Az alsós olvasókönyvek se legyenek tartósak

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Újabb kezdeményezés az ingynes, de csak kölcsönkapott tartós könyvek ellen

2016-03-19 21:32:45

Kedves Aláírók!

Az első kezdeményezésünk elbukott, de nem adjuk fel!

Amikor először, még 2013-ban megpróbáltuk megakadályozni, hogy az alsós olvasókönyveket tartós kölcsönkönyvekre cseréljék, akkor még ez csak terv volt. Azóta a gyakorlatban bebizonyosodott, hogy mennyire igazunk volt, s még annál is rosszabb az intézkedés hatása, mint előzetesen gondoltuk.

Most, más civil szervezetekkel is összefogva ismét megpróbáljuk a kormányt rávenni ennek a káros gyakorlatnak a felszámolására. Szerkesztettünk egy új petíciót. Kérünk mindenkit, hogy ismét támogassa kezdeményezésünket, és értesítsen a lehetőségről mindenkit, akit az ingyenes kölcsönkönyvek rendszere hátrányosan érintett, érint, vagy érinthet a jövőben.

Az új petíciót láírni ezen a linken lehet:

tartos_tankonyvek_ne_legyenek_tartos_kolcsonkonyvek#form

Köszönettel:

Csorba József
Meixner Pedagógiai Egyesület


Meixner Pedagógiai Egyesület

A kezdeményezés sajnos elbukott :(

2013-06-18 11:24:51

Kedves Támogatók!

Többszöri sürgetésünkre, másfél hónap után Sipos Imre államtitkár úrtól megkaptuk az elutasító választ a javaslatunkra (nem időszerű). A rendelet általunk javasolt módosítását, hogy az olvasókönyveket a matematikához hasonlóan továbbra ia lehessen munkáltató tankönyvként használni, nem látják indokoltnak. Az indokaik némiképpen ellentmondásosnak tűnnek:

- Érdemes hosszabb távra tankönyvet és munkafüzetet választani.

- A könyvtári tankönyvek kultúráját fejleszteni kell. Jelenleg ez nem megfelelő színvonalú.

- Nem értenek egyet a sok segédkönyvvel, munkafüzettel amit a kiadók erőltetnek. Lehet ezek nélkül is eredményesen tanítani. (De azért megveszik, és ingyenes adják mindenkinek.)

- A tartós olvasókönyvekből az olcsóbb, egy és kétszínnyomásos munkafüzetekbe kell átvinni az interakciót igénylő feladatokat. (Tehát mégis kellenek segédkönyvek és munkafüzetek, még nagyobb terjedelemben is, mint eddig.)

- Többet kellene a füzeteket használni, mert ezek háttérbe szorultak az elmúlt időben. Sok módszertani feladat ezekkel is megoldható. "Számos megoldást kínálnak a módszertani sokszínűség megvalósítására."

- Az új tankönyvek is jó szakmai minőségűek lesznek, mert tulajdonképpen a régiek. Keveset változott alsóban a kerettanterv, különben sem volt idő átdolgozni, újat írni. (Az intézkedés tehát javulást ezen a téren biztosan nem hozott, de ilyesmire nem is irányult.)

- A gazdaságosság kérdése nem merült fel a válaszban. Javaslatunk 2014-ben 150 milliós többletköltséget jelentett volna az általánossá tett ingyenesség miatt. (Ingyenesség nélkül, csak a jelenlegi kedvezményekkel viszont az egész lényegesen olcsóbb lenne az államnak.) Ennyiért fogunk nehezebben, mégis kevesebb eredményt elérni az olvasástatás területén.

Legalább megpróbáltuk! Köszönjük, hogy nem maradtunk ezzel magunkra :)

A teljes EMMI választ honlaunkon olvashatod:

www.meixnerped.hu

Itt vannak egyéb szakmai összefogási lehetőségek is, például a reális olvasásfelmérések. Nagyobb sikerrel kecsegtetnek, dolgozzunk rajta együtt!


Meixner Pedagógiai Egyesület

eredmény

2013-06-03 12:17:29

Kedves Támogatók!

A mai napon elküldtük az EMMI-nek az eddig összegyűlt 905 aláírást. A petíciót még nem zárjuk le, megvárjuk ezzel a minisztériumi döntést. A döntésről természetesen szintén értesíteni fogjuk az aláírókat.

A körülményeket figyelembe véve a petíciót sikeresnek tartjuk, bár sokan keveslik a támogatók számát. Az minden esetre egyértelműek kiderült a közel ezer aláírásból, hogy a kezdeményezésünk nem csekély létszámú Egyesületünk perifériás véleménye, hanem széleskörű szakmai érdeket fejez ki.

Ismét Köszönjük a támogatást, különösen azoknak, akik aktívan közreműködtek az ismertetésben és népszerűsítésben is. Jó volt nyomon követni a petíció statisztikájában, hogyan gyaradpdott azoknak az iskoláknak a száma, ahol képesek voltak összefogni a pedagógusok a szükséges jogszabálykorrekció érdekében. Az, hogy százas nagyságrendben vannak ilyen iskolák, komoly remény. Van jövője a szakmai autonómiának.

Üdvözlettel:

Csorba József


Meixner Pedagógiai Egyesület

Az utolsó hét következik

2013-05-26 16:07:33


Kedves Támogatók!

Végéhez közeledik az aláírásgyűjtésünk. Eddig 777-en csatlakoztak a kezdeményezésünkhöz. A kampányunk kifulladt, ez abból is látszik, hogy egyre nagyobb az anonim aláírók aránya. (Az utolsó 50 aláírás közel fele.) A jövő hét végén kinyomtatjuk, és elküldjük a listát az EEMI-be. Kérjük vegye ezt figyelembe az, aki még tud, szeretne tenni valamit újabb aláírók toborzása érdekében. Majd kiderül, mire lesz elég.

Az aláírási kampány során a szakmai, módszertani partnereinken, civil barátainkon kívül elsősorban az érintett pedagógusokat igyekeztünk volna elérni. Ez csak részben sikerült. Sok iskolában eleve kéretlen levélként kezelték az üzeneteinket. Ahol érdemben elolvasták az iskolák vezetői, ott sem jutott el feltétlenül a hír a kollégákhoz. A tagintézményként működő iskolákba címek hiányában levelet sem tudtunk küldeni. Olyan helyeken volt petíciónk átütő siker, ahol elköteleződött kollégák helyi kampányt is folytattak ennek érdekében.
Szerencsére volt számos ilyen hely, ami a statisztikában is tükröződik:

http://www.peticiok.com/?page=statistics&petition=az_alsos_olvasokonyvek_se_legyenek_tartosak

Többen is biztattak minket, hogy forduljunk a széles közvéleményhez, toborozzunk támogatókat a sajtó, média bevonásával. Így a pedagógusokon kívül azokat a módosításban érdekelt szülőket is elérhetjük, akiknek jelenleg óvodáskorú a gyereke. Ezt a lehetőséget a sajtó jelenlegi megosztottsága miatt vetettük el. A kezdeményezés jellege miatt kizárólag az ellenzéki sajtóra számíthattunk volna. Az ellenzéki nyomás viszont könnyen dacreakciót vált ki. Politikai jelleget kapna a civil és kizárólag szakmai javaslatunk.

Próbálkoztunk még a tankönyvkiadók bevonásával. A kiadóknak az anyagi érdekeltségen túl vannak jelentős szakmai érdekei is.  A könyvek forgalmazásán túl a kiadók jelenleg a szakmai műhelyek, széles iskolai kapcsolatrendszerrel. A módszertani problémák fókuszai. A TVOT (Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete) támogatta is a petíciót, szerepel az álírók között is. A kiadókkal folytatott személyes konzultációk viszont nem vezettek eredményre. Kezdetben mindenhol lelkesen nyilatkoztak, aztán sok szerencsét kívánva eltáncoltak. Még háttértámogatóként sem mertek szembemenni a vélt kormányzati akarattal.

Reméltük, hogy az aláírók száma jelentősen magasabb lesz, kifejezve majd a petícióban megfogalmazott egyöntetű szakmai véleményt. A tartós
olvasókönyvek a következő években 20-25 ezer pedagógus módszertani mozgásterét szűkítenék, munkáját nehezítenék. Becslésünk szerint ezek talán negyedét sikerült értesítenünk. A kezdeményezésről értesülő pedagógusok 15-20%-a írhatta eddig alá a petíciót. (Előzetesen 2-3 ezer aláíróra számítottunk a lehetőségeinket és a körülményeket is mérlegelve.)

Köszönve az aláírásokat, hozzászólásokat, és külön köszönettel mindazoknak, akik a toborzásból is kivették a részüket. A ti munkátok eredménye a támogatások többsége!

Csorba József
Meixner Pedagógiai Egyesület


Meixner Pedagógiai Egyesület

harmadik hullámra is szükség lenne

2013-05-19 22:13:15

Kedves Támogatók!

További köszönetünk mindazoknak, akik ennek fontosságát felismerve aláírásukon túl is segítették a petíció sikerét népszerűsítéssel, a kollégák biztatásával, szervezőként is kapcsolódtak a kezdeményezésünkhöz. Jórészt nektek köszönhetően elindult egy második aláírási hullám, de reményeinkkel ellentétben sem meredekebb, sem tartósabb nem volt, mint az első. Hiába ellenzi a szakma szinte egyöntetűen az intézkedést, úgy tűnik sok ellenerő hat ennek meggyőző arányú kinyilvánítása ellen. Reménykeltő, hogy az aláírási statisztika tanúsága szerint volt számos településen több iskola is, ahol kezdeményezésünk mozgalommá tudott válni. Az eddigi támogatások közel fele ilyen iskolákból érkezhetett. Jelenleg így állunk:

Város           Aláírások

1.   Budapest           154   28.41 % 
2.   Szentendre          26   4.8 %
3.   Keszthely            26   4.8 %
4.   Komló                 14   2.58 %
5.   Kecskemét          13   2.4 %
6.   Kiskunfélegyháza 13   2.4 %
7.   Miskolc                10   1.85 %
8.   Nádudvar            9    1.66 %
9.   Szeged                8    1.48 %
10.   Velence             7    1.29 %
11.  Sásd                  7    1.29 %
12.  Cegléd               6    1.11 %
13.  Nagykanizsa       6    1.11 %
14.  Zalaegerszeg      6    1.11 %
15.  Salgótarján        6    1.11 %
16.  Mohács              6    1.11 %
Egyéb hely               225  41.513 %

A petícióról, és az eddigi eredményeiről ismét körlevélben értesítjük az iskolákat. Máshonnan nem nagyon várhatunk támogatást. Az elmúlt héten próbáltuk további civil szervezeteket, és a nagy tankönyvkiadókat is bevonni. Az utóbbiakat nem azért, mert üzleti érdekük lenne a kezdeményezés sikere, hanem ezek a cégek váltak az elmúlt évtizedekben módszertani műhelyekké, bázisokká. Ráadásul közvetlen szakmai kapcsolataik vannak az iskolákkal, amin keresztül hatékonyabban jutathatnák el az iskolákba a petíció hírét nálunk. Kezdetben nagy örömmel fogadták a lehetőséget, volt nagy kiadó, aki egyenesen társkezdeményezővé szertett volna előlépni. Végül minden kiadó sok szerencsét kívánva kihátrált. A TVOT támogat minket, de a kiadók végül csak a szurkolásig merészkedtek :(  Talán jobb is…

Az eddigi félezer aláírás sajnos még nem elég meggyőző, dolgozzunk még rajta :)

Üdvözlettel:

Csorba József

Meixner Pedagógiai Egyesület


Meixner Pedagógiai Egyesület

A második hullám indítása

2013-05-12 15:25:51

Kedves Támogatók!

Köszönjük az eddigi támogató aláírásokat :)

Az aláírások első hulláma lecsengett. A kampány kezdetén levélben értesítettük a felhívásunkról minden ismerősünket, partnerünket, és az összes általános iskolát. (2500 intézményt.) Ennek eredményeképpen eddig 368-an jelezték, hogy egyetértenek javaslatunkkal. Ez egyrészt sok, mert a jelenlegi feszült közállapotok miatt már ez az indokolt, segítő szándékú szakmai állásfoglalás is könnyen ellenzékinek tűnhet, politikai dimenzióba csúszik. A nyilvános állásfoglalástól ez sokakat eleve elriasztott. A tendenciát jól jelzi, hogy eddig az aláíróknak is az ötöde (21%) választotta az anonimitást. Nem szeretné, hogy állásfoglalása nyilvános legyen. Ez az arány a hasonló nyilvános petíciókkal összevetve kiemelkedően magas. Az is szűkítette az aláírók körét, hogy sok iskolába küldött levelünk elveszett a levélözönben. Az e-mail gyors, de csak bejáratott csatornaként igazán hatékony. Az „ismeretlenként” küldött levelünk könnyen került levélszemét mappába, vagy a feladó Meixner Pedagógiai Egyesület miatt ott, ahol nincs hagyománya módszertanunknak, átolvasás hiányában érdektelen üzenetnek tűnhetett. Az érintett kollégák így sok helyen nem is értesülhettek a lehetőségről.

Az eddig beérkezett 368 támogatás a döntéshozók meggyőzése szempontjából viszont kevésnek tűnik. Szerencsére még vannak jelentős tartalékaink. Az iskolák többségéből eddig „képviselők” írták alá a petíciót. (121 településről érkezett eddig aláírás.) Ha csak az eddigi aláírók iskoláiban mindenki aláírja, aki egyetért törekvésünkkel, javaslatunk már megkaphatja a szükséges mennyiségű támogatást. Ilyen iskolán belüli spontán összefogásra van is már példa. A petíció statisztikájából olvasható ki az egyik szentendrei iskola példája. A javaslatnak akkor van esélye, ha minimum több ezer támogatója van. Az eddigiek alapján némi összefogással erre minden esélyünk megvan.

Kérünk mindenkit, hogy segítsen újabb hullámot támasztani. A petíció linkjét kellene megosztani, eljuttatni minden érintetthez:

http://www.peticiok.com/az_alsos_olvasokonyvek_se_legyenek_tartosak

Az eddigi támogatást is köszönve, üdvözlettel:

 

Csorba József
Meixner Pedagógiai Egyesület 


Meixner Pedagógiai EgyesületPetíció megosztása

Segítsd ezt a petíciót, hogy több aláírást érjen el.

Hogyan lehet népszerűsíteni egy petíciót?

  • Ossza meg a petíciót a Facebook oldalán és a petíció témájához kapcsolódó csoportokban.
  • Vegye fel a kapcsolatot a barátaival.
    1. Írjon egy üzenetet, melyben részletezi, miért írta alá ezt a petíciót. Ez segít másoknak megérteni, hogy milyen fontos ez a téma, így valószínűbb, hogy ők is aláírják a petíciót.
    2. Másolja ki és illessze be a petíció webcímét az üzenetbe.
    3. Küldje el az üzenetet e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram és LinkedIn használatával.