Frankel Leó utcai aszfaltozás

FLASHMOB A FRANKEL LEÓ UTCAI MACSKAKÖVEKÉRT

2014-06-05 08:15:23

FLASHMOB A FRANKEL LEÓ UTCAI MACSKAKÖVEKÉRT

Június 6-án péntek reggel 8 és fél 9 között várunk a Frankelbe, aki tud, hozzon teát és süteményt, amivel megkínáljuk a munkásokat, akik dolgoznak az utcában. Szervezünk sajtót is

Mindenkit nagy szeretettel várunk erre a kora reggeli piknikre a BAZALTKOCKÁINKÉRT!!!!!!!!!!!

válaszlevél az önkormányzattól

2014-06-02 17:05:29

Kedves Aláírók!

Ezt a válaszlevelet kaptuk a Polgármesteri Hivataltól

Szám: I-164-7/2014
pilisiemilia@gmail.com
Tárgy: tájékoztatás

Tisztelt Pilisi Emília!

A Budapest, II. kerület Frankel Leó úti macskako burkolat megtartásával kapcsolatban Dr. Láng Zsolt polgármester úr részére küldött levelét köszönettel megkaptuk, amelyre válaszolva az alábbi szíves tájékoztatást adom:

A Frankel Leó út Margit körút – Fekete Sas utca közötti szakaszának felújítása egy, az utcában lakók által elindított kezdeményezés nyomán öltött testet.
2013. február 18-án alpolgármesteri fogadóóra keretében 5 fo jelent meg hivatalunkban. Ekkor és a találkozó 2013. március 25-ei folytatásán több, a Frankel Leó utat érinto kérdésrol esett szó, ezek között merült fel az érintett útszakasz és a járdák felújításának kérdése is. E témában a környékbeliek képviseletében eljáró lakókkal több alkalommal egyeztettünk, tehát a „pletykák” igazak, az útszakasz felújítására lakossági kezdeményezés alapján kerül sor. Mivel a környéket érinti a „Budai fonódó villamos megteremtése” projekt, ezért szerencsésnek tartjuk, hogy a szóban forgó felújítási munkálatokat ehhez kapcsolódóan valósítjuk meg.

Az útpálya és a járda felújítása azonban – mint minden ilyen esetben – csak a bazaltkövek felszedése mellett lehetséges, amelyek visszahelyezése adott esetben igen költséges lenne, a kivitelezés pedig a burkolási technika folytán legalább két hónappal több idot venne igénybe. A jelenleg felszedett kövek nem újrahasznosíthatók, hanem „többször forgatott” bazaltkockák, amelyek felülete jelentos számban legömbölyödött. Visszahelyezésük esetén még jelentos pótlás és javítás mellett is rossz minoségu útfelületet kapnánk, az elozetes költségbecslés alapján ezzel is 30 millió forintnyi többletköltséget eredményezve. Amennyiben a bazalt mellett döntöttünk volna, a megfelelo minoségu burkolat kialakítása érdekében a teljes mennyiséget cserélni kellett volna, ez esetben pedig lényegesen nagyobb, több mint 70 millió forintos többlettel kellett volna számolni, amelyre Önkormányzatunk idei évi költségvetésében nincs fedezet.

Fentiekre való tekintettel a rossz minoségu macskaköves burkolat – amely az utóbbi években elvégzett közmu rekonstrukciók nyomait is magán viselte – helyére aszfaltút kerül, éppúgy, mint ahogyan történt ez minden olyan esetben, amikor a kockakövek egy-egy felújítás során eltávolításra kerültek. Emellett nem elhanyagolható szempont, hogy a „Budai fonódó villamos megteremtése” projekt keretében valamennyi útszakasz teljes hosszában és teljes felületén aszfalt burkolatot kap, ezért a Frankel Leó út ezen szakasza esetében városképi szempontból is indokolt az ahhoz illeszkedo burkolat kiépítése.

Kérem, engedje meg, hogy a levelében leírt pontokra Beruházási és Városüzemeltetési Irodánk vezetojével lefolytatott egyeztetésünk után röviden reagáljak:

. Az aszfalt a megfelelo technikai eloírások és utasítások betartásával javítható, a kátyúk – ha keletkeznek – gyorsan megszüntethetok. . Az esetleges útfelbontások esetén a bazaltko sérülésmentesen nem állítható vissza, mert hamar és könnyen kopik. Ahogyan fentebb is említettük, a szóban forgó macskako rossz minoségu volt, magán viselte az utóbbi években elvégzett közmu rekonstrukciók nyomait, így jelentosen elkoptak. . A bazaltko nyáron, ho hatására éppen úgy felforrósodik, mint bármi más, amit a nap sugarai érnek. Így ugyanúgy ontja magából a hot, mint az aszfalt. . A csapadékos és a hideg idojárás beköszöntével az aszfalt kevésbé csúszik, mint a kockako, ugyanakkor megfelelo teherbírással is rendelkezik és a téli olvasztó sónak is ellenáll. Itt hívnám fel szíves figyelmét arra, hogy az uniós eloírásoknak megfeleloen a régi, hagyományos értelemben vett szórósó immáron a fagyos utak, járdák olvasztására nem használható. . A fák és a növényzet megóvását mi is kiemelkedoen fontosnak tartjuk. Azonban az adott terület egyes szakaszain bitumenes zárással fektették a bazaltot, így az eddig sem volt vízátereszto. A területen egyesített csatornarendszer van, amelybe a csapadékvíz eddig is víznyelokön keresztül jutott el, ez táplálta a fákat. . Az utak síkossága nem csak az autósokra, hanem a gyalogosokra is veszélyt jelent, akár az úttesten való átkelésnél is. A bazaltko pedig csúszós felülete miatt különösen balesetveszélyes és a gyalogos közlekedést is nehezíti. . Az aszfalt burkolat sovány betonlapra kerül két réteg aszfalttal, ami az elozetes költségbecslés alapján olcsóbb, mint a megfelelo technológiával készített kockako burkolat.

Mint megannyi nagyvárost, így Budapest útjait is egykoron bazaltkövekkel burkolták. Ám felgyorsult világunk fejlodo közlekedési igényeinek egyre kevésbé tudott megfelelni ez a fajta útburkolat, ezt az útszakaszt leszámítva a környék más utcáiban sehol nincs is macskaköves burkolat. Csúszós felülete miatt balesetveszélyes, egyedi kialakítása miatt pedig nehezen tisztántartható, valamint a gyalogos közlekedést is nehezíti. Elorelátható volt tehát, hogy az aszfalt térhódításával egyre jobban kiszorult Budapest útjairól ez a fajta burkolati elem is. Az aszfalt számottevo elonye, miszerint burkolati jelet lehet rá festeni, és az tartósan meg is marad, így lehetoség nyílik arra is, hogy az utcaszakasz Margit körút feloli végénél egy megfeleloen kialakított fordulóhelyet képezzünk ki. Az új burkolat könnyebben lesz takarítható, és a vízelvezetési tulajdonságai is javulnak – hiszen, a víz oda fog folyni, ahová mi tervezzük. Természetesen a felszedett kockako nem a szemétre kerül, hanem úgynevezett kotárba, és a továbbiakban is a kerület vagyonát fogja képezni.

A Margit körúttól északra eso részen megvalósuló fovárosi beruházással együtt reményeink szerint a teljes utcakép egységesen rendezett képet mutat majd. A mi célunk az, hogy megfelelo muszaki tartalmú, pormentes, könnyen takarítható útfelületet biztosítsunk minden itt lakó részére tiszta, biztonságos és komfortos közterületekkel.

Megtisztelo bizalmát megköszönve maradok tisztelettel:

Budapest, 2014. június 2.

Dankó Virág
alpolgármester
s.k.

Petíció megosztása

Segítsd ezt a petíciót, hogy több aláírást érjen el.

Hogyan lehet népszerűsíteni egy petíciót?

• Ossza meg a petíciót a Facebook oldalán és a petíció témájához kapcsolódó csoportokban.
  • Vegye fel a kapcsolatot a barátaival.
    1. Írjon egy üzenetet, melyben részletezi, miért írta alá ezt a petíciót. Ez segít másoknak megérteni, hogy milyen fontos ez a téma, így valószínűbb, hogy ők is aláírják a petíciót.
    2. Másolja ki és illessze be a petíció webcímét az üzenetbe.
    3. Küldje el az üzenetet e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram és LinkedIn használatával.