Automatikus hatósági házi karantén eltörlése

Jelen petíció azért készült, hogy eltöröljék a külföldről hazaérkező, Magyarországon élő, állandó Magyarországi lakcímmel rendelkező, munka céljából utazó magyar állampolgárok automatikus hatósági házi karanténba helyezését. Indoklás: több határszakaszon is, mint az osztrák vagy a szerb, megengedték mindkét ország állampolgárainak a munka céljából történő határátlépést, és mentesülnek a karantén szabályai alól. Ugyanezen szabályozás kimondja, hogy a hazautazóra vonatkozik csak a karantén, a vele egy háztartásban életvitelszerűen élőkre nem. Tehát esetleges fertőzés esetén a kórt a családtagok vihetik szabadon tovább. Ennek okán értelmetlen a jelenlegi szabályozás. Követeljük, hogy tünetmentes, egészséges emberek esetében ugyanazt a bánásmódot alkalmazzák, mint az ingázók esetében, ha igazolni tudja, hogy az utazása munka céljából történt. Javaslat: a karantént teszteléssel ki lehetne váltani, így csökkentve a fertőzés kockázatát.

Az aláírással engedélyezem Márton zsolt, hogy az aláírásomat átadja azoknak, akik ebben a kérdésben hatáskörrel rendelkeznek.