Tiltakozás a Gyurcsány Ferenc elleni koncepciós eljárás miatt

Gömörexpo

/ #2043 Re:

2011-09-16 15:37

#2007: -  

 Emlékeztek erre?

A Fidesz tíz perc alatt szétkapta a Kossuth téri kordont


A Fidesz képviselőcsoportja pénteken délelőtt megszakította ülését, hogy hozzákezdjenek a Kossuth téri kordonok elbontásához. A rendőrök erőtlenül próbálták megakadályozni a kordonbontást, de fellépésük hatástalan maradt.

  • Fontosabb részletek:
  • A Fidesz képviselői lebontották a Kossuth teret körülvevő kordont.
  • A rendőrök nem léptek közbe, élő kordont alkotnak a téren.
  • Orbán Viktor azt mondta, ha bármi jogi problémával kell számolniuk a bontás miatt, lemondanak mentelmi jogukról.

A Fidesz képviselőcsoportja ülést tartott péntek délelőtt. A frakcióülést negyed tizenegykor megszakítva az összes képviselő levonult a parlament előtti Kossuth térre, hogy a szerintük a gyülekezési szabadságot korlátozó kordonokat lebontsák. A rendőrök megpróbálták megakadályozni az akciót, ám egyikük erőtlen felszólítására, miszerint nem nyúlhatnak a kordonhoz, nem reagált senki, így a rendőrök ideges telefonálásba kezdtek.

Orbán vezette a munkát


A 152 megjelent honatya és a hozzájuk csatlakozott fideszes európaparlamenti képviselők mindössze tíz perc alatt szétkapták a kordonokat. A képviselők láthatóan szervezetten, legalább öt csapatra oszolva, szerszámokkal felszuerelkezve láttak neki a munkának, az egyik csoport irányítását maga Orbán Viktor ragadta magához. A pártelnök névsort olvasott, szervezte a munkát, irányította az embereket.


http://index.hu/cikkepek/0702/belfold/kordonbontas/.gdata/a6_03.jpg...


Orbán bont

Orbán Viktor pártelnök szerelés közben az Indexnek azt mondta: "alkotmányos jogainkat korlátozzák, mégis csak volt itt egy rendszerváltás". "Vártunk, türelmesek voltunk, de mindennek van határa. Elérkezett az a pont, amikor, ha másnak nem, a képviselőknek példát kell mutatni demokráciavédelemből" - mondta. Szájer József EP-képviselő bejelentette, hogy polgári engedetlenségi akció keretében bontják le a kordont.

Lemondanának mentelmi jogukról


A bontás után Orbán azt mondta, hogy konspiráltak az akció kitervelésénél, csak néhány ember tudott az ötletről. Ha bármi jogi problémával kell számolniuk a bontás miatt, lemondanak mentemi jogukról, mondta a Fidesz elnöke. Kövér László, a Fidesz Országos Választmányának elnöke és Révész Máriusz képviselő egyaránt úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy szerintük a téren folytatódhatnak a kormányellenes polgári tüntetések. Kijelentették, hogy bár ilyen értelmű döntés még nincs, a Fidesz is szervezhet tiltakozó akciót a Kossuth Lajos térre.