Bringások az eltűnt 44 millió nyomában

Újbuda Polgármestere hajtsa végre a képviselők 2011. évi döntését, azaz rendelje meg a 44 millió forint értékben  megszavazott kerékpáros fejlesztéseket!

A kerékpározásra fordított forintok százszoros hasznot hoznak a város mikroklimatikus viszonyainak kedvező változásával, a lakók közérzetének, egészségének javulásával és a levegőszennyezettség csökkenésével. Budapesten évről évre folyamatosan növekszik (gyakran a duplájára) a munkába kerékpározók száma, azonban az infrastruktúra fejlettsége gyenge. Ezért kerékpárral a vároban közlekedni 2012-ben még mindig körülményes és gyakran veszélyes vállalkozás. Az el nem költött 44 millió forint az újbudai  költségvetés nem egész 2 ezreléke, ami segített volna Újbudát egy kerékpárosbarát kerületté alakítani. Szeretnénk, ha a kerület képviselői végre nem a fővárosra várnak, akkor a Polgárester is szedje össze magát és valósítsa meg a képviselők elképzeléseit!

• 8 millió forint megfelelően kialakított köztéri kerékpártámaszokra
  • 8 millió forint megfelelő intézményi kerékpártámaszokra
  • 3 millió forint kerékpártámasz-igények felmérésére és kommunikációra
  • 6 millió forint egyirányú utcák kerékpáros kétirányúsítására
  • 12 millió forint kerékpárút karbantartásra, felújításra
  • 7 millió forint iskolai kerékpáros KRESZ oktatásra

Tisztelettel:
budapesti bringások

Ha egyetértesz a petíciónkkal kérünk terjeszd! peticiok.com/44

Részletező update közkívánatra: A képviselő-testület 2011. február 24-én fogadta el a költségvetést, benne 213 MFt-ot a Környezetvédelmi Alapra. Ezt az alábbi linken a 046. oldalon (számozás a jobb felső sarokban) olvashatjátok (18. Céltartalékok 12 Környezetvédelmi Alap) http://www.ujbuda.hu/kepvtest_ules_eloterj/2011_02_24_r/pdf/1_19__sz__melleklet_tablazatok.pdf

Ugyanezen ülés jegyzőkönyvének 39. oldalán kezd beszélni a polgármester, majd a 42. oldal tetején végre kijelenti, hogy befogadja az LMP módosító javaslatát, mely szerint 8 MFt értékben kerékpártámaszokat létesítenek a kerületben. A jegyzőkönyv itt tölthető le: http://www.ujbuda.hu/napirend_hatarozat.php?id=398

A februárban elfogadott 213 MFt-os büdzséjű 2011. évi Környezetvédelmi Alap intézkedési tervét áprilisban 21- fogadta el a testület. A linken megnyitható mellékletben a 2010. évi Alapból megvalósult fejlesztések láthatóak és a 2011-es tervek. Az 515. oldalon a 2.8-2.11 pontok vonatkoznak a kerékpáros fejlesztésekre. Itt 28 MFt-os összegben, ami a jegyzőkönyvben említett extra 8 MFt-tal együtt 36 MFt. http://www.ujbuda.hu/kepvtest_ules_eloterj/2011_04_21/pdf/16_mellekletek.pdf

Ezt az intézkedési tervet decemberig talán 1/3 arányban hajtották végre. Akkor utoljára módosította ezt még a testület, abban a reményben, hogy jövő áprilisig ebből a keretből gazdálkodik és mindent megvalósít az Önkormányzat. Ekkor nőtt összesen 44 MFt-ra a kerékpáros infrastruktúrára szánt összeg, mivel több más sort még ide csoportosítottak. (170 és 171 oldalon a 2.8-2.11 és 3.9 sorok) http://www.ujbuda.hu/kepvtest_ules_eloterj/2011_12_15/pdf/6_melleklet.pdf

Sajnos az egészből semmi nem lett. 2012. februárjában elfogadta a testület az új költségvetést (32. oldal 3.27 sor) majd áprilisban a nem végrehajtott intézkedési tervet. (296, 297. oldal)
http://www.ujbuda.hu/kepvtest_ules_eloterj/2012_02_23/pdf/3_rendelet_mellekletei.pdf http://www.ujbuda.hu/kepvtest_ules_eloterj/2012_04_19/pdf/8_mellekletek.pdf

Azóta keressük a módját, hogy ennek az ügynek nyilvánosságot szerezzünk. Nem szeretnénk pártpolitikai ügyet csinálni a történetből, pusztán arra kérjük a Polgármestert, hogy hajtsa végre, amiről a képviselő-testület, mint a legfőbb helyi döntéshozó szerv döntött!