Mentsük meg a kultúrát Egerben!

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Nyilatkozott a moziüzemeltető cég ügyvezetője!

2020-05-22 20:35:50

A szakmaiság, az örökség és a kultúra nevében is köszönjük azoknak, akik eddig hangot adtak a nem tetszésüknek! Továbbra is válaszokat várunk!

Úgy látjuk, a helyi sajtók nem fognak az üggyel foglalkozni, hiszen tény és való, legyen az bármilyen pártállású, ez most senkinek sem tetszik igazán. Miért is van ez? Eger városában leginkább két meghatározó médium található, az Eger Hírek, amely kormánypárti támogatású és az Egri Ügyek, amely ellenzéki szimpatizáns, de az utóbbi hetekben semmilyen információról nem számolt be, amely az egri közéletet mérgezheti. Továbbá az önkormányzat saját médiája a Média Eger, amiről elmondhatjuk, hogy semmilyen formában nem fog foglalkozni olyan ügyekkel vagy tömegekkel, amelyek a városvezetésről fogalmaznak meg kritikák úgy, hogy csak aggódásukat fejezik ki a szervezetlenség, a szakmaiatlanság és az árnyékban meghúzódó játszmák mögött. Talán a kezdeményezés hatására, talán nem, de a mai nap az Egri Ügyek hírportálon megjelent végre egy rövid interjú a moziüzemeltető cég ügyvezetőjével, aki a plázában található mozinak jövőjéről beszélt.

 "Valószínűleg az újranyitás szigorú szabályozás mellett valósul meg, nem a megszokott, teljes működési formában" – vélekedett a mozi vezetője, aki azt is hozzátette, hogy bizonyos szigorításokról már most tudomásuk van: Hogy ezek mik lesznek, még nem tudjuk, de valószínűleg létszámkorlátozással, távolságok betartatásával, rendszeres fertőtlenítéssel és kézfertőtlenítők kihelyezésével fog járni. Azt már tudjuk, hogy a légkezelő rendszer működését úgy kell átalakítani, hogy csak kívülről érkező friss levegőt használhat – tájékoztatott Berényi Tamás.

Köszönjük szépen a válaszokat, amelyeket minden földi halandó egy jó ideje tudhat már. Ezek az intézkedések nem csak a mozikban, hanem minden egyes zárt térben szükségszerűek lesznek egy ideig. Tényleg érkezhetne már friss levegő a város kulturális életébe is.

"Már nagyon várjuk a kollégákkal, hogy újra nyithassunk, készen állunk. A technikai háttér is adott, a zárva tartástól függetlenül a vetítőkkel foglalkoztunk rendszeresen, így akár már másnap meg is tudunk nyitni" – árulta el Berényi Tamás, hozzátéve, hogy a csak az árukészlet, vagyis a popcorn, a nassolnivalók és palackozott üdítők beszerzéséhez lenne szükség néhány napra. A korlátozások teljes feloldása esetén szeretnék régebbi, sikeres kezdeményezéseikkel visszacsalogatni a nézőket, mint az Éjszaka a Moziban, vagy a Családi Mozihétvége.

Számunkra ez több kérdést is felvet. Most, hogy Berényi Tamás továbbra is az egri mozikért felelős személy, mindvégig tisztában volt azzal, hogy ő is marad az ügyvezető? Akkor Berényi Tamás válságkezelői szakmai tervének része volt az Ifjúsági Ház koncepciója, vagy az Uránia Moziban történő átalakítások? Honnan tudott ezekről? Utasításként kapta? Ezek szerint kellett megírnia a pályázatát? Ha már itt tartunk, kik pályáztak még? A többi Cinema City moziban nincs külön ügyvezető igazgató, pláne nem olyan, akit a város vagyonából kell fizetnie a lakosságnak. Ha Berényi Tamás szakmai tervei szimplán üzleti alapúak, akkor miért nem dolgozik a franchise moziüzemeltő cégnek? Ha Berényi Tamás kulturális területen is jeleskedni akar és ha ő fogja vezetni az Ifjúsági Házat, benne a fiatalokat, a különböző programokat, a művészmozit(?) és még sorolhatnánk, akkor hol található a szakmai végzettsége és tapasztalata? Az Ifjúsági Ház egy közművelődési intézmény, amelyeket törvény szabályoz.

Ha az Uránia Mozi vagy nevezzük bárminek tisztázná a funkcionalitását és szerepét a város kulturális színterében, akkor tisztázhatnánk ezeket a kérdéseket, de addig is, ha az Uránia Mozi Ifjúsági Ház lesz:

78/F. § *  (1) A gyermek-, illetve ifjúsági ház olyan művelődési ház vagy művelődési központ, amelyben a különböző közművelődési alapszolgáltatások címzettje, az intézmény elsődleges használója a gyermek és az ifjúsági korosztály valamely csoportja vagy csoportjai.

(2) A gyermek-, illetve ifjúsági ház elnevezésében szerepelnie kell a „gyermekház”, az „ifjúsági ház” vagy a „gyermek- és ifjúsági ház” kifejezés valamelyikének.

20/2018. (VII. 9.) EMMI rendelet a közművelődési alapszolgáltatások, valamint a közművelődési intézmények és a közösségi színterek követelményeiről

6. § (1) A feladatellátó a Kultv. 76. § (3) bekezdés b) pontja szerinti közművelődési alapszolgáltatás biztosítása érdekében az alábbi szakmai feladatokat láthatja el:

c) a gyermekek, az ifjúság, az idősek művelődését segítő, a családi életre nevelő családbarát, a generációk közötti kapcsolatokat, együttműködést elősegítő programokat, tevékenységeket vagy szolgáltatásokat szervez,

(2) Az (1) bekezdés szerinti közművelődési alapszolgáltatást a feladatellátó felsőfokú közművelődési szakképzettséggel, közösségi és civil fejlesztőszakember, ifjúságsegítő, mentálhigiénés, szociális munkás vagy pedagógus szakképzettséggel, képesítéssel vagy szakmai tapasztalattal rendelkező szakember bevonásával valósítja meg.

Az ügyvezetőről, az Agria Film Kft-ről vagy éppen az alkalmazottjairól elmondhatók ezek? A városvezetés tisztában van ezekkel? Mi van az Ifi ponttal? Az alkalmazottjai is mind átmennek az Uránia épületébe? Az Uránia Moziban mi fér még el? Apartmanok, éttermek, írószerboltok, virágboltok, gofrizók, büfék, irodák, kis és nagy vetítőterem, galéria, mozibüfé és még a fiataloknak is külön helyszín rendezvényekre? Ez őrület.

Viszont, ha a cégvezetés vagy a városvezetés tisztázza a szerepköröket és ez a helyszín egy kulturális rendezvényközpont, akkor:

78/B. § *  (1) A kulturális központ a közművelődési alapszolgáltatások teljes körét biztosító közművelődési intézmény. Tevékenysége feladatai települési, kerületi szintű biztosítása mellett több egymással határos járásra, egy megyére vagy több egymással határos megyére terjed ki.

(2) *  A kulturális központ vezetője szakirányú mesterfokozatú szakképzettséggel rendelkezik.

(2a) *  A kulturális központban közművelődési szakmai munkakörben foglalkoztatottak legalább 30%-ának szakirányú mesterfokozatú szakképzettséggel kell rendelkeznie.

(3) A kulturális központ elnevezésében szerepelnie kell a „kulturális központ” vagy az „agóra” kifejezés valamelyikének.

78/C. § *  (1) A többfunkciós közművelődési intézmény olyan közös igazgatású művelődési ház, művelődési központ vagy kulturális központ, amely a közművelődési alapszolgáltatások biztosítása mellett tevékenységének területén médiaszolgáltatási, sajtótermék-kiadási, turisztikai információ-szolgáltató feladatokat is ellát.

(2) A többfunkciós közművelődési intézmény elnevezésében működési formájától függően szerepelnie kell a „művelődési ház”, a „művelődési központ” vagy a „kulturális központ” kifejezés valamelyikének.

Kérdéseink továbbra is adottak, főleg a következő tény fényében:

78/J. § *  (1) *  Közművelődési intézmény - ideértve a közművelődési megállapodás keretében működtetett intézményt is - létesítése, átszervezése, megszüntetése, valamint tevékenységének 2 hónapon túli szüneteltetése esetén a testületi döntés meghozatala előtt 30 nappal a miniszter és a 82. § szerinti Közművelődési Kerekasztal véleményét be kell szerezni, és annak tartalmát a képviselőtestülettel ismertetni kell.

Feltételezzük, hogy ezekről semmit sem tudnak, viszont ha mégis, akkor kérjük közöljék a várossal, mert jelenleg az épület ajtaján és homlokzatán minden szerepel csak nem ezek a megnevezések vagy jogszabályok. Tovább mazsolázva a cikkből pedig:

"Ha a magyar mozik ki is nyithatnak, az még nem jelenti azt, hogy eredményesen fognak tudni működni. A létünk a nemzetközi trendektől, főként az amerikai piactól függ. Ha ők nem adnak ki új filmeket, mi sem fogunk tudni nagy nézettségű filmeket vetíteni" – vélekedett Berényi Tamás. Az viszont mindenképpen jó hír, hogy van "B tervük" a korlátozások fenntartásának esetére, vagyis ha az Agria Mozi mégsem nyithatna meg néhány héten belül. Reményeim szerint engedélyezni fogják a szabadtéri vetítéseket. Ha igen, keresünk alternatív vetítési helyszíneket, például a strandon éjszakai fürdőzés mellett lehetne filmeket nézni – árulta el az ügyvezető, aki szerint nem csak a strand, hanem más "izgalmas egri helyszín" is szóba jöhet.

Nettó hazugságnak mondanánk, hogy egy magyar mozi léte az amerikai piactól függ. Berényi Tamás szemléletében valószínű igen, mert ezeket szereti vetíteni orrvérzésig, mert ezek hozzák a bevételt. Természetesen ez így van, de ezenkívül létezik még más is, amelyek Eger városában nem mostani problémák, hanem hosszú évek óta jelen vannak. Nem léteznek önszerveződő filmklubok, nincsenek magyar filmvetítések, nincsenek klasszikus filmvetítések, tematikus sorozatok, közönségtalálkozók vagy bármilyen más szakmai programok is akár, amelyek színesíthetik a palettát. Továbbá érdeklődnék, hogy a pályázatában a szakmai tervének része az éjszakai fürdőzés és pancsolás melletti mozizás? Vizes kézzel popkornevés, kólázás, vagy a termálvízbe mártogatott nachos? Ezt már megbeszélte az Eger Termál Kft. új ügyvezetőjével? Konzultált vele a pályázat írása alatt? Melyek azok a más „izgalmas egri helyszínek”? Nem értjük és válaszokat akarunk. Konkrét stratégiát, konkrét programokat, szakmai kapcsolatokat, intézkedéseket, nem pedig Izé Rozét és még egy büfét. Az elmúlt években többször volt felújítva az Uránia Mozi, mint ahány vetítés volt. Elég ebből. Mellékesen érdeklődnénk, hogy mint városi cégvezető - akinek újboli sikerét Oroján Sándor kormánypárti frakcióvezető is elismerte és bőszen gratulált – 2022-ben a jelenlegi ellenzéki városvezetés ellen megy majd a kampány alatt? Vagy Berényi Tamásnak mindegy melyik párt, csak megmaradjon a biztos pozíciója, mint a kulturmaffia élén. Vagy nem így van? A többiekkel folytatjuk később.


Egri Mozi



Petíció megosztása

Segítsd ezt a petíciót, hogy több aláírást érjen el.

Hogyan lehet népszerűsíteni egy petíciót?

  • Ossza meg a petíciót a Facebook oldalán és a petíció témájához kapcsolódó csoportokban.
  • Vegye fel a kapcsolatot a barátaival.
    1. Írjon egy üzenetet, melyben részletezi, miért írta alá ezt a petíciót. Ez segít másoknak megérteni, hogy milyen fontos ez a téma, így valószínűbb, hogy ők is aláírják a petíciót.
    2. Másolja ki és illessze be a petíció webcímét az üzenetbe.
    3. Küldje el az üzenetet e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram és LinkedIn használatával.



Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...