A rendőrség az elkövetőt szólítsa meg videóiban, ne az áldozatot!

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Rendező: nem jó a Selfie mottója

2014-12-02 15:11:11

Egy hetes cikk, amiben a rendőrségi videók rendezője magyarázkodik.

"A Selfie-nek nem az volt a célja – mondta a rendező -, hogy társadalmi igazságokat mondjon ki. Vitaindító, tantermekben használt “indukciós” filmnek szánták"

"A Selfie tehát nem a valaha megerőszakolt nőknek, nem az áldozatoknak szól, hanem azoknak, akik tenni akarnak azért, hogy az ilyesmit elkerülhessék. A Selfie prevenciós film, épp ezért Ákli szerint értelmetlen lenne, ha a volt áldozatokat szólítaná meg."

De épp ez a szemlélet a baj, hogy a potenciális (tehát a még nem-) áldozatoknak kellene bármit is tenni.

"A film pedig azért érinti a bulizás, a lenge öltözködés, a klubokban ismerkedés motívumait, hogy a diákok körbe tudják járni ezeket a problémákat."

Ezek nem problémák, a nemi erőszak a probléma.

"A “Tehetsz róla, tehetsz ellene” tehát azt jelentené, hogy mindenki tehet egy kicsit arról, hogy az utcán nőket erőszakolnak meg. Ezt Ákli szerint talán érthetőbbé tette volna a “Tehetünk róla, tehetünk ellene” mottó. De ez már szerinte is csak utólagos bölcsesség."

"a rendőrség feltehetően ott követett el hibát, hogy a tantermi vitaindító filmet mindennemű kommentár és leírás nélkül rakták fel az internetre, hiszen így a film funkciója ismeretlen és könnyen félreérthető maradt."

Annyira idegesítő ez a hozzáállás, nem értettük félre a filmeket. Értettük a szándékot, a mondanivalót is, és éppen ezzel van bajunk.

http://tiltakozom.tumblr.com/


Nagy Éva

Megerőszakolnál egy nőt?

2014-11-30 13:07:36

Nagy Éva

5000 aláírás!

2014-11-30 12:13:19

Vasárnap délutánra, alig több mint egy hét alatt összegyűlt ötezer aláírás a rendőrségi videók ellen.


Nagy Éva

Nemzetközi petíció indult

2014-11-30 11:18:42

Nagy Éva

Válasz

2014-11-28 15:25:12

Bátran ossza meg mindenki a tiltakozó mintalevél linkjét!


Nagy Éva

Link a mintalevélre

2014-11-28 10:13:41

Nagy Éva

Nyomásgyakorlás

2014-11-27 19:02:16
A belügy szerint félreértettük a videókat, azokat vitaindítónak szánták, és nem vonják vissza. Eddig több, mint 4800-an írták alá a rendőrségi videók ellen indított petíciót, de úgy látszik, hogy sem ez, sem a nemzetközi sajtóvisszhang sem éri el, hogy nyilvánosan beismerjék a hibát. Gyakoroljunk nyomást a rendőrségre és a belügyminisztériumra, hogy érzékeljék, nem csak néhány nőjogi szervezetet sértettek meg, hanem az állampolgárok jelentős részét: egyesével küldjünk tiltakozó leveleket! Itt van lejjebb egy minta annak, aki nem szeret maga fogalmazni. Ez szabadon másolható, átírható, meghúzható. Küldjük ezekre a címekre, akár emailben, akár postai levélben:

Országos Rendőr-főkapitányság

1139 Budapest, Teve u. 4-6.
1903 Budapest Pf.: 314/15.

 Belügyminisztérium
1051 Budapest, József Attila utca 2-4. 
1903 Budapest, Pf.: 314.

 Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT)
1078 Budapest, István utca 23-25
Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság
7622 Pécs, Vargha Damján utca 1.
7601 Pécs Pf.: 237

Vas Megyei Rendőr-főkapitányság
9700 Szombathely, Petőfi Sándor u. 1/c.
9701 Szombathely Pf.: 179

 

Email címek egyben, egyszerűbb másoláshoz: 

 MINTA:
 
Tisztelt Rendőrség! Tisztelt Belügyminisztérium!
 
Tiltakozom a napokban, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság által megjelentetett nemi erőszak elleni kampányfilmek, és a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság által közzétett, nőknek címzett felhívás ellen!

A filmek és a nyilatkozat is sértő az áldozatokra nézve, mert azt sugallják, a nemi erőszakot elszenvedett áldozatok viselkedése váltotta ki az erőszakot, ezért szégyellniük kell magukat, és sértő a férfiakra nézve, mert ösztönvezérelt lényeknek mutatja be őket, akik képtelenek visszafogni magukat egy vonzó nő láttán. Ezzel az elkövető felelősségét elmaszatolják, az áldozatokat pedig elrettentik a feljelentés megtételétől. 

Az ilyen filmek és felhívások tovább rontanak a magyarországi helyzeten, ahol alig van rá esély, hogy egy megerőszakolt vagy bántalmazott nőnek az állam igazságot szolgáltasson.

Követelem, hogy vonják vissza a kampányfilmeket és a felhívást, és jövőben a bűnmegelőzési kampányok anyagait a szexuális erőszak témájában járatos szakmai szervezetekkel együttműködve, azok ajánlásai alapján készítsék el!

A KERET tiltakozó levele, részletes szakmai érvekkel:  https://www.facebook.com/keret.koalicio/posts/861653557207817?notif_t=like

 aláírás

Nagy Éva

Reakció

2014-11-26 20:12:54

Ezt csak ma vettem észre, a www.pecsma.hu-nak reagált a Baranya Megyei Rendőrség: 

http://www.pecsma.hu/abszolut-no/randi/eroszak-mert-megerdemled/

Idézet a rendőrség válaszából:

"Gondolkodtak azon, hogy a média felháborodás miatt visszavonják a filmeket?

- Nem. Tekintettel arra, hogy a spotokban megfogalmazott üzenetek egyértelműek és félreérthetetlenül tartalmazzák az alábbiakat:

Spot 1: „Az emberek, ha nem ismernek, az öltözködésed és a viselkedésed alapján ítélnek meg és bánnak veled. Felelős vagy önmagadért! Tehetsz róla, tehetsz ellene!”

Spot 2: „Szülőként soha nem tudnám feldolgozni, ha baj történne gyermekemmel. Előzd meg, ami megelőzhető! Tehetsz róla, tehetsz ellene!”

Spot 3 „Észrevetted, hogy szórakozni senki sem indul egyedül, de aki áldozattá válik, mindig magára marad? Vigyázzatok egymásra! Tehetsz róla, tehetsz ellene!”

A fenti szöveghű környezetből kiragadott részlet, illetve annak eltorzított formája, alkalmas a közvélemény megtévesztésére, félrevezetésére."

  

Külföldi lapok a rendőrség videóiról:

http://www.bbc.com/news/world-europe-30198319

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/hungary-police-release-video-appearing-to-blame-women-for-sexual-assault-9882560.html

http://www.thesundaily.my/news/1236747

 

És egy márciusi bejegyzés a Tollam, papírom blogon arról, mi történik egy erőszakos bűncselekmény áldozatával Angliában: http://tollampapirom.wordpress.com/2014/03/27/ez-a-te-jogod/ Egészen szürreális az itthoni viszonyok ismeretében. Ezt így is lehet? 

 


Nagy Éva

Vas Megyei Rendőr-főkapitányság is csatlakozik

2014-11-25 10:31:24

Nők az erőszak árnyékában.

"Fontos, hogy csak akkor közvetítsünk ismerkedési szándékot, ha valóban kapcsolatba kívánunk lépni a másik féllel, mivel a visszautasítás dühöt kelthet a hozzánk közeledőben."

Értsd: lányok, csak akkor beszélgessetek fiúkkal, ha még aznap szexeltek is velük. Gondolom ezt jelenti a "kapcsolatba lépés". Egyébként pedig legyünk magabiztosan szerények, akkor nem érhet baj.

 


Nagy Éva

The Guardian cikk

2014-11-24 20:48:48

Itt is említik a petíciót: http://www.theguardian.com/world/2014/nov/24/hungary-police-victim-blaming-safety-video

Igaz, nőjogi szervezetnek tulajdonítják az indítását, de annyi baj legyen.


Nagy ÉvaPetíció megosztása

Segítsd ezt a petíciót, hogy több aláírást érjen el.

Hogyan lehet népszerűsíteni egy petíciót?

  • Ossza meg a petíciót a Facebook oldalán és a petíció témájához kapcsolódó csoportokban.
  • Vegye fel a kapcsolatot a barátaival.
    1. Írjon egy üzenetet, melyben részletezi, miért írta alá ezt a petíciót. Ez segít másoknak megérteni, hogy milyen fontos ez a téma, így valószínűbb, hogy ők is aláírják a petíciót.
    2. Másolja ki és illessze be a petíció webcímét az üzenetbe.
    3. Küldje el az üzenetet e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram és LinkedIn használatával.Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...