A közoktatásért!

Elkeseredett

/ #167 Re: Re: Fordítva bekötött pedagógus

2013-01-26 11:04

#161: A karaván halad - Re: Fordítva bekötött pedagógus

Ha jól értem, neked tetszik ez a központosítás. Tényleg kíváncsi vagyok rá, a te mindennapi munkádat nem nehezíti meg ez a központosított rendszer?  Tényleg nem látod, hova fog ez vezetni? Tényleg azt gondolod, ez a megoldás az eltérő bérekre? Mert akkor biztos nem hallottad, Hoffmann Rózsa nyilatkozatát a cafeteriáról? A jelenlegi állaspont szerint, akik eddig kaptak ilyet, azok továbbra is kapni fogják, akik pedig nem, azok továbbra sem. "A pedagógusok egyenlő bérezését majd a pedagógusi életpálya bevezetése fogja megoldani" - nyilatkozta múlt héten. A pedagógusi életpálya modell bevezetése pedig ugye meglehetősen bizonytalan. Tehát e deklarárt célt sem teljesíti az új rendszer.

A központosított rendszer elemei (az iskolák) működése valóban hasonlóvá válik, azonos tartalmakat fognak tanítani, nagyon hasonló módon. A rendszer átjárhatóvá válik, hiszen ugyanazt, ugyanazon tankönyvekből, és -köszönhetően az új tanfelügyeleti rendszernek- ugyanúgy fognak tanítani. Ez az előnye a központosításnak.

Kérdés, hogy mindez megéri-e? Mert a  központosított rendszer minden esetben sokkal rugalmatlanabb és bürokratikusabb, mint a helyi irányítású elemekből felépülő. Szinte borítékolható az iskolák egymáshoz "szürkülése" . Elvesztik egyéni színeiket, a tanárok pedig a kezdeményezőkészésgüket. Hiszen a rendszer a jelentéseken és az utasításokon alapul, minek ide egyéni kezdeményezés? Az igazgatónak "kiadványozási joga van minden olyan döntésben, ami érdemi megfontolást nem igényel" Ezt a KIK írta abban a dokumentumban, ami a közoktatásban dolgozók helyettesítési rendjét írja le. Tehát az igazgató nem lesz más, mint a helyi végrehajtás feje. A pedagógusok pedig... nem is szeretnék belegondolni. A jövő világa a formanyomtatványoké és a jelentéseké. (A KIK máris készített pár ilyet, már használatban is vannak, nézz csak utána. És ez még csak a kezdet. Ha versenyt akarsz szervezni saját forrásból, arra is engedély kell!!!)

TÉNYLEG EZT AKARJUK?