Az akác legyen hungarikum!

Quoted post

álmos vezér

#2761 Re:

2014-02-17 22:48

#2744: Ildiko -

Az EU bizonyára örül a listájának, de nincs szó a nem-őshonos növények visszaszorításáról. Az özönfajok visszaszorításáért viszont az utódai is hálásak lehetnének! Azoknak, amik ott is nőnek, ahol nem ön szeretné! Ráadásul nem tudja eltávolítani. Nem jellemző, hogy a kukorica, paradicsom, stb. elözönlene egy területet, amit aztán nem lehetne kordában tartani. Az akác ezt teszi, kiszorítva számos őshonos, és legalább olyan értékes növényt és állatot. (Nem csak fát!) A fő probléma, hogy ott is terjed, ahol nem kellene. Főként "gazdátlan" területeken, felhagyott szőlős, gyümölcsösökben, ahol aztán lassanként kiszorítja vetélytársait. Ha a növények és állatok beszélni tudnának mind tiltakozna, transzparenssel vonulnának a városba, hogy ezt az önző fajt miért kellett nekünk idehozni. Sajnos ezt nem tudják megtenni.

Be kell látni, hogy igenis korlátozni kell egyes fajok terjedését, máskülönben mérhetetlen károkat fognak okozni. Igaz, addigra ön már nem él, és a petició indítója sem. Másrészt a kár, nem "közvetlen", a városlakó szinte észre sem veszi, a környezete viszont annál inkább. Tehát gondolkodhat úgy, hogy utánam az özönvíz, azért erre én nem lennék büszke. Valószínűleg senkinek meg nem fordul a fejében, hogy milyen gazdag élővilág létezhetne - egyebek közt az Alföldön is.

Sok aláírónak fogalma sincs arról, miről van szó. Kb. arról szól az egész, hogy "szeretem a mézet - aláírok". Meg olyanok, hogy mit esznek majd a szegény méhek (mintha nem lenne más eledelük!??) Ja, és az akácot, mint "természetet" védik. Viccnek is rossz. Szomorú. És ezt a tudatlanságot használja ki a petíció indítója.

Akácméz attól még lesz, hogy nem hungarikum. Jelenleg is korlátozott.

Válaszok

Tölgy

#2768 Re: Re:

2014-02-17 23:55:38

#2761: álmos vezér - Re:

Kérem, olvassa el Tölgy által fentebb írtakat!

2013. júniusában aláírta Orbán Viktor a jogszabály módosítást, mely szerint a kivágott akác helyére sehol sem telepíthető akác!(Ugyanez igaz még másik 5 fafajra, ami Önök szerint szintén írtandó!)

Ez oda vezet, hogy kiírtjuk az akácot.

Ön szerint nincs élővilág az akácerdőben. Járt már akácosban? A legjobb palántaföld ott van! Amugy minden éven ott találkozom szarvasbogárral is! Ön látott már?

Lucfenyő erdőben járt? Ott jó esetben gombát talál, mást nem! Azt is írtani kell?

g

#2792 Re: Re:

2014-02-18 06:35:04

#2761: álmos vezér - Re:

Először is engedje meg, hogy kikérjem a következő mondatot sokunk nevében: "És ezt a tudatlanságot használja ki a petíció indítója." ! Azt javaslom nézzen utána, hogy mennyi e témában szakértőnek számító ember írta alá és támogatja ezt a kezdeményezést! Illetve Ön szerint problémát okoz az akác a "Főként "gazdátlan" területeken, felhagyott szőlős, gyümölcsösökben, ahol aztán lassanként kiszorítja vetélytársait." . Milyen vetélytársakat? A szegény méhek pedig lassan tényleg ott tartanak, hogy nincs elég és más eledelük!