A Schmitt Pál doktori címét illető plágiumgyanú kivizsgálásáért

Kovács Péter

/ #478 Phd újra

2012-01-22 08:29

A problémám az, hogy egyrészt még mindig nem tudom, hogy 93 után valóban átminősítették-e SP kisdktoriját PhD-re, s ha igen, erről van-e bármi dokumentum. Ha tetszik, ha nem, a nemzetközi normákhoz csatlakoztunk 93 után, és ez azért helyes, mert nemzetközi porondon hogy állhatnánk meg egy egyedi, speciális tudományos fokozat-rendszerrel. Távol áll tőlem, hogy bárkit lebecsüljek, vagy minősítsek munkássága, vagy papírjai alapján (sem). De ha valaki ma leírja a neve elé, hogy PhD, akkor ezzel azt jelzi, hogy a mai NEMZETKÖZI mérce szerint is az, vagyis tudományos fokozattal bír. (remélhetőleg ettől a pár betűtől még nem érzi magát kiválasztottnak, de ha igen, az sem változtat a tényen) Az igazságot SP biztosan tudja mindazzal kapcsolatban, amit most igyekeznek valahogy tisztázni, rendezni, lezárni. Ő maga sajnálattal jegyezte meg, hogy hát jó, akkor most egy 20 évvel ezelőtti dolgot kell kivizsgálni... Bocsánatot kérek tisztelettel, de közjogi méltósági pozícióban tetszik lenni, és ráadásul ma is tudományos fokozatot tetszik írni a CV-iben. Ha otthon töltené a napjait a kandallója előtt, mint nyugdíjas sportoló, nem hiszem, hogy ekkora súllyal esne latba az eset, bár akkor sem cserélnék Önnel... Mint közjogi méltóságnak nem csak az utolsó 20 évét kell vállalnia, hanem az összeset.
Visszatérve: SP tudja az igazságot. Rémesen nehéz előállni az igazsággal, és azt mondani: ez meg ez történt, ezért és ezért nehéz most becsülettel vállalni a hibáimat. Nehéz, de példaértékű lenne, és akkor nem lenne, hogy beérnénk a sánta kutyát (is).
Sajnos borítékolni lehet, hogy a S.E. sem meri elítélni, be van már kapcsolva ezerrel a politikai mosógép, és szép lassan majd feledésbe merülnek az indulatok, ahogy más esetekben, de a remény hal meg utoljára.
MTA-ra kitérve: ha Pálinkás Úr azt nyilatkozza, hogy SP doktorija nem tudományos fokozat, akkor ez azt jelenti, hogy nem PhD, és akkor tessék törölni. Ha Pálinkás Úr tévedett, akor meg tessék érdemben részt venni benne, még ha reményei szerint akár ő is nézheti valamikor az őrségváltást, mert tessék már megérteni, ez nem SP-ról szól.
Őrület, hogy alapfogalmakat kellene a politikai elitnek elmagyarázni...