A rendőrség az elkövetőt szólítsa meg videóiban, ne az áldozatot!

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Eredmény 2

2014-12-29 14:09:33

nol.hu cikke szerint a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság átdolgozza a botrányos kampányvideókat, és ezúttal a munkába be fognak vonni szakmai szervezeteket is. Az nem derül ki, hogy pontosan kiket. 

Ez nagyszerű fejlemény, újabb biztató példa arra, hogy érdemes szóvá tenni a méltánytalanságot. Ha elég sokan kiabálnak, akkor mégiscsak meghátrálnak a döntéshozók. 

A cikk egészen a végéig korrekten beszámol a történtekről, de aztán biztos ami biztos helyreteszi a (férfi, naná) cikkíró a nőket: az elkövetőket megszólító kampány “nyilvánvalóan” a ló másik oldala, de azért a rendőrség nem hagyhatja figyelmen kívül a nők jogos felháborodását.

Nem gondolom, hogy nyilvánvaló a túlzás, ez a cikkíró személyes véleménye legfeljebb. Ha túlzás az, hogy csak a potenciális elkövetőket érjük el, ezzel azt mondjuk, hogy egyrészt a férfiakat nem lehet megváltoztatni, mindenképpen lesznek, akik erőszakot követnek el másokon, tehát olyanok, mint az állatok, másrészt pedig azt, hogy továbbra is érdemes legalább részben az áldozatokat kioktatni arról, milyen módon felelősek az ellenük elkövetett erőszakért. Mert minden tanács, ami szerint azt követve elkerülhető az erőszak, egyben számon kérhetővé is teszi az áldozatot. Viszont egy jó kampány, ami az elkövetőre koncentrál, azokhoz is szól, akiknek eddig téves elképzelésik voltak a szexuális erőszak természetéről, előfordulásáról. A gólyatáboros esetekből például világosan látszik, hogy se az erőszakolók, se a környezetük nem fogta fel, hogy bűncselekményt követtek el. Szóval bőven van miről felvilágosítani még azokat is, akik már követtek el nemi erőszakot.


Nagy Éva

A rendőrség visszavonta a videókat!

2014-12-21 21:02:38

A Belügyminisztérium honlapjáról:

"A Lehet Más a Politika 2014. december 21-én az MTI OS útján kiadott közleménye példa nélküli tájékozatlanságról tanúskodik. A közleményben foglaltakkal szemben a rendőrség nem vetíti a Selfie című kisfilmeket a pécsi középiskolákban, azokat a rendőrség saját honlapjáról eltávolította.

Az LMP közleményét jegyző Szél Bernadett képviselő asszony a tárgyban K/2205 számon írásbeli kérdést tett fel a belügyminiszternek. Pintér Sándor 2014. december 11-ei keltezésű válaszában – többek között – egyértelműen és félre nem érthetően közölte: sajnálattal kell megállapítania, hogy a kisfilmek nem teljesítették a velük elérni kívánt, vitathatatlanul nemes célt."

(Az LMP tájékozatlan, Óceánia pedig mindig is Eurázsiával folytatott háborút.)

Bocsánatkérés, önkritika ugyan nem volt, se ígéret a jövőre nézve, de azt hiszem ez is szép eredmény ahhoz képest, hogy a kormány úgy általában mennyire arrogáns és rugalmatlan.

És ebben nagy szerepe volt, hogy több mint ötezren aláírtátok a petíciót! Számomra az a tanulság, hogy igenis érdemes szólni, beszélni, véleményt mondani, kiabálni, tüntetni, petíciót indítani, és ezeket bárki megteheti. Én nem vagyok szakértő, se politikus, vagy más közszereplő, nem vagyok tagja semmilyen szervezetnek, és nem kaptam támogatást a norvág alapból sem, mint ahogy itt valaki meggyanúsított. Csak elegem lett a mellébeszélésből. Lehet, hogy nagy változást nem lehet elérni, vagy csak nagyon lassan, de ha nem szólunk, akkor biztos, hogy bármit megtehetnek velünk. Ne hallgassatok!

 

 

 

(Azért a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye fent maradt.)


Nagy Éva

Beszélj róla!

2014-12-17 14:36:15

A projekt honlapján nők (és esetenként férfiak) beszélnek névtelenül az őket ért szexuális erőszakról. Különösen megrázó a külföldi mintára összegyűjtött, az elkövető szájából elhangzott mondatokat olvasni. Legyen ennek minél nagyobb nyilvánossága, hogy mindenki szembesüljön azzal, milyen valójában a nemi erőszak.

http://tiltakozom.tumblr.com/post/105439342990/beszelj-rola-projekt


Nagy Éva

Pintér Sándor sajnálkozik

2014-12-14 21:56:20

A belügyminiszter válasza Széll Bernadett kérdésére.

"A kampány a figyelmet arra hívja fel, hogy valamennyien tehetünk a bűnalkalmak csökkentéséért, az áldozattá válás megelőzéséért."

De főleg a bulizós fiatal lányok. 

Na meg micsoda eufemizmus: bűnalkalmak csökkentése… áldozattá válás… Már megint úgy beszélnek a szexuális erőszakról, mint egy természeti katasztrófáról. Nem szabad így szétteríteni a felelősséget. Nem tehetünk valamennyien az erőszak ellen. De például a rendőrség tehet.

"Egyúttal sajnálattal kell megállapítanom, hogy a kisfilmek nem teljesítették a pályázattal elérni kívánt, vitathatatlanul nemes célt.”

Következtetés?… Bocsánatkérés? Videók visszavonása? Hát ha nem teljesítették a célt, akkor talán nem kellene levetíteni a pécsi iskolákban, ahogy azt tervezték.

 

http://tiltakozom.tumblr.com/


Nagy Éva

Levél a Rendőrségnek az ombudsman állásfoglalásáról

2014-12-12 12:46:06

Az alapvető jogok biztosa közleményt adott ki a rendőrség nemi erőszaki elleni kampányfilmjei ügyében: http://www.ajbh.hu/-/-tehetsz-rola-tehetsz-ellene-az-alapveto-jogok-biztosa-es-helyettesei-a-rendorseg-videoklipjerol

 

"A közelmúltban nagy sajtónyilvánosságot kapott a Baranya megyei rendőrség kisfilmje, amely a szexuális erőszak bűncselekmények megelőzésének szándékával készült. A tiltakozók álláspontja szerint a film azt sugallja, hogy az áldozatok maguk (is) jelentős mértékben tehetnek arról, hogy sértetté válnak.

Nem vitatjuk, sőt hangsúlyozzuk a rendőrség bűnmegelőzési feladatának fontosságát, és azt a kiemelt felelősséget is, amely a különösen sérülékeny, védett csoportok, közöttük a fiatalok megóvásához kapcsolódik.

Felhívjuk a figyelmet ugyanakkor arra, hogy egy ilyen, a magánszférát és az önrendelkezési jogot közvetlenül érintő cselekmény kapcsán a rendőri szerveknek különösen körültekintően kell eljárniuk annak érdekében, hogy a prevenció ne erősítse az áldozatokkal szemben az esetleges előítéleteket, és a valós problémákra irányítsa a közvélemény figyelmét.

A rendőrségnek hangsúlyosabbá kell tennie egyrészről az áldozatok érdekeinek, méltóságának védelmét, másrészről az elkövetők vitathatatlan és megoszthatatlan felelősségét. Az áldozatok hibáztatásának elkerülése annál is inkább fontos, mert az erőszak bekövetkeztéért való felelősség bármilyen mértékű áthárítása növelheti az áldozatok egyébként is meglévő szégyenérzetét és hozzájárul ahhoz, hogy az ilyen jellegű bűncselekmények rejtve maradjanak.

A rendőrség eszközválasztásának tekintettel kell lennie a probléma összetett jellegére. Prevenciós tevékenysége során tehát a rendőrségnek kerülnie kell a sztereotípiákat, és szem előtt kell tartania mind a nők, mind a férfiak korlátozhatatlan emberi méltóságát.

Dr. Székely László az alapvető jogok biztosa

Dr. Szalayné dr. Sándor Erzsébet a nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes

Dr. Szabó Marcel a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes"

Úgy gondolom, ennek fényében már elkerülhetetlen, hogy felülvizsgálják eddig nyilatkozataikat, és visszavonják a bűnmegelőzési kampányt. Az online petíciót eddig több, mint ötezren írták alá. 

Szólaljon meg a Rendőrség a nyilvánosság felé, reagáljanak az ombudsman észrevételeire, és működjenek együtt a szexuális erőszak témájával foglalkozó szakmai civil szervezetekkel!

 


Nagy Éva

Áldozathibázatásról újra

2014-12-12 08:05:17

Tanulságos írás a rossz párhuzamokkal előadott áldozathibáztatásról a csakazolvassa.hu blogon. A hozzászólások között Lajos példázza, milyen mélyen élnek az emberekben a tévképzetek. És hogy mennyire nem lehet meggyőzni őket.

http://tiltakozom.tumblr.com


Nagy Éva

Újabb ötletek

2014-12-11 07:04:24

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság 444-nek adott válaszából kiderül, hogy a kisfilmek mellett más kampányeszközt is bevetnének a fiatalok "védelmére":

"szórólap,

a középiskolások bizonyítványába a szülők számára készített tájékoztató,

a diákoknak készített kiadvány,

plakátok,

matricák,

Ezek közül ha bármelyikkel találkozna, különösen a bizonyítványba a szülőknek készülő tájékoztatóval, és a diákoknak szóló kiadvánnyal, akkor feltétlen írjon a szerk@444.hu emailre."

 

http://tiltakozom.tumblr.com/


Nagy Éva

Áldozathibáztatás

2014-12-09 19:11:10

Remek bejegyzés a Gumiszobán.

 

"A potenciális áldozat fogalma leszűkíti az életteremet (meg a tiédet is), a lehetőségeidet. Azt sugallja, hogy neked kell megvédeni magad, úgy viselkedni, akkor hazamenni, és persze nem beinni, miközben egyébként a férfiak ihatnak nyugodtan. Nem használjuk a figyelmeztetést, hogy kedves férfiak, ti ne igyatok, mert bebaszott állapotban hajlamosak vagytok rá, hogy amúgy is épp csak leplezett erőszakosságotok a felszínre engedjétek, vagy azt se hirdeti senki, hogy ti, férfiak, hagyjátok békén az éjjel magányosan hazatartó nőket. Ilyesféle utasítások soha sehol nem hangzanak el."

"...a lényeg itt az, hogy én azt érzem, minálunk minden a gyengébb ellen szól. Mindig az áldozat az, aki nem tett eleget, vagy rosszat tett, kihúzta a gyufát, nem zárta le a biciklit, rövid szoknyát húzott. Hogy a hangsúly mindig az erősebben van. Hogy a felnőtthöz egy szilváért kimegyünk, a gyerek meg rángatható, ha szemtelen. Hogy a lány, aki eltűnt, az nem vigyázott magára, az anyja meg nem elég intenzíven és szakszerűen kutat utána. Hogy ha én nem adom le az adóbevallást időben, akkor megcsesznek, de ha ők számolják ki szarul, akkor hónapokig húzódik a jóvátétel. Hogy ha a bank behúz egy hitellel, mert nem értek hozzá és jóhiszemű vagyok, akkor utána vessek magamra én, a felelőtlen.

Minden erőalapú és azt támogatja, akinek amúgy is fölénye van."


Nagy Éva

Felhívás

2014-12-09 07:03:20

Mutasd meg, hogyan tennél ellene!

A közelmúltban napvilágott látott Baranya megyei prevenciós kisfilmek nagy hozzánemértésről tettek tanúbizonyságot, és talán kijelenthetjük, hogy bárki korrektebb és használhatóbb videót tudna kèszíteni. Ezúton szeretnénk minden alkotókedvű pályázót felkérni, sőt buzdítani, hogy készítse el saját videóját a témában és ossza meg velünk. 

néhány tanács:
- a videók hossza kb 1 perces legyen
- amennyiben lehetőséged van rá, töltsd fel egy videomegosztó oldalra (youtube, indavideo stb) és a linket oszd meg velünk. 
Ne felejtsd el használni a videóknál a következő "hashtag"-et: 
#tehetszellene

https://www.facebook.com/SlutwalkBudapest/photos/a.379664908721689.86542.229634930391355/842657115755797/?type=1&theater


Nagy Éva

Felmérés.

2014-12-08 15:03:51

Ne mászkáljanak éjjel egyedül.

"Talán nem meglepő, de a férfiak nagyobb százalékban tartják felelősnek az áldozatot, mint a nők, 25, illetve 15%-ban. Ami azonban már meglepőnek tűnik, azok a férfiak, akik ismernek áldozatot, jóval nagyobb számban tartják a nőket felelősnek saját megerőszakolásukban, mint akik nem ismernek ilyet."


Nagy Éva



Petíció megosztása

Segítsd ezt a petíciót, hogy több aláírást érjen el.

Hogyan lehet népszerűsíteni egy petíciót?

  • Ossza meg a petíciót a Facebook oldalán és a petíció témájához kapcsolódó csoportokban.
  • Vegye fel a kapcsolatot a barátaival.
    1. Írjon egy üzenetet, melyben részletezi, miért írta alá ezt a petíciót. Ez segít másoknak megérteni, hogy milyen fontos ez a téma, így valószínűbb, hogy ők is aláírják a petíciót.
    2. Másolja ki és illessze be a petíció webcímét az üzenetbe.
    3. Küldje el az üzenetet e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram és LinkedIn használatával.