A KÖZFOGLALKOZTATOTTAK EGYENLŐ SZABADSÁGÁÉRT

Járjon az életkor és a gyermekek száma szerinti pótszabadság a közfoglalkoztatásban is!

Minden embernek szüksége van arra, hogy életkorára, egészségi állapotára és családi állapotára tekintettel elegendő szabadságot kapjon ahhoz, hogy pihenjen, regenerálódjon, és szeretteivel elegendő időt tölthessen. A közfoglalkoztatottaknak a munkavállalói jogai sérülnek azzal, hogy a Közfoglalkoztatási Törvény minden közfoglalkoztatottra egyenlően 20 napban maximalizálja az évi fizettett szabadságra kivehető napok számát. Kiket, és hogyan érint a jelenlegi állapot?: Fiatalkorúak: 18 év alattiaknak 5 nap pótszabadság járna a 20 napon felül. 2015-ben 1123 fő volt a havi átlagszáma a 16 és 18 év közötti közfoglalkoztatottaknak.; Középkorúak és idősek: Már 25 év felett hátrányt jelent az, hogy az életkor előrehaladtával nem növekszik a szabadnapok száma. A tartósan munkanélküliek jelentős százaléka 45 év feletti. Ők közfoglalkoztatottként 10 nap pótszabadságtól esnek el. 2016 márciusában 106 454 fő 26 és 50 év közötti közfoglalkoztatott dolgozott, 54 019-en pedig 50 év felettiek voltak.; Gyerekes szülők: a gyermekek után, amíg az a 16 évet be nem tölti gyermekenként 2, 3 gyerekkel vagy a fölött 7 nap pótszabadság jár annak, aki nem a közfoglalkoztatásban dolgozik. Ennek a hiánya leginkább az iskolai és óvodai szünetek idején érinti érzékenyen a szülőket.; Sérült gyermekeket nevelők: Azon családokban ahol tartósan beteg, sérült gyermek van a szülőknek 2 nap pótszabadság járna.

Alulírottak követeljük, hogy a kormány a 'közfoglalkoztatási' törvény 2.§ (5) bekezdés m) pontját helyezze hatályon kívül ("A közfoglalkoztatási jogviszony esetén: m) az Mt. 117-121. §-a nem alkalmazható")!

Kömunkás Mozgalom a Jövőért    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével