Összefogás A PTE 1.sz Gyakorló Iskoláért

Gábor
Vendég

/ #18

2015-04-27 21:12

Mindhárom gyermekem a PTE 1.Sz Gyakorló Iskolájában kapott életre szóló útravalót mind tanulmányi, mind emberi téren. Most, hogy az öt unokám közül a legnagyobbikat is ugyanide írattuk be, értetlenül állunk a tervezett reform előtt, amelynek - a hírt bejelentő felelős politikus szerint - mindössze annyi hatása van, hogy az állam az egyik zsebe helyett a másikból veszi a fenntartásra szánt pénzösszeget.

De hát, akkor miért van szükség egy évszázados múltú iskola felszámolására, amely az utóbbi 7 évtizedben éppen gyakorló iskolaként teljesedett ki? Pontosan a gyakorló iskolai funkció az, ami a nagyon is megfogható többletet jelenti. A tanárszakos egyetemi hallgatókkal való foglakozás a tanári kart állandó pedagógiai - módszertani megújulásra készteti. A gyakorlatukat folytató tanárjelöltek pedig szintén az általuk oktatott szakterület legújabb vívmányait próbálja ki szakértő irányítás, mentorálás mellett.

Az évtizedek óta bevált és folyamatosan tökéletesített módszerek, az órákon kívüli tevékenységek: projektnapok, sportrendezvények, a kórusok kultusza, hazai és külföldi siker-sorozata, köztük a nemzetközi kórusolimpián elért helyezés, a lelkes tanárok által írt, betanított és rendezett zenés színdarabok, a kétévenként külföldi angol és német nyelvi táborok és tanulmányutak, a nyári táborok,a tematikus nyelvi versenyek, egy szóval a gyakorló iskolai létből fakadó HAGYOMÁNYOK semmit sem jelentenek?

Kedves szülőtársak, régi tanítványok és nem utolsó sorban a hagyományokat értéknek tartó szimpatizánsok (reméljük, ebbe körbe az iskolában végzett számos neves pécsi polgár és politikus,illetve az ő gyerekei és unokái is beletartoznak)!

Emeljük föl szavunkat az értelmetlen reformálás ellen. Ennek az iskolának százszor inkább elismerés és az alkotó munkához szükséges nyugalom kell, nem egy bevallottan még megtakarítást sem jelentő reform. A jövőben ide járó gyerekeink és unokáink életét meghatározó iskolai oktatás és nevelés minősége a tét!