I LOVE TŰZRAKTÉR

Krisztina Fazekas
Vendég

/ #101 magyar kultúra veszélyben

2011-03-16 09:31

Minden kulturált nyugat-európai országban addig nem húzzák ki a művészek lába alól az ilyen jellegű épületeket, amíg valós, fizető jelentkező nincs rájuk.
Most vagy az a helyzet, hogy az önkormányzat már előre levajazta a ház sorsát és a pályázati kiírás csak kamu, vagy egyszerűen megint a magyar vezetés átgondolatlanságával állunk szmeben.
Mert mi is történik, ha senkinek nem felelnek meg az önkormányzat által támasztott feltételek? Egy műemléki védettség alatt álló házról van szó, ahol bármiféle felújítás előtt többszáz milliós műemléki feltárást kell végeztetni, mindent eredeti állapotba kell helyreállítani és egy falat sem szabad elmozdítani. Ha van aki ilyan feltételek mellett még fizetni is hajlandó az önkormányzatnak havi három millió forintot, az biztos nem ezt a házat választaná a több száz üresen álló közül.
Tehát a Tűzrakteret kidobják, és ha nem sikerül új bérlőt találni, akkor egy újabb ház megy veszendőbe. Mert ugyan a Tűzraktér nem tudott teljes felújítást végezni, de az épület állagát megőrizte, és bizonyos helyiségeket szépen rendberakott, felújított. A havi 150 ezer forintos bérleti díj mellett ezeket a felújítási költségeket vajon figyelembe vette-e az önkormányzat. Teljes kávézó felújítás, két színházi tér kialakítása, azon termek felújítása, tánctér teljes felújítása, galéria tér kialakítása. Ha ezeket összeszámoljuk, milliós összegekről van szó. Tehát közel nem 150 ezer forint, amit a Tűzraktér fizetett.
Egyébként meg minden hasonló művészeti háznak össze kellene fognia a Tűzraktér megmentéséért. Mert ezek után ki tudja ki lesz a következő?