Tiltakozzunk együtt a kormány megosztó bérrendezési tervei ellen, melyet a háziorvosi praxisok tekintetében kíván alkalmazni!

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Nem adjuk fel, a facebookon közösen folytatjuk tovább!

2021-02-28 08:20:43

ha_wallpaper.jpg

A Háziorvosok az Alapellátásért Csoport által képviselt értékek és célkitűzések 

A hozzánk eljutatott észrevételek alapján összefoglaltuk, hogy milyen értékek, elvek és célok mentén képzeljük el a csoporthoz tartozó kollégák képviseletét.   Kritikát fogalmazunk meg a kormányzat az alapellátást érintő reformterveivel szemben:  

1)    A szektorsemleges finanszírozás és az önkéntesség elvét - a praxisközösségbe való belépés nem lehet feltétele a béremelésnek! – Különben csak papíron létező, diszfunkcionális praxisközösségek megalakulásához asszisztálunk.

2)    A területi, humánerőforrás és a demográfiai egyenlőtlenségek figyelembevételét a praxisközösségek feltételeinek kialakításánál, és az egyéni praxisok finanszírozásánál! - Különben egyre több üres körzet lesz vidéki elmaradott térségekben, sőt az intézkedések jelenlegi formájukban fel fogják gyorsítani ezeket a folyamatokat.

3)    A megalakuló praxisközösségekben is biztosítani kell a személyes és települési ellátás elvét! - Különben csak statisztikailag „oldjuk meg” az orvoshiányt. Illetve lehetőséget teremthetünk arra, hogy szakmán kívüli befektetők tulajdonolják a szoros praxisközösségek egyesült vagy integrált formáit.     

Nem a háziorvos praxisközösségek ellen fogalmazunk meg kritikát, azok önkéntes formában történő megalakulása plusz források bevonásával helyes és támogatandó cél. Azonban a reform csupán erre az egy elemre próbál építeni, mely sajnos több társadalmi és szakmai körülményt sem vesz figyelembe. Bizonyos helyzetekben nem teszi lehetővé vagy egyenesen észszerűtlenné teszi az egyéni praxisok közösségekbe történő szervezését.  

A javaslatainkban mindig az önkéntességre helyezzük a hangsúlyt:  

1)    A reform lehetőségeit organikusan kell biztosítani mind az egyéni, mind a közösségben történő ellátás teljes spektrumán. Ezek közül a háziorvos a településen lakók igényeinek és saját körülményeiknek megfelelő munkamódszert saját maga tudja kialakítani önmaga számára, ez a szubszidiaritás elvének helyes értelmezése a jelen szituációra nézve. A háziorvosi praxisok számára a kormánynak, a praxiskezelőnek (OKFŐ) és finanszírozónak (NEAK) ehhez kell jogi, módszertani és financiális segítséget nyújtania.  

2)    Nem tartjuk szerencsésnek, ezért elutasítjuk azt a gyakorlatot, hogy a világjárvány időszakában, információk hiányában kényszerítsenek bele minket olyan állásfoglalásra, amely hosszútávon meghatározza saját és az általunk ellátott lakosság életét.  

Az egészségügyi alapellátás átalakítása során történt események kapcsán a jelenlegi szakmai és érdekképviseleti szervezetek működése az alábbi következtetésre világított rá:  

a)    Jelen helyzetben, az alapellátásban dolgozó orvosok jelentős részének erősen sérült a szakmai és érdekképviselete, a meglévő szervezeteink gyakran lassan vagy egyáltalán nem elégséges mértékben tesznek eleget elvárásainknak.

b)    Az egészségügyi ellátást érintő változtatások nincsenek kőbe vésve. Kórházi szakmai közösségek példái jól mutatják, hogy ahol az összefogás sikerült, viszonylag könnyen és gyorsan érvényre juttatható volt a kollégák követelése.

c)    A szakmai és érdekképviseleti szerveink által folytatott taktika, a folyamatok utólagos lekövetése megbukott, elébe kell menni az eseményeknek, és még a tárgyalási-tervezési fázisban érvényre kell juttatni az érdekeinket!

d)    Különösen igaz ez, a reformok alapellátást érintő elemeire, melyek sok tekintetben még csak most kerülnek kidolgozásra, így jelentős mozgástér van érdekeink érvényre juttatására.

Ezen tapasztalatok birtokában, ezen célok mentén hoztuk létre a Házorvosok az Alapellátásért (HA) facebookcsoportot, hogy a továbbiakban együtt gondolkozva, közösen képviselhessük közös érdekeinket!    

Csatlakozz, légy te is része a döntéseknek! https://www.facebook.com/groups/429120405081712

 


Dr. Váradi Anikó



Petíció megosztása

Segítsd ezt a petíciót, hogy több aláírást érjen el.

Hogyan lehet népszerűsíteni egy petíciót?

  • Ossza meg a petíciót a Facebook oldalán és a petíció témájához kapcsolódó csoportokban.
  • Vegye fel a kapcsolatot a barátaival.
    1. Írjon egy üzenetet, melyben részletezi, miért írta alá ezt a petíciót. Ez segít másoknak megérteni, hogy milyen fontos ez a téma, így valószínűbb, hogy ők is aláírják a petíciót.
    2. Másolja ki és illessze be a petíció webcímét az üzenetbe.
    3. Küldje el az üzenetet e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram és LinkedIn használatával.



Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...