Megvédjük a magyar nyelvű oktatást a MOGYE-n


Vendég

/ #99

2013-09-21 13:59

Írta: Krónika | 2013.09.20.

MOGYE: elkerülhetetlen a polgári engedetlenség?

Ismét az oktatási minisztériumhoz fordul a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar tagozata, miután a felsőoktatási intézmény román vezetősége nem foganatosított érdemi intézkedéseket a magyar tagozat önállósodása érdekében – jelentették be pénteki sajtótájékoztatójukon a tagozat vezetői.
Szilágyi Tibor rektorhelyettes elmondta, kollektív meghallgatást kérnek a minisztertől, és ennek eredményei függvényében döntik el, hogy a szeptember 30-i tanévnyitáskor elkezdik-e a júniusban kilátásba helyezett tiltakozásokat. A rektorhelyettes megemlítette, az egyetem vezetésével folytatott tárgyalásoknak vannak pozitív fejleményei is, de ezek nem rendezik alapjában a magyar tagozat gondjait. A pozitív fejlemények között említette, hogy immár valamennyi egyetemi állásnál feltüntetik: a román vagy a magyar tagozathoz tartozik az illető állás. „A gyakorlati oktatás átszervezésében azonban semmi változás nem történt. Attól tartunk, hogy ha ez a tanévkezdésig nem oldódik meg, újabb egy éves csúszást eredményez” – magyarázta a rektorhelyettes.
A legsürgetőbb kérdésnek azt tartotta, hogy az egyetem ossza a román és a magyar tagozathoz tartozó csoportokba a diákokat. Ezt a kérésüket az intézmény román vezetése mindeddig elutasította. Szilágyi Tibor szerint formai megoldásokkal próbálják a lényegieket helyettesíteni, és időhúzásra játszanak. A rektorhelyettes emlékeztetett arra, hogy június elején az ősztől kezdődő tiltakozó akciókat helyeztek kilátásba, ha az egyetem vezetése továbbra is elzárkózik kéréseik teljesítésétől. Szilágyi lehetségesnek tartotta, hogy októbertől a polgári engedetlenség eszközeihez folyamodnak.
A MOGYE-n 2011-ben alakult ki éles konfliktus a román vezetőség és a magyar tagozat között amiatt, hogy előbbi az intézményi autonómiára hivatkozva nem léptette életbe az új oktatási törvény magyar szempontból fontos előírásait. A konfliktus kezelési kísérlete 2012 májusában a jobboldali Ungureanu-kormány bukásához vezetett. 2012 szeptemberében született egy hétpontos megállapodás az egyetem magyar gondjainak a megoldásáról, amelyet a Ponta-kormány akkori tanügyminisztere is aláírt. A megállapodás pontjai csak részben teljesültek.