Az akác legyen hungarikum!

Quoted post

ifjpalyizoltan

#4 Az első tíz...

2014-01-23 07:37

Máris megvan az első tíz aláírás...

A kezdeményezés sorsát azonban nem én fogom eldönteni kezdeményezőként, hanem azok, akik aláírják, avagy tartózkodnak. A petíció érzelmek nélkül született, tárgyilagos tényekből kiindulva, ezért mindenkinek a véleményét ugyanilyen érzelemmentes és tárgyilagos emberi tisztelet illeti meg.

Üdvözlettel!

egy nyírségi erdőmérnök

Válaszok

famérnök

#4013 Re: Az első tíz...

2014-02-27 19:35:58

#4: ifjpalyizoltan - Az első tíz... 

 Az akácfa valódi "hungaricummá" vált az évszázadok alatt, törvény is kötelezte régebben a gazdákat a fásításra. Az  Alföld, a Tiszántúl nagybecsű fája lett, de nem "gyomfa", - ahogy némelyek nevezik, - csak  a  szakszerű művelést és feldolgozást éppen úgy igényli, mint más fafajok.
Sajnos az erdőgazdaságok is profitorientáltak,  a környezetvédelem pedig *rövid-távon ! *nem termel profitot és eluralkodott a nemtörődöm,  haszon-hajhászó gazdálkodás.
Pedig az akác neves  egzótákkal is állná a versenyt, ha komolyabban foglalkoznánk a fajjal.
Viszont természetes, hogy a jobb erdőtalajokon más fafajokat , tölgy, bükk, szil, kőris stb  kellene telepíteni. Ehhez a munkához más  szemlélet, célszerű ösztönzés kellene.
Az akác igazi 'hungarikum" ne hagyjuk, hogy  sarlatánok szankciókkal  korlátokat kreáljanak.
 famérnök

Pandas

#4265 Re: Az első tíz...

2014-03-03 09:26:45

#4: ifjpalyizoltan - Az első tíz...

Udvozlom!

Amint hallottam ,az okos brusszeli donteshozok,ujabb semmi masnal nem ,fontosabb es legalabb ennyire idiota terverol ,mindjart a tiltakozas lehetosegen gondolkoztam.Remelem minel tobben gondolkonak majd igy,es az akac tovabbra is maradhat .Nyilvan a termeszetvedelmi teruleteken,-ahol cel az oshonos erdotarsulasok fenntartasa ,megovasa-,a mas erdoallomanyoknak eredetileg elohelyet ado teruleteken,ahol nem kivanatos az akac ternyerese,meg kell es lehet is akadalyozni a terjeszkedeset.Ehhez kell a magyar egyedi szabalyozas lehetosege,az erdeszeti szakma hozzaerto iranyitasa,valamint anyagi eszkozok.Mas teruleteken viszont,ahol az akac a gazdsagi hasznot hoz-faanyag,mehlegelo,futohomok megkotese-kifejezetten kivanatos az allomanyok fennmaradasa.Ez az en velemenyem!

Zaro gondolatkent csak annyi:mielott az okosok,barmilyen dontestervezetet elokeszitenek-kulonosen,ha ehhez nem keves penzt hasznalnak fel,fizetest vesznek fel-nem artana korultekintobben tajekozodniuk,kulonosen hogy magyarorszagot erintene leginkabb a valtoztatas terve,legalabb utanajarhatnanak magyarorszag foldrajzi,gazdasagfoldrajzi ,termeszeti adottsagait illetoen.Valoszinuleg akkor nem szuletnenek ennyire idiota tervezetek......a hozzaertes hianyat termeszetesen,valamint bizonyos gazdasagi edekek kiszolgalasat,nem is feltetelezem.

Legyen az akac Hungarikum!!!!!