Gyermekeink jogaiért


Vendég

/ #4

2016-03-08 11:40

Kedves Kérdező!
A válaszaim a következőek:
1.pont: nem vagyok nagycsaládos,( talán nem véletlenül,) engem ne képviseljenek.Számomra hiteles képviselő, csak egy olyan csoport lehet aki érintett az SNI, vagy az autizmus bűvköreiben.
2.pont: autista gyermekem, "igen szerencsés", mert integrált oktatás keretében gyógypedagógus foglalkozik vele. Sajnos ez sem teljes értékű, mert egyéni fejlesztés nem kivitelezhető,csak a csoportos mivel 1 gyógypedagógus van az összes gyerekre 1 iskolában. A gyógypedagógus nem rendelkezik autista specifikus fejlesztési végzettséggel. Úgyhogy a nagy eredmények a felsoroltak hiányában el maradnak.
3.pont: általános iskolát nekünk a ped,szak.szolg. egyszerűen ki sem jelölt.(ezen utólag ők is csodálkoztak). Szépen végig rohangáltam 3 iskolát a városunkban, mire az egyikben sikerült egy fejlesztő osztályt találni.Szóval sem ki jelölés,sem segítség nem volt.Nem mellékesen nagyon megalázó helyzetekbe kerültem.Szerintem egy jól működő rendszerben ezzel foglalkoznom sem kellene. A többit a 6.pontnál.
4.pont.:konkrétan semmit nem vettem észre,Nem látom ezeket a támogatásokat.Biztos vannak belőle jó drágán számlázott programok, tréningek, meetingek, konferenciák amikre soha sem tudok eljutni.
5.pont:semmit.
6.pont:autista fiam pont most felvételizett középfokú iskolába, a legnagyobb segítség amit a ped.szak.szolg.-tól kaptunk, hogy levették róla az SNI-t, mivel a városunkban 3 közép iskolából egy sem vesz fel SNI-s diákot.Így minden kedvezménytől elestünk mint pl: időhosszabbítás,számológép használat, stb. ezek hiányában írta meg a központi felvételijét ami a normál képességű diákok számára is igen nehéz volt.Tette mindezt a Ped.szak.szolg., nem azért, hogy velünk jó fej legyen, hanem a rendszer hiányosságait takargatta, ugyanis NEM TUDNAK AZ AUTISTÁKNAK KÖZÉPFOKÚ ISKOLAI ELLÁTÁST BIZTOSÍTANI! Pontosítok, tudnak kb: 40km-re Gyógypedagógiai szakképzőben, mint kertész vagy kosárfonó.Ez a két lehetőség egy magasan funkcionáló autistának elég szerény.Mit szólnának a miniszter urak ha csemetéjüknek kellene választaniuk?+ a gyermekem állapotából adódóan kizárt a kollégiumi ellátás.Itt tartunk a beilleszkedésről még nincs tapasztalat.
7.pont:az oviban semmit nem kapott, hetente egyszer kivettem egy szabadnapot és 20 km autózva én hordtam 2 óra fejlesztésre, már akkor is SNI-s volt, az ovi eltette a háromszoros normatívát, én meg rohangálhattam.
8.pont: nem tudok.
9.pont:az alap ápolási díjat kapom,az összeg csekélysége miatt,emellett még dolgoznom kell részmunkaidőben, "szerencsére" a fiam állapota ezt lehetővé teszi. De mi van a súlyos autistákat nevelőkkel, Ők még az emelt ősszegű ápolási díjból is csak vegetálnak.
10.pont:Kevés a fogyatékos barát munkahely a tágabb környezetemben sincs ilyen, nincs róla tapasztalatom. Csak a tv-ben láttam, ritkaság számba megy ez még nálunk.
11.pont:nincs tapasztalatom, csak hallottam róla, csupa rosszat.
12.pont:semennyit.Nem tervezek már család bővítést, sem házépítést. Építettünk egy házat, Chf alapú hitelre, a kormányunk már jól megsegített, jó magas árfolyamon lefixálta. Kösz,de a kormánytól a továbbiakban már nem kérünk semmit.
Üdv Mindenkinek!