Mondj nemet a József Attila-szobor áthelyezésére!


Vendég

/ #30

2011-10-21 01:03

László L. Simon
A napokban több sajtótermék valótlanságokat közölt a Kossuth tér küszöbön álló rendezéséről kialakított álláspontommal kapcsolatban, illetve azt rosszul értelmezte vagy annak lényegi elemeit elhallgatta. Ezért fontosnak tartom annak egyértelmű megfogalmazását, egyrészt a nyilvánosság megfelelő tájékoztatása érdekében, másrészt hogy az ügyben kerekedett álvita helyett ismét a kultúra fontos ügyeivel foglalkozhassanak a sajtó munkatársai. Álláspontom a Kossuth tér szobrait illetően a következő:
Ha az a döntés születik, hogy a Kossuth térre Horvay János eredeti, jelenleg Dombóváron található szoborcsoportja kerüljön vissza – és az szállításra alkalmas műszaki állapotban van –, javaslom, hogy Dombóvár városa, amennyiben arra igényt tart, kapja meg a jelenleg a téren álló Kossuth-szobrot, köszönetképpen történelmi emlékművünk megőrzéséért.
Amennyiben a rendezési koncepció nem teszi lehetővé, hogy a József Attila-szobor a Kossuth téren maradjon, abban az esetben is mindenképpen Budapesten kell maradnia, és hasonlóan méltó helyre, a Duna partjára kell kerülnie a belvárosban.
L. Simon László