Diósdiak a diósdi kőbányáért

Mi akik ezt a petíciót aláírják, kérjük, sőt követeljük hogy az illetékesek az eredeti állapotában adják vissza nekünk a Diósdi kőbánya területét, hogy újra a miénk legyen egy olyan terület ahol a szabadban lehetünk, biztonságban, és csodálhatjuk ennek a helynek a történelmi emlékeit, tanithatjuk a gyereinknek, büszkék lehetünk arra hogy ebben a bányában bányászták ki a Parlament köveit, a budai vár helyreállítása során az innen származó köveket használták. 25000 köbméter követ termeltek ki, már az 1700-as évektől kezdve.

Sokan talán nem is tudják, hogy milyen történelmi emlékhely a Diósdon található egykori mészkőbánya.

Ezt a helyet védeni kell, különösen mivel az itt lakók számára egy közösségi hely, ahol családok, barátok, kutyások, fiatalok és idősek a valódi természetben tölthetnek el időt, és túrázhatnak az alsó és felső bányát összekötő ösvényen.

Jobban mondva, egykor túrazhattak... Aztán a természetes erdei ösvényt a bánya jelenlegi fenntartója, sóderrel és kövekkel borította be, annak ellenére hogy a bánya természetvédelmi terület, mely nagy sok élőlénynek, növénynek adott otthont.

Az elmúlt hónapokban esett nagy mennyiségű eső, ezt az teljesen indokolatlanul odaömlesztett szemetet teljesen elmosta, dűnéket és sziklás szakadékot hozva létre, emiatt az ösvény járhatatlan és veszélyes lett, ennek ellenére a fenntartó cég nem tett semmit sem annak érdekében, hogy az ösvény újból járható legyen.

A bánya jelenlegi fenntartója, valószínűleg nem tudja, vagy nem érdekli hogy valójában milyen történelmi kincset tesz tönkre.

Ezért ejtsünk pár szót a Diósdi kőbányáról:

Tudtad, hogy Diósdon már az 1700-as években iparszerűen bányászták a követ?
A vidék leglátványosabb formáit a mészkövek alkotják, amelyeket a bennük található ősmaradványok alapján két típusba oszthatjuk: lajta mészkő és szarmata mészkő.

A vidék legkevésbé ismert kőzete a bentonit, amely sokoldalúan hasznosítható Diósd határában található kvarchomokkal együtt. Ezen a területen XVIII. században kezdődött meg az iparszerű kőbányászat.
Nemcsak felszíni, hanem tárnaszerű bányászat is folyt Diósdon. A tárnák ma gombapinceként szolgálnak.

Tudtad, hogy az itt bányászott kövekből épült fel a Parlament?
A diósdi és a közvetlen környékbeli kitermelésből épült fel többek között a parlament, sok budapesti középület, de ezt a követ használták a budai vár helyreállításánál is. Annak idején kb. 25000m3 követ termeltek itt ki.

Tudtad, hogy a diósdi kőbánya egyben geológiai park?
Az itt található kőzetek, a bennük megbúvó kövületek a régmúlt idők megbízható tanúi. A folyóvízi kavics és homok felhalmozódása szárazföld jelenlétére utal, a sósvizi állatok maradványai tenger egykori létezését bizonyítják. Ezek anyaga 12-15 millió éve rakódott le. A legidősebb kőzetek a legrégebben élt állatok kövületeit, lenyomatait őrizték meg.

Tudtad, hogy a bánya és környéke természetvédelmi terület?
A területet sokáig nem építették be az omlásveszély miatt, ezért korábban a Tétényi-fennsík szinte valamennyi védett növényfaja előfordult itt is.
Az egri Geotheam Kft közel két éves munkájának köszönhetően ma az egykori életveszélyes, szeméttel fertőzött terület már biztonságos, a természet szerelmesei számára különleges és szép parkká változott, azonban mára a növények egy része kipusztult, vagy csak néhány példány található meg belőlük._DSC6343_(1).jpg_DSC6419_(1).jpg_DSC6371_(1).jpg_DSC6401_(1).jpg_DSC6363_(1).jpg_DSC6385_(1).jpg_DSC6405_(1).jpg_DSC6382.jpg_DSC6417.jpg

Az aláírással felhatalmazom Kádár Tímea Dóra petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.