AME E ROM

Felhívás

Mi, a magyarországi Romák felhívást intézünk Magyarország Kormányához és a Magyar Parlamenthez, hogy a 2011-es Nemzetiségi Jogok és az azokban foglalt paragrafusok értelmében egy Új Önrendelkezési Törvény javaslatot kérünk.

Mivel a jelenlegi országos Roma kisebbségi  önkormányzatok nem hozták meg a várt reformot a Romák számára,ezért mi Romák úgy döntöttünk, hogy ragaszkodunk nemzetközi és az Európai Unió által elfogadott Önrendelkezési Jogainkhoz.

A nemzetközi és és az Európai Uniós törvények szerint valamint a 2011-es Nemzetiségi Jogokról szóló törvény javaslatban egy az új önrendelkezésről  szóló törvény javaslatot szeretnénk elfogadtatni.

Ennek a törvény javaslatnak a lényege, hogy az önrendelkezés és a nemzeti jogok szerint elismerjék a Romákat mint identitásukat,Roma Nemzetté nyilvánítsanak minket.

Ezért kérjük:

1. A romákat hivatalosan is elismerni és nemzetként tekinteni rájuk, nem csak kisebbségként.

2. a törvényeket oly módon reformálják, hogy a romáknak egyetlen önkormányzati hierarchikus testületünk legyen, amely helyi szinten felügyeli és ellátja az annak megfelelő rábízott feladatait a romakkal szemben. Javasoljuk hogy azok a  nonprofit vagy civil szervezetek akik a  romák  nevében helyi önkormányzati feladatokat végeznek,ezt ne folytassák.

Mivel a jelenlegi országos Roma önkormányzatok funkciójukat és feladataikat eredménytelenül kepviselik ezért mi romák egy új Nemzetiségi önkormányzatot akarunk létrehozni. Hontalan nemzetként és nemzetiségként a romáknak joguk van a belső önrendelkezéshez. A belső önrendelkezés egy állam lakosságának joga arra, hogy külső beavatkozás nélkül kormányozza magát. A belső önrendelkezés azt is jelenti, hogy nem törekednek függetlenségre vagy elszakadásra a lakóhelyük szerinti országtól.

A Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának 1. cikke kimondja: “ Minden népnek joga van az önrendelkezéshez. E jog alapján szabadon határozhatják meg politikai státuszukat, és folytathatják gazdasági, társadalmi és kulturális fejlődésüket.”

Jelenleg a kisebbségek kollektív jogállása nem egyértelmű abban az értelemben, hogy a kisebbséghez tartozás kinyilvánítása esetenként egyfajta etnobizniszhez vezethet, az anyagi források hiánya pedig sokszor látszólagos szervé teszi a kisebbségi önkormányzatokat. -irányító testületek és valódi kisebbségi képviselet nélkül.

Ezért kérünk mindenkit, hogy aláírásával csatlakozzon, hogy mi a Romák, nemzetként képviselhessük magunkat. Minden nemzetnek joga van nemzetként élni. Tegyünk mi is így, fogjunk össze gyerekeink es sajat jövőnk érdekében.Tegyünk együtt egy új Roma Nemzetért es ne megalázott ként, kisebbségként, megosztottan es megkülönböztetve keljen nekünk es gyerekeinknek élni, vagy esetleg elmenekülni szülő hazánkból  ahol hosszú évek óta megkülönböztetésben élünk.

A választás a mi kezünkben van, vegyük saját sorsunkat a kezünkbe és ne engedjük meg tovabb hogy, így bánjanak velünk.Válasszunk es győzzön az igazság ,Nemzet vagy Kisebség !

Az aláírással felhatalmazom Sztojka Janos petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.