Tiltakozás a Gyurcsány Ferenc elleni koncepciós eljárás miatt

Lovas István jegyzete

/ #3898 Humbaba ezer bolondja

2011-10-11 12:37

Sokakban váltott ki – finoman fogalmazva – vegyes érzéseket annak a mintegy ezer nyugdíjasnak a látványa, akik noha nyomorukat a Gyurcsány-féle szocialisták négy és fél évtizedes uralmának köszönhetik, hétfőn ott tolongtak a Központi Nyomozó Főügyészség épülete előtt, hogy hallják, mit (bocsánat a gyurcsányista szóhasználatért) kúrt el ismét földi szentjük.



Pedig réges-régi tanács az – mint Humbaba, a cédruserdő őre javasolta 4500 évvel ezelőtt a mai Irak területén –, hogy „A durvától és bárdolatlantól, Gilgames, a bolondok kérjenek tanácsot!” (V. kőtábla, 85. versszak). A volt miniszterelnök az épületből kilépve a majdnem fejére omló emelvényre lépve azután elmondta, hogy ő koncepciós perek áldozata. Hasfelmetsző Jack is az volt: ha elkapják, nyilván azzal a koncepcióval vádolják, hogy East End-i prostituáltaknak metszette fel a hasát.

Az ezúttal nem az ellenzéki sajtó interjúkéréseitől, hanem a találó vádtól halálra rémült gyáva ember épp most, az MSZP-t bomlasztó magatartása miatt, lassan már követő nélkül marad. Miközben fogyó, de annál megejtőbben korlátolt tábora még szövi a legendát körülötte: azért akarja Orbán a rácsok mögé dugni egykori riválisát, mert retteg tőle, hajtogatják. Az, hogy éppen nem a miniszterelnök, hanem az LMP vezére tereli képviselőtársát a csíkos ruházat viselése felé, aprócska tény a legendát szövögetők világában. Amit csak azért kerül kínosan mind a vádlott, mind még a Klubrádió hullámhosszain is az alpesi gleccserekhez hasonló gyorsasággal fogyatkozó híveinek csapatkája, mert a szocialista mítoszok épp attól szépek, hogy – ellentétben a másfajta mítoszokkal – semmilyen valóságalapjuk sincs.

Hogy mennyire retteg Gyurcsánytól a mai kormányfő, egyetlen, ismét csak aprócska tény: a közvélemény-kutatók szerint Orbán Viktor ma Magyarország legnépszerűbb politikusa, Gyurcsány a legnépszerűtlenebb. „Franciaországban mindenki De Gaulle- ellenes, a választókat kivéve”, írta egykor Roger Massip francia író-újságíró.

Azaz: Orbánnak égből pottyant manna lenne, ha 2014-ben Őszöd retorikai bajnoka vezetné a szocialistákat azon az úton, amelyet a velük ideológiai sziámi ikerpári rokonságban állott SZDSZ számukra már kikövezett.

Tán csak a bölcs Humbaba lenne a megmondhatója, akkor hányan szavaznának a magyar évkönyvek e legsajátosabb alakjára. Ha szabadlábon lenne.