A bejáró diákok védelmében

Szólnék egy különleges csoportról, kik nem tehetnek róla. Ugyanolyan diákok, mint bárki más, de nem teljesen ugyanolyanok.  Másik faluból, városból; akár más megyéből vagy akár más országból érkeznek iskolába. Minden nap.

Ugyan lehetnének kollégisták is, de nem szeretnének. Ugyanis van tömegközlekedés az iskolájuk településére és emberi módon tudnak úgy bemenni. De vannak nehézségeik is.

Problémák:

1.A menetrend. A menetrenddel az a probléma, hogy nem mindig felel meg a diákoknak. A járművek nincsenek mindenütt hozzáigazítva az órákhoz és délutáni foglalkozásokhoz. A kis, Isten háta mögötti falvakba nem olyan nagy az igény, hogy minden iskola miatt új járatot indítsanak. Emiatt vannak olyan esetek, hogy a diáknak órákat kell várnia, hogy haza tudjon menni.

2.A délutáni foglalkozások. Ezekkel is a menetrend miatt van gond, és azért, mert a diáknak sok holtideje lehet. Ha közben nem tud hazamenni tanulni, iskolában nem szeretne maradni, nem menzás, nem szerveznek tanszobát, nincs rokon akkor nincs sok lehetőség. Vagy sétálgat a településen, vagy beül a könyvtárba. De ha nincs könyvtár, akkor csak a séta marad. Meg lehet, hogy érdekli a foglalkozás, de az utolsó busza, vonata,(esetleg hajója) is elmegy, és csak nehézségek árán tud hazamenni

3.Segítségek. Ha az iskolában segíteni kell valakinek (pl. ballagási díszítés vagy futóverseny), akkor a bejáró nem tud segíteni, mert a járművön nem tudja a dolgokat szállítani, és sokszor van olyan, hogy tudnának segíteni, de a szállítás nehézséget ad nekik. Ezért nem tudnak segíteni. Illetve, ha valami kell (pl. korrepetálás, projektmunka, lecke), akkor nem tudja megoldani menetrendi okok miatt.

4.Bérletár. A bejáróknak bérletre van szüksége, mert utazni kell (kivéve azt az esetet, ha a családban van a vállalatnál dolgozó). E nélkül a diákot az ellenőr megbüntetheti, de nincs mindenkinek lehetősége a bérlet árát kigazdálkodni (gondolok itt például a mélyszegénységben élő családokra). Tehát a diák kockáztat, hogy nincs bérlete.

Ebből látható, hogy bejáró diákoknak nem egyszerű a dolguk. Legfőképp a menetrend okozza a problémákat. Ideje rendezni a bejárók kérdését.

Először is szükséges tisztázni, hogy kit nevezünk bejárónak. Bejárónak az minősíthető, aki másik közigazgatási egységből jár iskolába. Ez a városok kerületei esetén is értelmezhető. Ha menetrendi és/vagy távolsági okok indokolják, akkor városon belül is bejárónak minősül a diák.

Másodszor szükséges rendezni az órák és a délutáni foglalkozások kérdését. Szerintem a bejárókat kellene mentesíteni a délutáni foglalkozások alól. Ez azzal indokolható, hogy a menetrend nem mindig engedi meg, hogy akármeddig ottmaradjanak a diákok. Ha menetrendi okokból szükséges, akkor elengedhető legyen egy-egy diák. Pl. ha 14:00-kor megy egy busz, utána csak 16:00-kor, és az utolsó órának 14:00-kor van vége. Tehát nem a buszt a diákhoz, hanem a diákot a buszhoz igazítani

Harmadszor a bérlet kérdése. Az lenne a legtisztességesebb, ha iskola fizetné a bérlet árát, mert akik nem tudják kifizetni, ők is járhassanak oda rendesen, mert a szegény ember nem buta, hanem sok tehetséges is van. Nem ő tehet róla, hogy szegény.