A rendőrség az elkövetőt szólítsa meg videóiban, ne az áldozatot!

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Eredmény 2

2014-12-29 16:09

nol.hu cikke szerint a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság átdolgozza a botrányos kampányvideókat, és ezúttal a munkába be fognak vonni szakmai szervezeteket is. Az nem derül ki, hogy pontosan kiket. 

Ez nagyszerű fejlemény, újabb biztató példa arra, hogy érdemes szóvá tenni a méltánytalanságot. Ha elég sokan kiabálnak, akkor mégiscsak meghátrálnak a döntéshozók. 

A cikk egészen a végéig korrekten beszámol a történtekről, de aztán biztos ami biztos helyreteszi a (férfi, naná) cikkíró a nőket: az elkövetőket megszólító kampány “nyilvánvalóan” a ló másik oldala, de azért a rendőrség nem hagyhatja figyelmen kívül a nők jogos felháborodását.

Nem gondolom, hogy nyilvánvaló a túlzás, ez a cikkíró személyes véleménye legfeljebb. Ha túlzás az, hogy csak a potenciális elkövetőket érjük el, ezzel azt mondjuk, hogy egyrészt a férfiakat nem lehet megváltoztatni, mindenképpen lesznek, akik erőszakot követnek el másokon, tehát olyanok, mint az állatok, másrészt pedig azt, hogy továbbra is érdemes legalább részben az áldozatokat kioktatni arról, milyen módon felelősek az ellenük elkövetett erőszakért. Mert minden tanács, ami szerint azt követve elkerülhető az erőszak, egyben számon kérhetővé is teszi az áldozatot. Viszont egy jó kampány, ami az elkövetőre koncentrál, azokhoz is szól, akiknek eddig téves elképzelésik voltak a szexuális erőszak természetéről, előfordulásáról. A gólyatáboros esetekből például világosan látszik, hogy se az erőszakolók, se a környezetük nem fogta fel, hogy bűncselekményt követtek el. Szóval bőven van miről felvilágosítani még azokat is, akik már követtek el nemi erőszakot.


Nagy Éva

A rendőrség visszavonta a videókat!

2014-12-21 23:02

A Belügyminisztérium honlapjáról:

"A Lehet Más a Politika 2014. december 21-én az MTI OS útján kiadott közleménye példa nélküli tájékozatlanságról tanúskodik. A közleményben foglaltakkal szemben a rendőrség nem vetíti a Selfie című kisfilmeket a pécsi középiskolákban, azokat a rendőrség saját honlapjáról eltávolította.

Az LMP közleményét jegyző Szél Bernadett képviselő asszony a tárgyban K/2205 számon írásbeli kérdést tett fel a belügyminiszternek. Pintér Sándor 2014. december 11-ei keltezésű válaszában – többek között – egyértelműen és félre nem érthetően közölte: sajnálattal kell megállapítania, hogy a kisfilmek nem teljesítették a velük elérni kívánt, vitathatatlanul nemes célt."

(Az LMP tájékozatlan, Óceánia pedig mindig is Eurázsiával folytatott háborút.)

Bocsánatkérés, önkritika ugyan nem volt, se ígéret a jövőre nézve, de azt hiszem ez is szép eredmény ahhoz képest, hogy a kormány úgy általában mennyire arrogáns és rugalmatlan.

És ebben nagy szerepe volt, hogy több mint ötezren aláírtátok a petíciót! Számomra az a tanulság, hogy igenis érdemes szólni, beszélni, véleményt mondani, kiabálni, tüntetni, petíciót indítani, és ezeket bárki megteheti. Én nem vagyok szakértő, se politikus, vagy más közszereplő, nem vagyok tagja semmilyen szervezetnek, és nem kaptam támogatást a norvág alapból sem, mint ahogy itt valaki meggyanúsított. Csak elegem lett a mellébeszélésből. Lehet, hogy nagy változást nem lehet elérni, vagy csak nagyon lassan, de ha nem szólunk, akkor biztos, hogy bármit megtehetnek velünk. Ne hallgassatok!

 

 

 

(Azért a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye fent maradt.)


Nagy Éva

Beszélj róla!

2014-12-17 16:36

A projekt honlapján nők (és esetenként férfiak) beszélnek névtelenül az őket ért szexuális erőszakról. Különösen megrázó a külföldi mintára összegyűjtött, az elkövető szájából elhangzott mondatokat olvasni. Legyen ennek minél nagyobb nyilvánossága, hogy mindenki szembesüljön azzal, milyen valójában a nemi erőszak.

http://tiltakozom.tumblr.com/post/105439342990/beszelj-rola-projekt


Nagy Éva

Pintér Sándor sajnálkozik

2014-12-14 23:56

A belügyminiszter válasza Széll Bernadett kérdésére.

"A kampány a figyelmet arra hívja fel, hogy valamennyien tehetünk a bűnalkalmak csökkentéséért, az áldozattá válás megelőzéséért."

De főleg a bulizós fiatal lányok. 

Na meg micsoda eufemizmus: bűnalkalmak csökkentése… áldozattá válás… Már megint úgy beszélnek a szexuális erőszakról, mint egy természeti katasztrófáról. Nem szabad így szétteríteni a felelősséget. Nem tehetünk valamennyien az erőszak ellen. De például a rendőrség tehet.

"Egyúttal sajnálattal kell megállapítanom, hogy a kisfilmek nem teljesítették a pályázattal elérni kívánt, vitathatatlanul nemes célt.”

Következtetés?… Bocsánatkérés? Videók visszavonása? Hát ha nem teljesítették a célt, akkor talán nem kellene levetíteni a pécsi iskolákban, ahogy azt tervezték.

 

http://tiltakozom.tumblr.com/


Nagy Éva

Levél a Rendőrségnek az ombudsman állásfoglalásáról

2014-12-12 14:46

Az alapvető jogok biztosa közleményt adott ki a rendőrség nemi erőszaki elleni kampányfilmjei ügyében: http://www.ajbh.hu/-/-tehetsz-rola-tehetsz-ellene-az-alapveto-jogok-biztosa-es-helyettesei-a-rendorseg-videoklipjerol

 

"A közelmúltban nagy sajtónyilvánosságot kapott a Baranya megyei rendőrség kisfilmje, amely a szexuális erőszak bűncselekmények megelőzésének szándékával készült. A tiltakozók álláspontja szerint a film azt sugallja, hogy az áldozatok maguk (is) jelentős mértékben tehetnek arról, hogy sértetté válnak.

Nem vitatjuk, sőt hangsúlyozzuk a rendőrség bűnmegelőzési feladatának fontosságát, és azt a kiemelt felelősséget is, amely a különösen sérülékeny, védett csoportok, közöttük a fiatalok megóvásához kapcsolódik.

Felhívjuk a figyelmet ugyanakkor arra, hogy egy ilyen, a magánszférát és az önrendelkezési jogot közvetlenül érintő cselekmény kapcsán a rendőri szerveknek különösen körültekintően kell eljárniuk annak érdekében, hogy a prevenció ne erősítse az áldozatokkal szemben az esetleges előítéleteket, és a valós problémákra irányítsa a közvélemény figyelmét.

A rendőrségnek hangsúlyosabbá kell tennie egyrészről az áldozatok érdekeinek, méltóságának védelmét, másrészről az elkövetők vitathatatlan és megoszthatatlan felelősségét. Az áldozatok hibáztatásának elkerülése annál is inkább fontos, mert az erőszak bekövetkeztéért való felelősség bármilyen mértékű áthárítása növelheti az áldozatok egyébként is meglévő szégyenérzetét és hozzájárul ahhoz, hogy az ilyen jellegű bűncselekmények rejtve maradjanak.

A rendőrség eszközválasztásának tekintettel kell lennie a probléma összetett jellegére. Prevenciós tevékenysége során tehát a rendőrségnek kerülnie kell a sztereotípiákat, és szem előtt kell tartania mind a nők, mind a férfiak korlátozhatatlan emberi méltóságát.

Dr. Székely László az alapvető jogok biztosa

Dr. Szalayné dr. Sándor Erzsébet a nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes

Dr. Szabó Marcel a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes"

Úgy gondolom, ennek fényében már elkerülhetetlen, hogy felülvizsgálják eddig nyilatkozataikat, és visszavonják a bűnmegelőzési kampányt. Az online petíciót eddig több, mint ötezren írták alá. 

Szólaljon meg a Rendőrség a nyilvánosság felé, reagáljanak az ombudsman észrevételeire, és működjenek együtt a szexuális erőszak témájával foglalkozó szakmai civil szervezetekkel!

 


Nagy Éva

Áldozathibázatásról újra

2014-12-12 10:05

Tanulságos írás a rossz párhuzamokkal előadott áldozathibáztatásról a csakazolvassa.hu blogon. A hozzászólások között Lajos példázza, milyen mélyen élnek az emberekben a tévképzetek. És hogy mennyire nem lehet meggyőzni őket.

http://tiltakozom.tumblr.com


Nagy Éva

Újabb ötletek

2014-12-11 09:04

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság 444-nek adott válaszából kiderül, hogy a kisfilmek mellett más kampányeszközt is bevetnének a fiatalok "védelmére":

"szórólap,

a középiskolások bizonyítványába a szülők számára készített tájékoztató,

a diákoknak készített kiadvány,

plakátok,

matricák,

Ezek közül ha bármelyikkel találkozna, különösen a bizonyítványba a szülőknek készülő tájékoztatóval, és a diákoknak szóló kiadvánnyal, akkor feltétlen írjon a szerk@444.hu emailre."

 

http://tiltakozom.tumblr.com/


Nagy Éva

Áldozathibáztatás

2014-12-09 21:11

Remek bejegyzés a Gumiszobán.

 

"A potenciális áldozat fogalma leszűkíti az életteremet (meg a tiédet is), a lehetőségeidet. Azt sugallja, hogy neked kell megvédeni magad, úgy viselkedni, akkor hazamenni, és persze nem beinni, miközben egyébként a férfiak ihatnak nyugodtan. Nem használjuk a figyelmeztetést, hogy kedves férfiak, ti ne igyatok, mert bebaszott állapotban hajlamosak vagytok rá, hogy amúgy is épp csak leplezett erőszakosságotok a felszínre engedjétek, vagy azt se hirdeti senki, hogy ti, férfiak, hagyjátok békén az éjjel magányosan hazatartó nőket. Ilyesféle utasítások soha sehol nem hangzanak el."

"...a lényeg itt az, hogy én azt érzem, minálunk minden a gyengébb ellen szól. Mindig az áldozat az, aki nem tett eleget, vagy rosszat tett, kihúzta a gyufát, nem zárta le a biciklit, rövid szoknyát húzott. Hogy a hangsúly mindig az erősebben van. Hogy a felnőtthöz egy szilváért kimegyünk, a gyerek meg rángatható, ha szemtelen. Hogy a lány, aki eltűnt, az nem vigyázott magára, az anyja meg nem elég intenzíven és szakszerűen kutat utána. Hogy ha én nem adom le az adóbevallást időben, akkor megcsesznek, de ha ők számolják ki szarul, akkor hónapokig húzódik a jóvátétel. Hogy ha a bank behúz egy hitellel, mert nem értek hozzá és jóhiszemű vagyok, akkor utána vessek magamra én, a felelőtlen.

Minden erőalapú és azt támogatja, akinek amúgy is fölénye van."


Nagy Éva

Felhívás

2014-12-09 09:03

Mutasd meg, hogyan tennél ellene!

A közelmúltban napvilágott látott Baranya megyei prevenciós kisfilmek nagy hozzánemértésről tettek tanúbizonyságot, és talán kijelenthetjük, hogy bárki korrektebb és használhatóbb videót tudna kèszíteni. Ezúton szeretnénk minden alkotókedvű pályázót felkérni, sőt buzdítani, hogy készítse el saját videóját a témában és ossza meg velünk. 

néhány tanács:
- a videók hossza kb 1 perces legyen
- amennyiben lehetőséged van rá, töltsd fel egy videomegosztó oldalra (youtube, indavideo stb) és a linket oszd meg velünk. 
Ne felejtsd el használni a videóknál a következő "hashtag"-et: 
#tehetszellene

https://www.facebook.com/SlutwalkBudapest/photos/a.379664908721689.86542.229634930391355/842657115755797/?type=1&theater


Nagy Éva

Felmérés.

2014-12-08 17:03

Ne mászkáljanak éjjel egyedül.

"Talán nem meglepő, de a férfiak nagyobb százalékban tartják felelősnek az áldozatot, mint a nők, 25, illetve 15%-ban. Ami azonban már meglepőnek tűnik, azok a férfiak, akik ismernek áldozatot, jóval nagyobb számban tartják a nőket felelősnek saját megerőszakolásukban, mint akik nem ismernek ilyet."


Nagy Éva

Rendező: nem jó a Selfie mottója

2014-12-02 17:11

Egy hetes cikk, amiben a rendőrségi videók rendezője magyarázkodik.

"A Selfie-nek nem az volt a célja – mondta a rendező -, hogy társadalmi igazságokat mondjon ki. Vitaindító, tantermekben használt “indukciós” filmnek szánták"

"A Selfie tehát nem a valaha megerőszakolt nőknek, nem az áldozatoknak szól, hanem azoknak, akik tenni akarnak azért, hogy az ilyesmit elkerülhessék. A Selfie prevenciós film, épp ezért Ákli szerint értelmetlen lenne, ha a volt áldozatokat szólítaná meg."

De épp ez a szemlélet a baj, hogy a potenciális (tehát a még nem-) áldozatoknak kellene bármit is tenni.

"A film pedig azért érinti a bulizás, a lenge öltözködés, a klubokban ismerkedés motívumait, hogy a diákok körbe tudják járni ezeket a problémákat."

Ezek nem problémák, a nemi erőszak a probléma.

"A “Tehetsz róla, tehetsz ellene” tehát azt jelentené, hogy mindenki tehet egy kicsit arról, hogy az utcán nőket erőszakolnak meg. Ezt Ákli szerint talán érthetőbbé tette volna a “Tehetünk róla, tehetünk ellene” mottó. De ez már szerinte is csak utólagos bölcsesség."

"a rendőrség feltehetően ott követett el hibát, hogy a tantermi vitaindító filmet mindennemű kommentár és leírás nélkül rakták fel az internetre, hiszen így a film funkciója ismeretlen és könnyen félreérthető maradt."

Annyira idegesítő ez a hozzáállás, nem értettük félre a filmeket. Értettük a szándékot, a mondanivalót is, és éppen ezzel van bajunk.

http://tiltakozom.tumblr.com/


Nagy Éva

Megerőszakolnál egy nőt?

2014-11-30 15:07

Önismereti teszt férfiaknak.

http://tiltakozom.tumblr.com/post/103976174105/megeroszakolnal-egy-not


Nagy Éva

5000 aláírás!

2014-11-30 14:13

Vasárnap délutánra, alig több mint egy hét alatt összegyűlt ötezer aláírás a rendőrségi videók ellen.


Nagy Éva

Nemzetközi petíció indult

2014-11-30 13:18

Itt lehet aláírni.


Nagy Éva

Válasz

2014-11-28 17:25

Bátran ossza meg mindenki a tiltakozó mintalevél linkjét!


Nagy Éva

Link a mintalevélre

2014-11-28 12:13

http://tiltakozom.tumblr.com/post/103749165825/nyomasgyakorlas


Nagy Éva

Nyomásgyakorlás

2014-11-27 21:02
A belügy szerint félreértettük a videókat, azokat vitaindítónak szánták, és nem vonják vissza. Eddig több, mint 4800-an írták alá a rendőrségi videók ellen indított petíciót, de úgy látszik, hogy sem ez, sem a nemzetközi sajtóvisszhang sem éri el, hogy nyilvánosan beismerjék a hibát. Gyakoroljunk nyomást a rendőrségre és a belügyminisztériumra, hogy érzékeljék, nem csak néhány nőjogi szervezetet sértettek meg, hanem az állampolgárok jelentős részét: egyesével küldjünk tiltakozó leveleket! Itt van lejjebb egy minta annak, aki nem szeret maga fogalmazni. Ez szabadon másolható, átírható, meghúzható. Küldjük ezekre a címekre, akár emailben, akár postai levélben:

Országos Rendőr-főkapitányság

1139 Budapest, Teve u. 4-6.
1903 Budapest Pf.: 314/15.

 Belügyminisztérium
1051 Budapest, József Attila utca 2-4. 
1903 Budapest, Pf.: 314.

 Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT)
1078 Budapest, István utca 23-25
Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság
7622 Pécs, Vargha Damján utca 1.
7601 Pécs Pf.: 237

Vas Megyei Rendőr-főkapitányság
9700 Szombathely, Petőfi Sándor u. 1/c.
9701 Szombathely Pf.: 179

 

Email címek egyben, egyszerűbb másoláshoz: 

 MINTA:
 
Tisztelt Rendőrség! Tisztelt Belügyminisztérium!
 
Tiltakozom a napokban, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság által megjelentetett nemi erőszak elleni kampányfilmek, és a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság által közzétett, nőknek címzett felhívás ellen!

A filmek és a nyilatkozat is sértő az áldozatokra nézve, mert azt sugallják, a nemi erőszakot elszenvedett áldozatok viselkedése váltotta ki az erőszakot, ezért szégyellniük kell magukat, és sértő a férfiakra nézve, mert ösztönvezérelt lényeknek mutatja be őket, akik képtelenek visszafogni magukat egy vonzó nő láttán. Ezzel az elkövető felelősségét elmaszatolják, az áldozatokat pedig elrettentik a feljelentés megtételétől. 

Az ilyen filmek és felhívások tovább rontanak a magyarországi helyzeten, ahol alig van rá esély, hogy egy megerőszakolt vagy bántalmazott nőnek az állam igazságot szolgáltasson.

Követelem, hogy vonják vissza a kampányfilmeket és a felhívást, és jövőben a bűnmegelőzési kampányok anyagait a szexuális erőszak témájában járatos szakmai szervezetekkel együttműködve, azok ajánlásai alapján készítsék el!

A KERET tiltakozó levele, részletes szakmai érvekkel:  https://www.facebook.com/keret.koalicio/posts/861653557207817?notif_t=like

 aláírás

Nagy Éva

Reakció

2014-11-26 22:12

Ezt csak ma vettem észre, a www.pecsma.hu-nak reagált a Baranya Megyei Rendőrség: 

http://www.pecsma.hu/abszolut-no/randi/eroszak-mert-megerdemled/

Idézet a rendőrség válaszából:

"Gondolkodtak azon, hogy a média felháborodás miatt visszavonják a filmeket?

- Nem. Tekintettel arra, hogy a spotokban megfogalmazott üzenetek egyértelműek és félreérthetetlenül tartalmazzák az alábbiakat:

Spot 1: „Az emberek, ha nem ismernek, az öltözködésed és a viselkedésed alapján ítélnek meg és bánnak veled. Felelős vagy önmagadért! Tehetsz róla, tehetsz ellene!”

Spot 2: „Szülőként soha nem tudnám feldolgozni, ha baj történne gyermekemmel. Előzd meg, ami megelőzhető! Tehetsz róla, tehetsz ellene!”

Spot 3 „Észrevetted, hogy szórakozni senki sem indul egyedül, de aki áldozattá válik, mindig magára marad? Vigyázzatok egymásra! Tehetsz róla, tehetsz ellene!”

A fenti szöveghű környezetből kiragadott részlet, illetve annak eltorzított formája, alkalmas a közvélemény megtévesztésére, félrevezetésére."

  

Külföldi lapok a rendőrség videóiról:

http://www.bbc.com/news/world-europe-30198319

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/hungary-police-release-video-appearing-to-blame-women-for-sexual-assault-9882560.html

http://www.thesundaily.my/news/1236747

 

És egy márciusi bejegyzés a Tollam, papírom blogon arról, mi történik egy erőszakos bűncselekmény áldozatával Angliában: http://tollampapirom.wordpress.com/2014/03/27/ez-a-te-jogod/ Egészen szürreális az itthoni viszonyok ismeretében. Ezt így is lehet? 

 


Nagy Éva

Vas Megyei Rendőr-főkapitányság is csatlakozik

2014-11-25 12:31

Nők az erőszak árnyékában.

"Fontos, hogy csak akkor közvetítsünk ismerkedési szándékot, ha valóban kapcsolatba kívánunk lépni a másik féllel, mivel a visszautasítás dühöt kelthet a hozzánk közeledőben."

Értsd: lányok, csak akkor beszélgessetek fiúkkal, ha még aznap szexeltek is velük. Gondolom ezt jelenti a "kapcsolatba lépés". Egyébként pedig legyünk magabiztosan szerények, akkor nem érhet baj.

 


Nagy Éva

The Guardian cikk

2014-11-24 22:48

Itt is említik a petíciót: http://www.theguardian.com/world/2014/nov/24/hungary-police-victim-blaming-safety-video

Igaz, nőjogi szervezetnek tulajdonítják az indítását, de annyi baj legyen.


Nagy Éva

KERET - Koalíció a Szexuális Erőszak Ellen a Túlélőkért sajtónyilatkozata

2014-11-24 11:20

https://www.facebook.com/keret.koalicio/posts/861653557207817

NEM A RUHA TESZI AZ ÁLDOZATOT!

Nőjogi civil szervezetek tiltakozó levele a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság áldozathibáztató kampányfilmjei kapcsán

Az alulírott nőjogi civil szervezetek – a KERET Koalíció tagjai – szégyenletesnek tartják a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság által 2014. november 21-én, a „Biztonságosabb Pécsért” projekt keretében nyilvánosságra hozott, figyelemfelhívó rövidfilmeket, amelyek hivatalos céljuk szerint a szexuális támadások megelőzését szolgálnák, valójában azonban káros és veszélyes üzenetekkel járulnak hozzá a nők elleni erőszak előfordulásának amúgy is kedvező társadalmi légkör fenntartásához, az áldozatok megalázásához és megfélemlítéséhez, valamint az elkövetők felmentéséhez és büntetlenségéhez.
A filmekben egy fiatal nőkből álló, bulizáshoz készülődő baráti társaságot láthatunk, majd a buli pillanatfelvételei következnek, amelynek során az egyik fiatal nő szexuális erőszakot szenved el. A történetet záró tanulság a következő szlogen: „Tehetsz róla, tehetsz ellene!”
Megdöbbenéssel tölt el minket
– az a szereptévesztés, amelyet a fenti szlogen félreérthetetlenül kifejez. A rendőrség küldetése a lakosság szolgálata és védelme; és nem pedig a bűncselekmények áldozatainak hibáztatása, illetve a felelősség előzetes áthárítása a potenciális áldozatokra. A rendőrségnek a fenti szlogent saját maga számára kellene megfogalmazni: megvizsgálva saját szerepét a szexuális erőszak előfordulásának gyakoriságában, valamint felmérve cselekvési lehetőségeit a jelenség visszaszorításában. 
– a megközelítés, amely a balesetmegelőzési filmeket idézi; azaz, a szexuális erőszakot egy bizonyos magatartásforma által kiváltott hatásnak ábrázolja, és figyelmen kívül hagyja, hogy a szexuális erőszak elkövetése minden egyes esetben az elkövető döntése.
– a filmek által sugárzott nőgyűlölet, illetve nők iránti megvetés. A bemutatott fiatal nők nem tesznek mást, mint öltözködésükkel és viselkedésükkel megfelelnek a tömegkultúra által közvetített elvárásoknak és mintáknak, ám mindeközben semmilyen jogsértést nem követnek el, tehát a stílusválasztásuk megítélése ízlés kérdése, és semmiképpen sem a rendészeti szervek feladata.
– a filmek által sugallt, sértő üzenet, amely szerint a férfiak ösztönvezérelt, potenciális erőszaktevők, akiktől jobb óvakodni.
– a filmek által közvetített tévképzetek; például, hogy megfigyelhető lenne összefüggés az áldozat ruházata és szexuális erőszak valószínűsége között; vagy hogy a nők nagyobb biztonságban lennének, ha bulizás helyett otthon maradnának, miközben a nők elleni erőszakos bűncselekmények – ideértve a szexuális erőszakot is – jelentős részét az áldozat otthonában, illetve magánlakásokban, munkahelyeken, oktatási intézmények területén követik el.
– az a tény, hogy az Országos Bűnmegelőzési Tanács jóváhagyását adta olyan kampányfilmekhez, amelyeknek a mondanivalója összeegyeztethetetlen a nemzetközi emberi jogi normákkal, illetve Magyarország e téren vállalt kötelezettségeivel ¬¬–, súlyos hiányosságokat tárva fel ezáltal az országos testülettől elvárható szakmai felkészültség tekintetében.
Értetlenül állunk 
– a filmekben megnyilvánuló áldozathibáztatás leplezetlensége és nyersesége előtt. A legutóbbi években világszerte – így Magyarországon is számos szellemes és lényeglátó kampány és kezdeményezés állította pellengérre ezt a káros megközelítésmódot; ezek a rövidfilmek azonban nemigen hagynak teret a paródiának. Ennek kapcsán kiemelendő az „It’s your fault” („A te hibád”) című, az áldozathibáztatást parodizáló videó, amely 2013-ban a magyar közösségimédia-használók széles körében is forgott, és kísérteties hasonlóságokat mutat a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság és az Országos Bűnmegelőzési Tanács által komolyan gondolt, bűnmegelőzési célú rövidfilmekkel.
– az időzítés előtt; tekintettel arra, hogy hazánkban az ELTE gólyatáboraiban elkövetett bűncselekmények napvilágra kerülése nyomán éppen most indultak el biztató folyamatok a szexuális erőszak jelenségével való társadalmi szintű szembenézés és a tévképzetek felszámolása irányában. 
– azon körülmény előtt, hogy a kampány a pécsi rendőrséghez kötődik; miközben az elmúlt években a média által kiemelt figyelemmel kísért, súlyos, szexuális támadással is járó bűncselekmények egyikében egy pécsi rendőrségi pszichológus, másikában pedig a pécsi polgármester lánya volt az áldozat.
Tiltakozunk az ellen, hogy
– közpénzből finanszírozzanak káros sztereotípiákat közvetítő kampányt a lakosságnak; ahelyett, hogy a rendőrség állományának biztosítanának ezekből a forrásokból érzékenyítő képzéseket a szexuális erőszakról.
– a hírek szerint Pécs összes középiskolájában levetítenék ezeket a filmeket, amelyek a gyerekek és fiatalok biztonságára, valamint erkölcsi fejlődésére különösen káros hatásúak lehetnek.
Követeljük, hogy 
– a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság vonja vissza a kampányfilmeket; 
– azokat a jövőben legfeljebb mint a rossz megközelítés példáit mutassa be szakmai képzések során; 
– álljon el a középiskolai vetítések tervétől; 
– a Magyar Rendőrség határolódjon el a filmek üzenetétől. 
Amennyiben a fentiekre nem kerül sor, készen állunk arra, hogy nemzetközi támogatást szerezzünk követeléseinknek, illetve arra, hogy adott esetben igénybe vegyük a kormányközi szervezetek által biztosított panasztételi eljárásokat.
Hozzátesszük, hogy sokéves múltra visszatekintő, pozitív tapasztalataink vannak a rendőrség nyitottságával és együttműködési készségével kapcsolatban; sőt, személyes-szakmai kapcsolataink alapján tudjuk, hogy az általunk kifogásolt rövidfilmek megközelítése korántsem esik feltétlenül egybe a rendőrség állományához tartozók személyes-szakmai meggyőződésével. Reméljük, hogy a magyar rendőrök között többségben vannak azok, akik nem gondolják például azt, hogy a szexuális erőszakot az áldozat ruházata idézi elő – mi mindenesetre mellettük állunk. 
Egyúttal bízunk abban is, hogy a káros üzeneteket közvetítő kampányfilmek bemutatásának hatására a szexuális erőszakot elszenvedő áldozatok nem veszítik el amúgy is csekély bejelentési hajlandóságukat. Megjegyzendő, hogy egy vonatkozó kutatás adatai szerint Magyarországon százezer emberre 2,1 erőszakos közösülés miatti bejelentés jutott, miközben ez az arányszám Svédországban 23-szor magasabb volt; aminek sok oka lehet, de az kizárható, hogy Magyarországon ennyivel ritkábban követnének el szexuális erőszakot.
Végezetül pedig felajánljuk szakmai segítségünket olyan lakossági kampányok, illetve az állományt célzó képzések előkészítésével, amelyek a XXI. századi nemzetközi emberi jogi normák tiszteletben tartásán, valamint az áldozatok tényleges jogvédelmének figyelembe vételén alapulnak.

Budapest, 2014. november 24.

 

Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség (Női Érdek)
Magyarországi Női Alapítvány (MONA)
Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE)
Patriarchátust Ellenzők Társasága (PATENT) Egyesület


Nagy Éva

Válaszok

2014-11-23 22:30

Több üzenetet is kaptam, itt reagálok rájuk.

Ezek közül némelyik továbbra is az áldozatok felelősségét firtatja, mondván, hogy más bűncselekményeknél is igyekszünk úgy viselkedni, hogy ne legyünk áldozatok. Csakhogy más bűncselekménynél nem is szokott olyan mértékben felmerülni az áldozat felelőssége, mint a nemi erőszaknál. Egyébként meg a lopásról, betörésről is azt gondolom, hogy teljes mértékben az elkövetőé a felelősség, akkor is, ha az áldozata tárva-nyitva hagyta az ajtót.

A kutatásokkal kapcsolatban: ezen mindazokat az olvasmányokat értem, amiket az elmúlt években találtam a témával kapcsolatban. Ezekből kiderül, hogy a nemi erőszak eseteknek csak egy kis része az, amit a videók bemutatnak, tehát, hogy bulizó fiatal lányokat támad meg egy ismeretlen. Az ilyen eseteknek is jó részében nem volt ittas az áldozat. Amikor igen, ott sokszor a későbbi támadó rábeszélésére, kényszerítésére ivott, aki már korábban kinézte magának, mint prédát. Tehát lényegtelen azzal foglalkozni, ivott-e az áldozat, ha egyszer józansággal nem lehet elkerülni a nemi erőszakot. 

Az, hogy az öltözék nem teszi valószínűbbé a nemi erőszak elszenvedését, könnyen belátható, ha a muszlim országokban, tetőtől talpig beburkolt nők ellen elkövetett esetekre gondolunk. 

Egy üzenetküldő komolytalannak nevezte a petíciót, miután felfedezte, hogy rosszul van az oldalon beállítva az időbélyegző, (gondolom nem állították vissza az órát), ezért úgy néz ki, mintha a jövőből érkeznének az aláírások.

 

Kaptam néhány javaslatot és kiegészítést:

Vonják felelősségre a rendőrségen azokat, akik ezt jóváhagyták, illetve kérjen a rendőrség bocsánatot az áldozatoktól, amiért a videókban azt üzenték nekik, ők tehetnek róla.

A videók felmentést adhatnak az elkövetőnek, könnyen érezheti úgy, őt nem terheli felelősség.

Többen feltették a kérdést, vajon a rendőrség szerint a gyermekkorú áldozat is tehet-e az erőszakról.

És javasolják, hogy egy hasonló kampányban, a videóban biztassák az áldozatokat arra, hogy tegyenek feljelentést, és biztosítsák őket arról, hogy megkapnak minden támogatást, hiszen nem "tehetnek róla".

 

Ezen kívül sokan fejezték ki támogatásukat, nekik köszönöm!


Nagy Éva

Levél a rendőrségnek

2014-11-23 15:38

Ma ezt az emailt küldtem a rendőrségnek:

Tisztelt Rendőrség!

 
Az index.hu számolt be szombaton arról a három videóról, amit a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság mutatott be azzal a szándékkal,  hogy csökkentsék a nemi erőszakos eseteket.
 
A videók mondanivalóját elhibázottnak és károsnak találom, ezért online petíciót indítottam ezen az oldalon: http://www.peticiok.com/a_rendorseg_az_elkovetot_szolitsa_meg_videoiban
 
A petíció szövege:
 
"A rendőrség az elkövetőt szólítsa meg videóiban, ne az áldozatot!
 

Index cikk a rendőrség új spotairól, melyekkel a nemi erőszakok számát szeretnék csökkenteni a potenciális áldozatokat megszólítva.

Követeljük, hogy a rendőrség olyan oktatóvideókat készítsen, amikben a potenciális elkövetőt szólítja meg és tanítja arra, hogyan ne kövessen el nemi erőszakot! Az erőszakért minden esetben az erőszakoló a felelős, nem az áldozat.

1. Kutatások kimutatták, hogy az áldozat ruházata, alkoholos befolyásoltsága nem növeli az esélyét a nemi erőszak bekövetkezésének. A "kihívó ruházat" kifejezés önmagában is az áldozatot teszi felelőssé, azt sugallva, hogy érthető, ha sok csupasz bőrfelületnek nem tud ellenállni az elkövető. A zárt ruházat, józanság nem garancia az erőszak elkerülésére.

2. Az áldozat oktatása, hogyan kerülje el az erőszakot, a hibáztatás azt sugallja, hogy a nemi erőszak valamiféle természeti káresemény, ami mindenképpen megtörténik, legfeljebb elkerülni lehet. 

NEM! A nemi erőszakot emberek követik el, és ők a felelősek érte. Ők tehetnek róla! Ők tehetnek ellene!

Ha a partnered nem egyezett bele az aktusba (a beleegyezés így hangzik: Igen!, esetleg Akarom!), és mégis megtörténik, nemi erőszakot követtél el. Ha nem volt abban az állapotban, hogy beleegyezzen, nemi erőszakot követtél el.

A rendőrség oktassa a potenciális elkövetőket! Követeljük, hogy a fenti videók helyett olyanokat készítsen, amelyekben nem hibáztatják az áldozatot!"

 
A petícióhoz nem egészen két nap alatt több, mint 1700 aláíró csatlakozott, és ez a szám folyamatosan növekszik. Erre hivatkozva azt kérem, a rendőrség adjon ki sajtónyilatkozatot, amelyben
 
1. elismerik, hogy a videók elterelik a szót a valódi felelősökről, az elkészítésükkel és bemutatásukkal hibát követtek el, azok nem segítik elő a nemi erőszak visszaszorulását, és
 
2. ígéretet tesznek arra, hogy a jövőben induló bűnmegelőzési kampányok előtt a témával foglalkozó szakértők, illetve szakmai szervezetek ajánlásainak megfelelően készítik el az anyagokat.
 
Levelemet közzé teszem a petíció oldalán is, illetve másolatban elküldöm internetes hírportáloknak.
 
Köszönettel,
 
Nagy Éva

Nagy Éva

Index cikk a petícióról

2014-11-23 11:28

Link.

És több, mint 600 aláírás! Köszönöm!


Nagy Éva

Facebook