Cluj=Kolozsvár=Klausenburg


Vendég

/ #19

2015-02-17 06:51

Kolozsvár, a szűlővárosom eredete, 987-ben kezdődött, amikor a Gyula Tőrzsében létező Kolos, vagyis Kolozs-Nemzetség fője, a Kolozs-Vezér, egyí régi római város, Napoca romjaira várát, KOLOZS-Vár, várát épitette, s melyből a szűlő váűrosom fejlődőtt ki, az évezred folyamán.
Kolozs-Vezér egyik leszármazottja " Sebastanius Comes Des COLOS" aki 1228-ban Kolozsvár-Megye, és felvidéken Sáros megye, Fő-Ispánja volt. Ahogy a Kolos-si-y vagyis a Kolozsi-y család nőt,szaporodott, úgy hagyta el az ősi családi fészket, és költözött szét, előbb Erdély, majd a Tőrténelmi Nagyar Magyaroszág, és a második Világháború alatt, 6-éves koromban velem egyűtt.
S mindenki vitte magával az ősi nevűnket ahogyx az akkor volt írva. Ezért lehet egy tőről, de kűlönbőző előnevekkel írt családokat találni. Mint pl Felvidéken a Celeji-Kolosy, vagy a mezőmadarasi-Kolozsy, vagy a kolozs falúról,származó Mi,őseink kolozsi-Kolozsy, vagy mert Kolozsvárt is birtokainmk voltak, azért kolozsvári-Kolozsy előnevekkel. Nagy Apám Dr. kolozsi-Kolozsy Péter aki Kolozsvár Tűblabirája volt, 10923-ban Magyarsága miatt megőlték a Rumunok ott a főtére, Fia Apám kolozsi-Kolozsy Győrgy,évtizedekig volt politiikai börtönben.
Én az Ősi Kolozsy Család Fa Fő-tőrzsén, fő-ágán és vagyok az utolsó Kolozsy Férfi, aki 1938.Február.15.-én még ott az ősi fészekben szűlettem! De sajnos engemet is kivetett a sors keze, mert 1944.Szeptember.4.-én a második Világháború alatt 6-éves koromban kerűltem Dunántúlra Győrbe. Győr-Ménfőcsanakon éltem, és Győrbe jártam felsőbb iskoláim. 1956.Október.24.én 18-éves fejjel csatlakoztam a Szabadságharcunkhóz, és fegveressen harcoltam a Győri Vagongyári teherautók tetején, a Kommunisták, és az Oroszok ellen!!! Győr-Mosonmagyaróvár-Budapest, ahol aztán sebesűlten énis bekerűltem az Orvostrudomány Egytem alaksorában, a tőbbi fiatal sebesaűltel egyűtrt. November végén nyugat Ausztria Hollandia következett, 1958-végén Sydney Ausztráliaba hivatalossan kivándoroltam.
Mint nős, apa, nagya apa, évtizedeken át harcoltam,
családommal, és amerikában a Dr. Wass Albert, Zolcsák István, Dr. Nánay Endre, Dr Nádas János,Dr. Hites Kristóf ERDÉLYI VILÁGSZŐVETSÉG Társelnőkeivel mint ugyancsak az egyik EVSZ-Társelnöke személyxes ismeretséggel dolgoztam velűk évtizedeken át mint az EVSZ-Sydneyi Csoport elnöke. Tűntetésekel Angol nyelvű könyvekel Angol Újságokban ismertettük a Hóhér Ceausescú Magyarok űldözését, Memorandumokkal, tőrténelmi tanulmányokkal lobyztunk a Világ politikusai előtt az Erdélyi magyarság érdekéért.
Mivelhogy Erdély csakis 1920-óta Rumun, hisz 1863 előtt rumánia nemis létezett! Igy annak a városnak elöszőr is KOLOZSVÁR-CLUJ-CLAUSENBURG, három nemzet, háromnév alatt kell, hogy szerepeljen a Világ előtt!
Maradok tisztelettel szeretettel: Sándor
Dr.Kolozsy Sándor.C.D.V.A.
szobrászművész.
www.kolozsy.com.au
Sydney-Blacktown.
NSW-Ausztrália.

Szabadságharcos-1956.
Erdélyi Világszővetség egyik Társelnőke-1981-2005.
személyes ismeretségű hosszú évtizedes Nemzetközi munkatársa, a néhai Dr. Wass Albert, és a néhai Zolcsák István, ugyancsak az
Erdélyi Világszövetség Társelnőkeinek, a népünk a rumániai-erdélyi magyar-székely népünk érdekében.
Sydney Ausztrália