Re: Re: Konkrét szakmai klérdés... (Re: Re: Konkrét alternatívákat)

2014-04-24 03:24

#4761: peti - Re: Konkrét szakmai klérdés... (Re: Re: Konkrét alternatívákat)

"Évi átlagcsapadék 510 mm/év júniusi főmaximummal és februári főminimummal. Júliusi középhőmérséklet +21,5 °C. A talaj finom homok 20% körüli vályog szemcsemérettel. A talaj karbonátos mésztartalma 25%, pH 9. A termőréteg vastagsága 40 cm. A feltalaj humuszrétegének vastagsága 3 cm, a humusztartalom 1,0%."

Nekem bőven elég lenne Tisztelt kolléga ha csupán néhány fafajt említenél ennek a ténynek ismeretében. Ugyanis ha nem telepítettek volna akácot akkor itt nem lenne semmi öshonos fafaj meg pláne nem . A puszta igazán a puszta, de Te azt maximum a Rózsa Sándor vagy hasonló filmekből láthattad vagy éppen a Petőfi versekben olvashattál róla.

Tisztelettel: egy alföldi paraszt

Válaszok

bpetya75

#4765 Re: Re: Re: Konkrét szakmai klérdés... (Re: Re: Konkrét alternatívákat)

2014-04-24 06:26:29

#4763: bogaras - Re: Re: Konkrét szakmai klérdés... (Re: Re: Konkrét alternatívákat)

Nyilvánvalóan vannak olyan termőhelyek, amelyeken nem lehet cél az akác lecserélése. Ez ilyen. És nyilvánvalóan vannak olyanok is, amelyeken meg elfogadhatatlan a jelenléte.

Az, hogy a sekély termőrétegű meszes homokon van létjogosultsága az akácnak, nem jelenti azt, hogy mondjuk egy vályogos szövetű mély barnaföldön lenne bármi keresnivalója.

Senki nem mutatott fel egyetlen bizonyítékot sem, ami arról szólna, hogy a magyarországi akác kiirtásának szándéka valóban felmerült volna bárkiben. Jó lenne végre elfogadni, hogy az akác nem csodafa, nem csak előnyei, hanem hátrányai is vannak. Ráadásul az egyik legnagyobbnak kikiáltott előnye valójában hátrány. Az akác valójában nem jó tűzifa, csak közepes. Szárazon. Az, hogy frissen kivágva is ég, az tök jó lehet annak, aki azért gyújt be, hogy lássa, milyen szépen ég a tűz. Én fűteni szoktam a fával, arra meg a nedves akác nem igazán alkalmas, mivel az égéshő számottevő része a benne lévő víz elpárologtatására megy el.

peti

#4773 Re: Re: Re: Konkrét szakmai klérdés... (Re: Re: Konkrét alternatívákat)

2014-04-29 03:24:53

#4763: bogaras - Re: Re: Konkrét szakmai klérdés... (Re: Re: Konkrét alternatívákat)

Szia Bogaras!

Lehet, hogy rosszul fogalmaztam. Megpróbálom újra. Ilyen helyzetben szerintem szóba sem jöhet, hogy hagyományos fafajcseréről legyen szó. Amennyiben a fatermesztés intenzitását fenn kell tartani (nem jöhet szóba a fatermés kiesés), akkor annyit lehet tenni, hogy az időközben betelepült őshonosakat az előhasználatok során kímélni kell és a tarvágáskor is vissza kell hagyni. Szerintem ennyit lehet elérni és nem többet. Ha egy hektáron egy szürkenyár egyed vagy vadkörte, vagy szil jelenik meg, akkor annyit lehet elérni. Ha egy nyüves bokor sem jelenik meg, akkor szerintem nem lehet tenni semmit és nem lehet elfogadni azt a kényszerítést, hogy márpedig át kell alakítani a területet.

Egy kis vitriol: Ilyen mésztartalom mellett elgondolkodnék a mész kitermeléséről.

Édesanyám egy bihari tanyán született, a nejem pedig kiskunsági. Mondtam, hogy gyüttment vagyok. Persze a Ruzsa Sándort gyerekkoromban szerettem.