Ágazat minimálbéren, a KKDSZ felhívása

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) felhívása a Magyar Kultúra ünnepén
 a kulturális dolgozók védelmére és megbecsülésére!

A Magyar Kultúra Napján – minden év január 22-én – hagyományainkat, ezeréves európai kultúránkat ünnepeljük, jogos büszkeséggel gondolunk ezen a napon az elődeink által létrehozott kulturális, szellemi értékekre.
A kulturális kormányzat vezetője büszkén jelenti ki, hogy a magyarság a nyugat-európai népeknél jobban őrzi európai kulturális értékeit. Kijelenti, hogy az elmúlt években komoly előrelépés történt a kulturális alapellátásban, amely a legkisebb falvakba is eljuttatja a kultúrát.
A kormány látványberuházásokkal bizonyítja elkötelezettségét, de a nemzeti közművelődés alapintézményei a vidéki könyvtárak, múzeumok, művelődési otthonok működési feltételei szinte semmit sem javultak az elmúlt években. Egyre több kulturális nonprofit kft. működik az országban, ami csak a fenntartó és nem a munkavégzés minősége szempontjából kedvező.

A kulturális ágazatban dolgozók bére még a költségvetésben dolgozók egyébként sem magas átlagbérét sem éri el. A kormányzat bérpolitikájának eredményeként 2020-ban ott tartunk, hogy szinte az ágazat összes dolgozója – alapfizetését tekintve – a garantált bérminimumot kapja!

Valóban lehet alulfinanszírozott intézményekkel és (éh)bérekkel európai kultúránkat megőrizni?

Kérünk mindenkit, akinek fontos, hogy szabad és művelt nemzet éljen e hazában a magyar kultúrát fenntartó közgyűjtemények és művelődési intézmények további bontását ne engedje! Tiltakozzon a közművelődésben dolgozók megalázó bérezése ellen, aláírásával támogassa a szakszervezet követeléseit!

1.    Követeljük azonnali bértárgyalások megkezdését a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete – KKDSZ – és a megállapodási joggal felruházott kormányzati vezetők között!

2.    A bértárgyalások alapja: a bértáblák szerinti legkisebb nettó illetmény legyen legalább azonos a számított minimálbérrel, de megtartva a bértábla eredeti arányrendszerét!

3.    A közgyűjteményi és közművelődési szférát érintő azonnali béremelés időpontja és mértéke legyen független a szféra ágazataira kidolgozandó életpálya modellek életbelépésének időpontjától és mértékétől!

4.    A bértárgyalásokon megkötött megállapodást/megállapodásokat valamennyi megállapodó fél tekintse érvényesnek úgy a központi, mint az önkormányzati közgyűjteményi és közművelődési intézményrendszerre! A Kormány adjon kiegészítő normatív támogatást a béremelések végrehajtásához!

5.    2020-ban történjen meg a teljes állami és önkormányzati közgyűjteményi és közművelődési intézményrendszer működési feltételeinek pénzügyi megerősítése, a vonatkozó normatívák és az ágazathoz tartozó nemzeti intézmények támogatásainak reális megnövelésével.

Aláírásommal támogatom a KKDSZ követelését:

Az aláírással felhatalmazom Dobrovits Orsolya KKDSZ petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.