Az akác legyen hungarikum!

tomcat

/ #4769 Re: Kérdés

2014-04-25 10:20

#4768: Erdőgazdálkodók - Kérdés

Bár az előző hozzászóló nem "ködösítést", hanem "válaszokat" kért, az eleve rossz kérdésekre nehéz értelmes választ adni.

- Nem csak az EU akarja megtisztítani a területeket az akáctól - a gyepeken megjelenő, spontán akácfoltok kiirtása eddig is a természetvédelem céljai és tevékenységei közt szerepelt. A helyzet tehát lényegében nem lesz új. Az akácról szóló konfliktus természetvédők és gazdálkodók közt szintén nem újkeletű, bőséges irodalma van.

- Többen írták már, én csak ismétlem, hogy NEM, tehát NEM, N-E-M, még egyszer: NEM az ültetvényszerű akácosok kiirtásáról van szó, hanem a főleg gyepeken, spontán kialakult, kontrollálatlan akácállományokról. Az akác hasznosítására a jövőben is lesz lehetőség, nem fogja senki bántani azokat az ültetvényeket, ahol egyéb őshonos fafaj nem termeszthető hasonló sikerrel.

- Mivel minden helynek megvannak a maga sajátosságai, ezért nem lehet egyedüli technikát ajánlani az akác leirtására. Attól függően, hogy a gyepszint mennyire károsodott az akác alatt, milyen fajok élnek még ott, milyenek a domborzati és talajtani adottságok, többféle módszer lehetséges, a kézi, mechanikai irtástól az enyhe vegyszerezésen át a gépi irtásig.

- 100%-os biztonsággal én nem tudom, mely területekre és élőhelyekre fog vonatkozni a törvény, ahogyan a gazdaálkodók sem, hiszen a törvény még meg sem született. De ahogy minden más özönfajnál, úgy az akácnál is a természetvédelmi szempontból legsúlyosabb károk csökkentése a cél. Ezek az akác esetében azok a gyepterületek (tehát nem is erdők vagy mezővédő sávok!!!), amelyeket a közelmúltban fertőzött meg az akác, de az értékes fajok még nem vesztek ki teljesen belőlük, ezért a helyreállításuk reális cél. Vagyis nem a sok évtizede művelt, nyírségi akácültetvényeket kell félteni, amelyekkel mást úgysem lehetne kezdeni.

- A természetvédelem nem csak most hallatja a hangját, és pláne nem az EU palástja mögül. Az invazív fajok visszaszorítása mindig is a természetvédelem legfontosabb céljai és tevékenységei közt szerepelt. Az akácügy miatt kitört pánik, de főleg az ennek kapcsán kilátásba helyezett erdőtörvény-módosítás az, amely a természetvédelmet ellenállásra késztette. Ha nincs ez az akáckampány, minden ment volna úgy, ahogy eddig is. Az EU-s törvény ugyanis annyi változást fog hozni, hogy ezentúl az intézményesített természetvédelemnek nagyobb felelőssége és talán több pénze lesz annak a munkának az elvégézésre, amit eddig is próbált megtenni, vagyis az értékes, természetközeli élőhelyek védelmére az invazív fajoktól. Nem kell tehát félni, nem lesz baja a rendesen kezelt akácültetvényeknek az Alföldön, és marad akác a méhészeteknek is - van és marad elég akác Magyarországon.

PEACE & NO PANIC