A Schmitt Pál doktori címét illető plágiumgyanú kivizsgálásáért

Dr. Racz Andras

/ #468 Re: Re: Re: Szomorú tény - javaslat

2012-01-21 17:30

#462: - Re: Re: Szomorú tény - javaslat

Kedves Tamas,

 

Abban igazad van, hogy multidiszciplinaris vizsgalat kell, azaz nemcsak sporttorteneszekbol kelle allnia a bizottsagnak. Ez alapvetoen nem sporttorteneti kerdes, ugyanis nem a disszertacio szakmai minosegerol fog szolni a vita, hanem arrol, hogy onallo munka-e.

 

Kiegeszitenem az altalad mondotakat azzal, hogy a vizsgalatnak a leheto legnagyobb mertekben atlathatoan kell zajlania. Nagyon pontos, utolag (azert utolag, hogy menet kozben ne lehessen kivulrol befolyasolni az eljarast) nyilvanossagra hozott jegyzokonyv-vezetes kell (esetleg kozjegyzoi jelenlettel) minden megszolalasert vallalnia kell a felelosseget a megszolalonak, stb.Ugyanakkor magat a szavazast - ha lenne ilyen - titkosan kellene szerintem csinalni.

De a folyamatnak nyilvanosnak kell lennie, ergo NEM zart ajtok mogul szall majd fel valamilyen szinu fust. Ez biztositja egyreszt az objektivitast, masreszt vedi mind Schmitt Palt, mind pedig a bizottsag tagjait.

 

Az eredeti hirt illetoen viszont en egyelore optimista vagyok. Nem tudjuk, hany embert kerdezett meg a SOTE, es hanyan utasitottak vissza. Remelem, hogy ez csak azt jelenti, hogy nem sikerult elsore osszerakni egy bizottsagot... de lesz elegendo ember, aki oda mer allni, efelol teljesen biztos vagyok. A nyilvanossag meglepoen eros vedelmet tud adni, es ez csak erosodni fog. Ergo a magyar tudomanyos elittel kapcsolatos aggodalmak, remelem, meg koraiak.

 

Az erkolcsi bukas vagy felemelkedes... Nos, nem hiszem, hogy barmilyen erkolcsi felemelkedest vagy bukast hozna, ha egy bizottsag megfelelo - atlathato, objektiv, ellenorizheto - eljaras utan esetleg kimondana, hogy az elnok dolgozata plagium. Mint ahogy az sem, ha az lesz az eredmeny, hogy nem plagium. Ettol senki nem lesz tobb, sem az elnok, sem a bizottsag tagjai, sem az orszag. Nem tortenne semmi egyeb, mint ervenyesulnenek a jogszabalyok, ami az elet normalis rendje (lenne.)

 

Az viszont komoly erkolcsi bukas lenne, ha nem tudna osszejonni egy bizottsag.