MÁV-Start Zrt. 120a vonal kritikus állapota

MÁV válasza a MÁV-Start Zrt. 120a vonal kritikus állapota petícióra

2017-04-18 11:28:28

Kedves támogatók, aláírók,

A MÁV-Start vezetősége, Csépke András vezérigazgató úr válaszlevelének átiratát szeretném Önökkel megismertetni. A levelet április 13-án vettem kézhez. Postai úton, tértivevénnyel érkezett.

A levél szövege az alábbi:

Iktatószám:84/09551/2017/START: Tárgy: válaszlevél Előadó:Végh Marianna Tel.: 06 1 513 1825 Fax: 06(1)511 2093

Tisztelt Gebefügi Melinda!

A MÁV-START Zrt. vezérigazgatója részére küldött, Utastársai részéről aláírt petíciót is tartalmazó levelét köszönettel vettük.

Mindenekelőtt engedje meg, hogy a levelében jelzett vonatkésések okozta kellemetlenségek kapcsán Társaságunk nevében ezúton is sajnálatunkat fejezzük ki, egyúttal külön köszönetünket szeretnénk kifejezni, hogy megkeresésében nemcsak a negatív tapasztalatokat részletezte, hanem a MÁV-csoport által a járművek és állomások, megállóhelyek tekintetében kezdeményezett kedvező változtatásokat érzékelve, a pozitív tapasztalatokról is beszámolt részünkre.

Biztosítani szeretnénk egyúttal, hogy a Budapest - Sülysáp vonalunk vonatközlekedéssel kapcsolatos problémáit Társaságunk is érzékelte, a vonal menetrendszerűségét folyamatosan nyomon követjük.

A menetrendszerűségi adataink alapján az elmúlt időszakban, vagyis 2016. év második félévében, a 0-5 perces késéseket tekintve ezen vasútvonal járatainak menetrendszerűsége 83-86%-os volt, vagyis 10 vonatból 8-9 járat pontosan érkezett a célállomásra - így a vasútvonal menetrendszerűsége megítélésünk szerint ez időszakban jónak volt tekinthető.

Sajnálatosan, 2017. év elején a menetrendszerűség tekintetében valóban visszaesés volt tapasztalható, a márciusi adatok már csak 71%-os pontosságot mutattak.

A fenti adatok panaszuk jogosságát, a vonal közlekedésében tapasztalt problémákat alátámasztották. Vizsgálatunk eredménye alapján, a vonalon bekövetkezett sorozatos késéseket előidéző eseményeket elsősorban a felsővezeték és pályaszerkezeti elemek meghibásodása, illetve a téli kedvezőtlen időjárás együttesen okozta, illetve a márciusi adatokat a vonalon már zajló pályafelújítás is befolyásolta.

Konkrét felvetésére szeretnénk tájékoztatni, hogy a Rákos - Nagykáta, valamint Újszász - Szolnok vonalszakaszainak rekonstrukciója 1999 - 2005 között megtörtént. A levélben szereplő zavartatások azonban jellemzően e szakasztól eltérő helyszíneken keletkeztek, amelyek hatása a teljes vonal forgalmára kihatással volt.

Ezúton szeretnénk informálni arról, hogy a Nagykáta - Újszász szakasz rekonstrukciója a MÁV saját forrásából várhatóan 2019 - 2021 között valósul meg. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában pedig - EU források felhasználásával - 2018-ban 3 db híd rekonstrukciójára kerül sor. Szintén EU forrásból épül ki a Rákos - Újszász szakaszon a központi forgalomirányítás (KÖFI), amely a zavarhelyzetek kezelését is megkönnyíti majd. A zavartatások másik gócpontja Budapest-Keleti - Rákos szakasz, amely a magyar vasúthálózat egyik legforgalmasabb része. A vonalszakasz komplex rekonstrukciója több százmilliárd forintos beruházást igényel, amely leghamarabb a következő EU program ciklusában (2021 - 2027) valósulhat meg.

Addig is, a fentiekben jelzett nagy ívű felújítások megkezdéséig az idei, valamint az előttünk álló években a MÁV Zrt. a budapesti elővárosi vonalak állapotának üzembiztonságának javítását tűzte ki célul, megfelelő műszaki feltételek megteremtése, a menetrendszerű közlekedés biztosítása érdekében. A fentiek céljából, mint ahogy már Önök is tapasztalhatták, március 6-án megkezdődött, Tápiógyörgye állomás teljes átépítése. Az átépítés eredményeként megszüntethetők lesznek a jelenlegi 20-30 km/h mértékű sebességkorlátozások, melyek jelenleg a teljes vonal legszűkebb keresztmetszetét jelentik.

Már előkészítési szakaszban van az Újszász állomás elavult mechanikus biztosítóberendezésének üzembiztonságát növelő kiemelt karbantartása, mely terveink szerint legkésőbb a III. negyedévben elkészül.

Bízunk benne, hogy a fenti felújításokkal rövidtávon ismételten normalizálhatjuk a vonal menetrendszerűségét és Önök ismételten elégedetten vehetik igénybe járatainkat, egyben reméljük, hogy a középtávon tervezett rekonstrukciókkal ismételten hosszabb időre biztosíthatjuk majd a kiszámítható, pontos vasúti szolgáltatásokat.

Építő jellegű megkeresését ismételten nagyon köszönöm, egyúttal kérem, hogy amennyiben módjában áll, jelen levelünk tartalmát ismertesse a petíciót aláíró többi kedves Utasunkkal is.

Budapest, 2017. április 6.

Üdvözlettel:     Csépke András

Gebefügi Melinda

Petíció megosztása

Segítsd ezt a petíciót, hogy több aláírást érjen el.

Hogyan lehet népszerűsíteni egy petíciót?

• Ossza meg a petíciót a Facebook oldalán és a petíció témájához kapcsolódó csoportokban.
  • Vegye fel a kapcsolatot a barátaival.
    1. Írjon egy üzenetet, melyben részletezi, miért írta alá ezt a petíciót. Ez segít másoknak megérteni, hogy milyen fontos ez a téma, így valószínűbb, hogy ők is aláírják a petíciót.
    2. Másolja ki és illessze be a petíció webcímét az üzenetbe.
    3. Küldje el az üzenetet e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram és LinkedIn használatával.