Tiltakozz Zircre, a Bakony szívébe tervezett óriás-kőbánya ellen!

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Lezárult a zirci kőbánya ügye.

2017-04-12 08:42:07

Tisztelt Aláírók és Támogatók!

A Környezetvédelmi Hatóság a 2017. február 27-én kelt végzésében megszüntette a zircre "tervezett mészkőbányászati tevékenység előzetes vizsgálata tárgyában" folyamatban volt előzetes vizsgálati eljárását. A végzés 2017. április 4-én jogerőre emelkedett.

Őszinte köszönetet mondunk a közel 1100 aláírónak, 1600 ajánlónak, és mindazoknak, akik személyesen fejezték ki kiállásukat a petíció mellett.

A petíciót ezennel lezárjuk, és reméljük, hogy ezzel a a zirci kőbánya ügye is véglegesen lezárul.

VE-09Z_01323_Megszüntető_végzés_(1)1.jpg 


Gábor Koós

Fél évtizede zajlik a kőbánya-ügy - és folytatódik

2015-11-02 14:26:23

Tisztelt Támogatóink és Aláíróink!

A legújabb fejleményeket az alábbi bejegyzésben foglaltuk össze:

http://zirc.blog.hu/2015/11/02/fel_evtizede_zajlik_a_kobanya-ugy_es_folytatodik

Továbbra is számítunk minden aláírásra és véleményre (akár ellenvéleményre is, mint ahogy a hozzászólások között ilyenek is vannak). Az elmúlt hónapokban a tágabb környékünkön több település is megmutatta, mire képes a civil összefogás (Bicske, Gánt, Várpalota). Van tehát esély a Zircre tervezett kőbánya esetében is!

Köszönjük!

Koós Gábor


Gábor Koós

A kőbánya-ügy folytatódik

2014-09-26 16:59:30

Tisztelt Támogatóink és Aláíróink!

A Zircre tervezett hatalmas kőbánya környezet- és természetvédelmi engedélyeztetése tárgyában újabb eljárás indult. Ez a bánya megnyitása érdekében indított ötödik ilyen eljárás. A korábbiak mind elutasítással végződtek. Mivel semmilyen korlátja nincs annak, hányszor lehet kezdeményezni egy ilyen eljárást, ezért arra lehet számítani, hogy a befektetők az összes jogi lehetőséget ki fogják használni a bányanyitás érdekében.

A legújabb fejleményeket a http://zirc.blog.hu/2014/09/26/a_kobanya-ugy_folytatodik blogbejegyzésben foglaltuk össze. Vannak hírek arról, hogy a bánya 2015-ben már üzemelni fog.

Kérjük, hogy aki szereti a Bakonyt, értesítse barátait és ismerőseit erről a tervezett bányanyitásról. A projekt műszaki részleteit nagy vonalakban megtalálhatják a témával foglalkozó korábbi blogbejegyzésekben (lásd a bejegyzések hivatkozásait), és el is olvashatják a Zirci Közös Önkormányzati Hivatalban.

Aki még nem élt egy ilyen kőbánya közelében, a környezetvédelmi engedélyeztetési dokumentáció elolvasása után sem képes fogalmat alkotni arról, mit jelent egy ilyen bánya a környezetre és a jövőnkre nézve. Közel száz éven keresztül hordják majd ki a követ Zirc belvárosán, legforgalmasabb közlekedési csomópontján keresztül. Soha be nem gyógyuló, óriási tájseb marad egy ma zavartalan természeti környezetben.

Tiltakozzunk!

Koós Gábor


Gábor Koós

A Zircre tervezett kőbánya elleni tiltakozás petícióját mégsem zártuk le.

2014-04-23 12:42:46

Tisztelt Aláírók!

Korábbi szándékunkkal ellentétben nem zártuk le a petíciót. Jól tettük, mert most egy örvendetes hírt tudunk közölni:

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi  Felügyelőség a 2014. április 8-án kelt határozatában úgy döntött, hogy "...a Zirc 0197/10, 13, 14, 15, 16 hrsz.-ú ingatlanokon tervezett mészkőbányászati tevékenység végzése tárgyában indult megismételt előzetes vizsgálati eljárás során az előzetes vizsgálati dokumentáció, annak kiegészítése és a rendelkezésre álló adatok alapján táj- és természetvédelmi szempontból kizáró ok merült fel, amelyre tekintettel a tervezett tevékenység kérelem szerinti megvalósítására

engedély nem adható."

Ez a határozat még nem jogerős.

A kőbánya-ügy legfrissebb részleteit és a várható további fejleményeket a következő linken olvashatják:

http://zirc.blog.hu/2014/04/10/banya_pedig_lesz_a_kobanya-ugy_legujabb_fejlemenyei_4_kiegeszites

Újból köszönjük minden támogatónk biztatását és kitartását!

 

Koós Gábor, a petíció szerzője


Gábor Koós

A Zircre tervezett kőbánya elleni tiltakozás petícióját egyelőre lezárjuk.

2014-02-27 20:16:36

Tisztelt Aláírók!

Zirc város képviselő-testületének 2013. novemberében és decemberében hozott határozatai szerint az önkormányzat visszavonta a kőbánya megnyithatósága érdekében 2010-ben és 2011-ben vállalt kötelezettségeit. Ezt nagyon tisztességes lépésnek tartjuk, és köszönjük a döntéshozóknak. A részleteket az alábbi bejegyzésben olvashatják: http://zirc.blog.hu/2014/02/27/banya_pedig_lesz_a_kobanya-ugy_legujabb_fejlemenyei_3_kiegeszites

A petíciót mához egy hétre lezárjuk. Addig fogadjuk a megjegyzéseket. Ha azonban a zirci kőbánya ügye ismét napirendre kerül, újabb petíciót indítunk.

Köszönjük minden aláírónak, akár támogatta, akár ellenezte a kezdeményezést. Meggyőződésünk, hogy az ilyen jelentős környezeti-természeti hatású elképzeléseket csak tisztességes és a legszélesebb körű, türelmes társadalmi és szakmai vitát követően lehet eldönteni a hatóságok és a népképviselet részéről. A mi esetünkben úgy tűnik, legalább is az első szempontot senki nem tartotta igazán fontosnak. Többek között ezért is indítottuk ezt a petíciót.

Koós Gábor, a petíció szerzője


Gábor Koós



Petíció megosztása

Segítsd ezt a petíciót, hogy több aláírást érjen el.

Hogyan lehet népszerűsíteni egy petíciót?

  • Ossza meg a petíciót a Facebook oldalán és a petíció témájához kapcsolódó csoportokban.
  • Vegye fel a kapcsolatot a barátaival.
    1. Írjon egy üzenetet, melyben részletezi, miért írta alá ezt a petíciót. Ez segít másoknak megérteni, hogy milyen fontos ez a téma, így valószínűbb, hogy ők is aláírják a petíciót.
    2. Másolja ki és illessze be a petíció webcímét az üzenetbe.
    3. Küldje el az üzenetet e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram és LinkedIn használatával.