Dr. Polt Péter Legfőbb Ügyész Úrhoz címzett beadvány!

Dr. Polt Péter
Legfőbb Ügyész Úr részére
Igen tisztelt Legfőbb Ügyész Úr!

2012.május 13-án, vasárnap az Ózdi Városi Rendőrkapitányság és a budapesti Terror Elhárító Központ kommandós egységei egy hosszas, pontos, részletes felderítőmunka eredményeként Ózd városában rajtaütöttek egy 13 fős, tiltott állatviadalt szervező és folytató bűnelkövetői csoporton. Az eredményes akciót követően büntető eljárást kezdeményeztek az elfogott személyekkel szemben az 1987. évi IV. tv. (Btk.) 266.§ „Veszélyes eb tartásával kapcsolatos kötelezettség megszegése”; a 266/A.§. „Tiltott állatviadal szervezése”; a 266/B.§ „Állatkínzás”; és a 267.§ „Tiltott szerencsejáték szervezése” szerinti bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. A rendőri szervek a helyszínen tetten érték az elkövetőket, és az egész ország számára bemutatták filmfelvételen a folyamatban lévő állatviadalt, a helyszínen lévő elkövetők őrizetbe vételét, a sérült ebeket és a szerencsejáték során felhalmozott készpénzt. A bemutatott bizonyítékok a különösebb jogi végzettség nélküli, figyelmes állampolgár számára is egyértelművé tették a fent leírt, a Btk. hivatkozott szakaszai által fenyegetett bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúját. Az elkövetői kör és az elkövetői magatartás ismeretében józan jogérzékkel rendelkező állampolgár számára is egyértelmű,hogy egy, a társadalom számára rendkívül veszélyes bűnelkövetői csoporttal és bűnelkövetési móddal állunk szemben.
A Btk.85.§ (2) és (3) bek. szabályozza a halmazati büntetés kiszabásának a szabályait,mely szerint a fent hivatkozott négy Btk. tényállás bizonyítottsága esetén (Btk.266.§ büntetési tétele: két évig terjedő szabadságvesztés, Btk. 266/A.§ büntetésitétele: három évig terjedő szabadságvesztés, Btk. 266/B.§ büntetési tétele: kétévig terjedő szabadságvesztés, Btk. 267.§ büntetési tétele: két évig terjedő szabadságvesztés) maximálisan akár 4,5 év szabadságvesztéssel fenyegeti az elkövetőket. Az elkövetők TEK által történt elfogása után nem került sor az 1998. évi XIX. tv.(Be.) 129.§ alapján az előzetes letartóztatás elrendelésére, az elkövetőket szabadon bocsájtották. A Be. 129.§ (2) bek. b), c) és d) pontjában felhívott, az előzetes letartóztatás elrendelésének feltételeit tartalmazó valamennyi fennállása az ügyben megállapítható;
· fennáll az elkövetők szökésének, elrejtőzésének a veszélye: különös tekintettel arra,hogy a híradások szerint is az elkövetők között nem magyar állampolgárok is vannak, akik feltehetően haza fognak térni;
· fennáll annak a veszélye, hogy a tanúkat befolyásolják illetve megfélemlítsék; ezt alapozza meg az általuk elkövetett cselekmény – egyelőre még „csak” az állatokkal szembeni – rendkívüli brutalitása, az állatvédő tanúk védtelen,kiszolgáltatott helyzete;
· fenn állannak a veszélye, hogy egyéb tárgyi bizonyítékokat elrejtenek; a már korábban beidomított kutyákat, a viadalok megrendezéséhez szükséges eszközöket elrejtik, megsemmisítik;
· fennáll a bűnismétlés veszélye is; feltehető, hogy az elkövetők által remélt nyereség elérése érdekében más helyszínen, a „birtokukban” lévő már beidomított kutyákkal a viadalt ismételten megszervezik és lefolytatják.
A fentiekből következően tehát az előzetes letartóztatás elrendelése egy ilyen, egyébként is nehezen felderíthető cselekmény esetében mindenképpen meglapozott kell, hogy legyen. A fenti hír, amely megjelent a magyar sajtóban is, mindenféle ésszerű és jogszerű magyarázat és indoklás nélkül, bennünket állatvédőket és jogkövető állampolgárokat, az ezeket képviselő civil szervezeteket, valamint Ózd város lakosságát rendkívüli módon felháborította. A magyar igazságszolgáltatás szakszerűségébe és objektivitásába vetett hitet és az erre alapozott közbizalmat súlyosan veszélyezteti. A társadalom védelmének általános jogelve és társadalmi célja sem valósul meg, sőt, az elkövetők szabadon bocsájtásával semmilyen elrettentő, visszatartó ereje a rendőri intézkedéseknek nincsen, sőt, egyenesen bűnelkövetésre ösztönöz a társadalmilag elvárt joghátrány elmaradása miatt.
Azzala kéréssel fordulunk a igen tisztelt Legfőbb Ügyész Úrhoz, hogy saját hatáskörében eljárva az ügyben eljáró ügyészi szerveket a korábbi intézkedések felülvizsgálatára és a jogszabály által indokolt kényszerintézkedések megtételére, indítványozására utasítani szíveskedjék.
Az állatkínzással kapcsolatos bűncselekmények a hazai és nemzetközi közvélemény, a média, a politikai vezetés kiemelt figyelmének középpontjában vannak. Az állat-viadalokkal kapcsolatos rendkívül kegyetlen és társadalmilag károsb űncselekmények mielőbbi felderítését és az elkövetők törvény szerinti felelősségre vonását várja el jogosan a közvélemény. A kriminalisztika nemzetközi szakirodalma egyértelműen bebizonyította, hogy a gyilkosok döntő többsége bűnös cselekedeteit állatkínzással kezdte. A mai állatkínzók és állatgyilkosok az elkövetkező bűncselekményeiket az emberi élet sérelmére követhetik el.

Egyéni állatvédők nevében: