Az akác legyen hungarikum!


Vendég

/ #4846 Őszintén az akácról?

2014-05-16 07:46

Nincs a tölgyel semmi baj,minden erdőjáró és erdész tudja hogy jóval nagyobb értékű mint az akác,viszont tényleg sablonosan és asztal mögül,könyvekből gondolkodva (erdőtalajba csakis tölgyet..stb)egy két állományt már látott,magukat szakembernek képzelő emberek addig ne okoskodjanak itt,amíg-amikor az egyre változó tényezők,körülmények miatt egyszerűen nem lehet mit tenni.

Konkrétabban ahol az akác most jelen van és a mostani akácellenes szóbeszéd szerint el akarják tüntetni (cseres,tölgyes,gyertyános erdőtömbök élőhelyek pereme,meg tán máshonnan is) ott az már azért van jelen,mert az egy jel a többi jel mellett,és közel sem biztos hogy csak a hanyag és nyereségorientált gazdálkodás jele! Ezeken az élőhelyeken ahol az akác egyre nagyobb gondot okoz,(mert valóban okoz),az egyéb fafajok, pláne a tölgy mára már közel sem képes olyan állékonyságot produkálni, éves növedéket hozni mint pl 25éve,ami egyáltalán elfogadható és megfelelő lenne akár hosszútávú állománymegmaradás,akár gazdasági megtérülés szempontjából,hiába a szakértelem és a legjobb szaporítóanyag.
Magyarán  ma már egyre nagyobb ráfordítást igényel ezeken az ominózus területeken országszerte a tölgy és a cser állományok nevelése alapból is. A klimatikus szélsőségeket,vadsűrűséget elnézve az erdőtömbök és egyéb kultúrák találkozásánál brutális deficittel,költségekkel és szélmalomharcal lehet kalkulálni ilyen fafajcseréknél,erdősítéseknél.
El lehet gondolkodni,hogy egy ilyen területen kinek fogja megérni óriási beruházással és állandó munkával az akácot takarítani,tölgy telepítést pótolgatni,akár még locsolni is,felszabadító tisztítani évtizedeken keresztül,amíg rá nem jönnek odafent is,hogy lehetetlen,nameg ki fogja ezt finanszírozni,illetve bírni ezt . Ez az egyik dolog! másik dolog ha a munkaerőigényt nézzük ,egy vágásforduló alatt valóban majd ilyen helyeken a tölgyes mellé munkásszállót,meg pénzverdét is lehet majd építeni,de ha netán normál esetet és átlagos állománynevelést nézünk, akkor amíg a tölgy egy állománya vágáséretté válik,addig az akác 2-3 vágásfordulót,telepítést is igényel,így egyértelmű,hogy az akác a munkaerőigényesebb.
Persze most gondolhatják sokan,hogy a zsebünket nézzük,melyik hoz hamarabb,nagyobb hasznot... hát mondják...
Addig amíg az erdőgazdálkodás is nyereségorientált,hiszen abból lehet fejleszteni előbbre haladni,addig ne akarjon senki deficites jövőbe hajszolni egy erdőgazdálkodót sem,csak majd akkor ,ha minden egyéb ilyen fentebbi kényszerített szélmalomharcot,kiesést,ökológiai szempontok miatti veszteséget megtérítenek,kompenzálnak valamiből valakik garanciával. Ja hogy erre senki nem vállal garanciát,de tervek már vannak a tulajdonosok,gazdálkodók kötelezettségeit illetően,meg önjelölt nagyokos megmondóemberek.Ellenben bezzeg majd az akác helyett a tölgyre meg kötelezetten vállalja a gazdálkodó a felelősséget és a garanciát.. Hát elnézésüket kérjük,de ezeken a helyeken az akác mellett maradunk!

Tisztelettel: egy másik zalai erdőmérnök