Rendes (színvonalas és emberi) vonatközlekedést a Cegléd-Szolnoki vasútvonalon!

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

A MÁV-START Zrt. válasza

2018-06-19 12:26:00

Alábbiakban idézem a Máv-Start Zrt. válaszát a petícióval alátámasztott megkeresésre:

Tisztelt Szinay Balázs!

Köszönettel vettük 2018. június 8-ai, több címzett részére is eljuttatott megkeresését, mellyel kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatjuk:   A levelében jelzett késések kapcsán ezúton is szíves elnézését kérjük. Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy az eseti késések számos Utasunkra gyakorolnak negatív hatást, hiszen a 100a sz. Budapest – Cegléd – Szolnok vasútvonal az ország egyik legnagyobb utasforgalmat lebonyolító elővárosi vonala, melyen Utasok ezreit szállítjuk nap, mint nap biztonságban.   Panasza alapján ügyfélszolgálatunk 2018. március 1. és 2018. június 7. közötti időszak tekintetében a kifogásolt vonal esetében teljes körű menetrendszerűségi vizsgálatot végzett, mely sajnálatosan alátámasztotta a levelében leírtakat. A vizsgálat során a késések okait is elemeztük és megállapítottuk, hogy azokat főleg a pálya állapota miatt bevezetett ideiglenes sebességkorlátozások menetidő növelő hatása okozta, így a menetrendszerűség javítása csak pályarekonstrukcióval kivitelezhető. Ezzel kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy  az infrastruktúra-üzemeltető MÁV Zrt. több vágányzári munkát tervez elvégezni az elkövetkezendő néhány hónapban a Budapest-Nyugati – Cegléd közötti vonalszakaszon. Bízunk benne, hogy a munkálatok következtében javulni fog járataink menetrendszerűsége, melynek megvalósulásáig ezúton is szíves türelmét kérjük.   A tárgyi vasútvonalon közlekedő járatokon tapasztalható zsúfoltság kapcsán informáljuk, Társaságunk lehetőségeinek széleskörű kihasználásával igyekszik biztosítani a kényelmes és kulturált utazás lehetőségét. Sajnálatos, hogy ehhez jelenleg még kevés számú kocsi áll rendelkezésünkre. Mindazonáltal szolgáltatásunk további fejlesztése érdekében Társaságunk már megkezdte további új kocsik és motorvonatok beszerzését, amely eredményeként belátható időn belül a régebbi típusú szerelvények egyre nagyobb számban kerülnek majd modern járművekkel kiváltásra, mely egyúttal a zsúfoltság csökkentését is eredményezi majd. A részletekről bővebben a következő linken olvashat: https://www.mavcsoport.hu/mav-start/2019-tol-11-emeletes-motorvonat-erkezik-unios-finanszirozasbol   További észrevétele kapcsán informáljuk, hogy bár Társaságunk saját buszparkkal nem rendelkezik, azonban az Ön által is említett, rendkívüli esetekre megfelelő eljárásrendet természetesen kialakítottunk. Azon sajátos események alkalmával, melyek esetében vonatpótló busz igénybe vétele válik szükségessé, a kellő számú járművet az ide vonatkozó szerződés alapján lehetőségeik függvényében a Volán társaságok, ill. a BKK biztosítja számunkra. Rendkívüli helyzetekben az autóbusz-rendeléshez  számításba kell vennünk az érintett Utasok számát, az állomások és a baleset vagy műszaki meghibásodás helyszínének közúton történő megközelíthetőségét, az autóbuszt kiállító társaság kapacitását, valamint a baleseti helyszínelés, vagy műszaki helyreállítás időigényességét is. A fentiek együttes mérlegelése alapján áll munkatársainknak módjában az autóbusz megrendeléséről döntenie. A körülmények hátterének ismeretében bízunk benne, hogy a vonatpótlás esetleges elmaradásához a jövőben megértéssel viszonyul.     A menetrendre vonatkozó észrevételét tekintve elsősorban jelezzük, a MÁV-START Zrt. a közforgalmú vasúti személyszállítást a Magyar Állam, mint megrendelő képviseletében eljáró Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal kötött Közszolgáltatási szerződés alapján végzi. A jelenlegi menetrendi rendszer a nagyobb, jellemző utasáramlatokra figyelemmel, a megelőző egyeztetések és az utazási igények felmérése alapján került kialakításra. Ennek okán a kiemelt fontosságú hivatás- és diákforgalom kiszolgálása érdekében munkanapokon, reggeli időszakban Budapestre 15-20 percenkén személy és zónázó vonatok, Budapestről 13 órától 19 óráig 30 percenként zónázó vonatok közlekednek, amelyek Monorierdő megállóhelyen is megállnak, így megítélésünk szerint a vonalon utazók számára megfelelő mennyiségű járat áll rendelkezésre.   Sajnáljuk továbbá, amennyiben a fokozott jegyellenőrzéseket nehézségként éli meg. megítélésünk szerint az ellenőrzések a szabályainkat betartó Utasok számára aránytalan érdeksérelmet nem okoznak, sőt, munkatársaink jelenléte fokozza az általános biztonságérzetet, a bliccelők kiszűrése pedig egyben a jegyet / bérletet rendesen megváltó, szabálykövető Utasok érdekeit is szolgálja.    A tapasztalt kényelmetlenségekért szíves elnézését kérjük. Biztosítani szeretnénk, hogy Társaságunk a kulturált, pontos, megbízható szolgáltatás nyújtására törekszik. Sajnálatosan megkeresésében általánosságban fogalmazott, így észrevételei kapcsán szándékunk ellenére sem állt módunkban érdemi intézkedést kezdeményezni. Természetesen amennyiben Ön továbbra is problémákat érzékel, és részünkre az Ön által rendszeresen igénybe vett járatok(ok) beazonosításához szükséges adatokat megküldi, úgy készek vagyunk további, célzott vizsgálatokat végezni a kellemetlenség feltárása és lehetőség szerinti megszüntetése érdekében.   Érezhetően építő jellegű megkeresését ismételten nagyon köszönjük. Ügyfélszolgálatunk egyéb kérdés, észrevétel esetén természetesen a jövőben is áll szíves rendelkezésére.

Üdvözlettel:   Karai Mária Terézia ügyfélszolgálati szakértő MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt. Ügyfélszolgálat   Postacím:             H - 1426 Budapest, Pf.: 56. Székhely:              H - 1087 Budapest, Könyves Kálmán krt. 54-60. MÁVDIREKT:    +36 (1) 3 49 49 49; +36 (20/30/70) 499 49 99 Fax:                     +36 1 511 2093 E-mail:                 eszrevetel@mav-start.hu Web:                    www.mavcsoport.hu

És alábbi viszontválaszom a fenti levélre:

Tisztelt MÁV-START Zrt.!

A helyzet kifejezetten egyszerű, mivel az utasoktól konkrét és határozott visszajelzést kaptak a szolgáltatásra vonatkozóan, melyet itt ismét mellékelek:
A vélemények átolvasása 20 percnél többet nem vesz igénybe. Mi átlagosan legalább ennyit várakozunk a járataikra / nap.
Nem kell felméréseket készíteni, nem kell vizsgálatokat lefolytatni, az információk adottak.
Arra vagyunk kíváncsiak, mi változik?

Ha ez az Önök számára nem elég világos akkor javaslom kipróbálni a saját szolgáltatásukat ezen és még néhány hasonló vonalon, közben pedig elbeszélgetni az utasokkal (Mátyás király is valami hasonlót tett időnként, jobban is érezte magát a nép - ő az igazságosságáról volt híres...)!

Az utazóközönség nevében mégegyszer jelzem: nem áll rendelkezésre elegendő járatmennyiség. Szerintem semmi nehézséget nem okoz megérteni azt, hogy beteg, idős emberek és kismamák a földön ülnek egy-egy délután hazafelé jövet, mert állóhely is alig van.
Figyelmükbe ajánlom azt is, hogy a modern világban az emberek nemcsak reggel 8-9 és délután 4 tájékán közlekednek gyakrabban, hanem szinte egész nap, mivel a legtöbben már több műszakos munkarendben, változó beosztással dolgoznak.

Bár a jegyelellenőrzés módja is sokszor hagy kívánni valót maga után, de engem a jegyellenőrzés semmilyen olyan utazás esetén nem foglalkoztat, ahol azt kapjuk, amiért fizetünk!
Ami továbbra is kérdés: milyen alapon várja el a társaság, mint szolgáltató azt, hogy mi teljes árat fizessünk valamiért, ami hiányos?
Egy étteremben Önök kifizetik a menü árát, ha csak tegnapi levest szolgálnak fel 20 perc késéssel?
Amúgy megjegyzem, a bliccelők kiszűrése a szolgáltatást megfizetőkre gyakorlatilag semmilyen hatással nincs, mert évről-évre több pénzért ugyanazt kapjuk.
Pusztán többletteher, ami az aktív dolgozókra van hárítva, úgy, hogy ők nem jutnak el a munkavégzés helyére időben.

Összefoglalva: nem kérdésekre keressük a választ, konkrétumokkal szolgálunk!
Az elkért jegyárakért meg emberileg és üzletileg is elfogadható szolgáltatást várunk!

A felvetést pedig addig a szintig visszük, ameddig szükséges ahhoz, hogy foglalkozzanak vele!
Avagy az utasok reakcióival Önöknek is együtt kell a továbbiakban élni.
Hiszen mi meglepő lenne abban, ha még a jelenlegi jegyárak se folynának be, ha az ellenszolgáltatás nincs mögötte?

Üdvözlettel,
Szinay Balázs

Petíció megosztása

Segítsd ezt a petíciót, hogy több aláírást érjen el.

Hogyan lehet népszerűsíteni egy petíciót?

• Ossza meg a petíciót a Facebook oldalán és a petíció témájához kapcsolódó csoportokban.
  • Vegye fel a kapcsolatot a barátaival.
    1. Írjon egy üzenetet, melyben részletezi, miért írta alá ezt a petíciót. Ez segít másoknak megérteni, hogy milyen fontos ez a téma, így valószínűbb, hogy ők is aláírják a petíciót.
    2. Másolja ki és illessze be a petíció webcímét az üzenetbe.
    3. Küldje el az üzenetet e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram és LinkedIn használatával.