Veszélyben a gyerekek?!

Nyílt levél Kasler Miklóshoz

A gyermeket életveszélyes helyzetbe sodorni: veszélyeztetés!

A koronavírus negyedik hullámában a szakértők egyöntetű véleménye szerint biztonságban csak az oltottak vannak. 12 évesnél fiatalabb gyermekem még nem kaphat vakcinát, így nincs biztonságban egészsége és élete.

"Semmilyen védelmi intézkedés nem óv meg a fertőzéstől, csak az oltás - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken (2021 november 5-én). A kormányfő azt mondta, a delta variáns gyorsabban terjed és súlyosabb megbetegedést okoz, az oltatlanok életveszélyben vannak."

Két hét elteltével a helyzet fokozódott, hathavi napi átlagot döntött a fertőzöttek száma (11 289 fő) november 19-én.

Hatmillióan be vagyunk oltva, mindenki más közvetlen életveszélyben van” - mondta Orbán Viktor péntek reggel( 2021. november 19-én) az állami rádióban.

Az összes virológus azt mondta, hogy nyakig vagyunk a negyedik hullámban és a neheze most következik, a számok is emelkedni fognak. Mindenki elkaphatja a vírust, de nem mindegy, hogy milyen következményekkel.Az egyetlen dolog, ami megvéd, az az oltás.”

Minden gyermeknek joga van egészséges környezetben élni és tanulni.

Ezt a jogát az alábbi törvények, jogszabályok rögzítik.

• A Nkt. 46. § (3) bekezdés b) pontja szerint a tanuló joga, hogy a nevelési-oktatási intézményben biztonságban és egészséges környezetben neveljék és oktassák.
  • A gyermek megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz való jogát az Alaptörvény XVI. cikk (1) bekezdése rögzíti.
  • Ezt az alaptételt megtaláljuk az Gyermeki Jogok Egyezményének preambulumában is, amely rögzíti, hogy a gyermeknek, figyelemmel fizikai és szellemi érettségének hiányára, különös védelemre és gondozásra van szüksége, nevezetesen megfelelő jogi védelemre, születése előtt és születése után egyaránt. Az Egyezmény 1991-től a magyar belső jog részévé vált, részes államaként Magyarország kötelezettséget vállalt a gyermekkel foglalkozó, védelmét biztosító intézmények létesítésre, valamint ezen intézményekben a jogszabályoknak megfelelő szakmai létszám, szakértelem, biztonság, az egészséges környezet.

Gyermekeink közvetlen életveszélyben vannak!

Egy szemelyes, konkrét pelda. Az általános iskolában, ahova gyermekem jár, a múlt héten nyolc osztályból négy volt karanténban igazolt fertőzések miatt. A karantén valójában kettő napig tartott a tízből, ugyanis a határozat a kormányhivatalból egy hét elteltével érkezett meg. A fél iskola úgy járt egy hétig, hogy közeli kontaktja volt igazolt fertőzöttnek.

Szülőként nemcsak jogom, hanem kötelességem is megóvni gyermekem egészségét, életét!

Ezt csak úgy tehetem meg, ha nem engedem iskolába mindaddig, amíg oltható lesz.

Adjon lehetőséget az iskolák vezetőinek arra, hogy igazolt hiányzásnak tekintsék ezeket a mulasztásokat!

"Az egyetlen dolog, ami megvéd, az az oltás."

Belme-Vajda Katalin

Szülő

Az aláírással felhatalmazom Belme-Vajda Katalin petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.