Mondj nemet az internetadóra!

hap

/ #169 kinek jó ez?

2014-10-22 14:51

"Mégse az, hanem inkább ez

Erre jött rá Rogán sokak által megjósolt mentőjavaslata, hogy ők igazából csak meg akarták duplázni a telekomadót, csak elsőre így sikerült, és bevezetnek egy felső korlátot, amivel maximum havi 700 forintot kéne fizetni magánemberként, cégeknek meg maximum ötezret a netes forgalom után.

Persze még ez sem biztos: ha kell pénz és jövőre esetleg újra meg akarják majd duplázni a telekomos bevételeiket, akkor már jóval kisebb ellenállással tehetik majd meg mindezt.

A szolgáltatókra visszatérve még egy törekvés látszik a törvénytervezetből, amit nem is bántott Rogánék javaslata.  Van egy kitétel, ami szerint az előző évi társasági adójuk tizenkettedét havonta levonhatják majd a szolgáltatók az internetadóból. Nos a legnagyobb cég, a Magyar Telekom nagyjából 1,4 milliárdot vonhatna így idén le, a Digi ötszázmilliót, míg a UPC és az Invitel veszteséges volt, tehát semmit. Hosszabb távon viszont a nagy cégeknek kedvezhet ez.

Hiszen ha az adóalany tévével, vezetékes telefonnal, képeslap-forgalmazással vagy biciklikölcsönzéssel is nyereségesen foglalkozik, akkor nagyobb árbevétele lesz, jó eséllyel sokkal több társasági adót is fizethet, mint az, aki az adóteherrel nehezített internetszolgáltatásra fókuszál. Így önmagában az új adóval hosszabb távon a Magyar Telekom még előnybe is kerülhet a főbb versenytársaihoz képest. "

Forrás: Index, 

Megvan, kiknek kedvezhet az internetadó