Tiltakozunk a Szentendrei út egészséges fáinak kivágása ellen

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Nyílt levél Tarlós István főpolgármester úr részére

2019-07-17 13:55:56

Tisztelt Főpolgármester Úr!

Ez év 2019. február 5-én olvashattam kerületi lakosként arról, hogy a Szentendrei úton jelentős (több közmű cseréjét, új útpályát és a teljes újraaszfaltozást is magában foglaló) felújítási munkák kezdődnek májusban, és ez kereken 200 napot igényel majd.

A legnagyobb megdöbbenésemre 2019. július 14-én egy Index cikkből szereztem tudomást arról, hogy a Mátyás király út és Pünkösdfürdő utca közötti szakaszon gyakorlatilag az összes fa kivágásra lett ítélve.

A felháborodásomat tetézte, hogy erről az önkormányzati képviselők sem tudtak, számukra is meglepetés volt a hír.

Bizonyára tudja, hogy hazánk is csatlakozott az  aarhusi egyezményhez, mely egy 1998 júniusában elfogadott, környezeti ügyekben az információhoz való hozzáférésről, a nyilvánosságnak a döntéshozatalban történő részvételéről és az igazságszolgáltatáshoz való jog biztosításáról szóló nemzetközi megállapodás. Segítségül, erről az egyezményről van szó, annak hiteles fordítása itt elérhető:  

http://www.kothalo.hu/doksik/aarhus/aarhusi_egyezmeny.pdf

Mint aktív és érdeklődő civil, a Szentendrei út felújításával kapcsolatban félrevezető, a mostani munkákkal teljességében ellentmondásban álló információkkal rendelkezem.

Még 2016 szeptemberében adott a BKK a VÁR-KERT Műszaki Tervezési Kft-nek megbízást a rendezési tervek elkészítésére. Az elkészített és engedélyeztetett kiviteli tervekben a FŐKERT alapos felmérése alapján összesen 26 db fa kivágása és 4 db fa átültetése indokolt a fakataszter táblázat alapján bizonyíthatóan. Ezt a felmérést és az ezen alapuló kivitelezést el tudtam fogadni.

Most július 14-én történt bejárásom során a fák állapota a másfél évvel ezelőttihez hasonló, a fák zöme teljesen egészséges, egy részük ápolással megmenthető, és 15 fa kivágása indokolt. Idén márciusban a munkálatok 200 napos szükséges menetével és szigorú menetrendjével számoltak és erről cikkeztek. A felújítás nem kezdődött meg az ígért időpontban illetve azóta sem, így a novemberi határidő biztosan nem lesz tartható.  

A most július 14-én kiderült tarvágás ellen határozottan tiltakozom, és kérem, hogy az egészséges vagy kezelhető fákat mentsék meg a 2018. februári (eredeti) felújítási tervben foglaltak szerint!  

Kérem továbbá, hogy az engedélyeztetésben szereplő fapótlásról a pontos- és ellenőrizhető elszámolást hozzák nyilvánosságra, mert jelenleg ezek követhetetlenek.  

Kérem a fák védelme érdekében az eredeti tervek szerinti eljárást és azt, hogy a fák ápolását, igazítását illetve átültetését csak a vegetációs időszakot követően kezdjék meg!  

Budapest, 2019.07.17.                                               

Tisztelettel:

dr. Csala Péter civil aktivista

a III.kerület/Óbuda facebook-csoport vezetője

III. kerületi lakos


Csala PéterPetíció megosztása

Segítsd ezt a petíciót, hogy több aláírást érjen el.
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...

Facebook