Tiltakozás a Ľudové noviny szerkesztőjének elbocsátása ellen

TILTAKOZÁS
a Ľudové noviny szerkesztője, Fuhl Imre elbocsátása ellen
- a szólás- és sajtószabadságért
Határozottan tiltakozunk a Ľudové noviny szerkesztője, Fuhl Imre elbocsátása ellen. Ando György, a Legatum Nonprofit Közhasznú KFT vezetője - amelynek százszázalékos tulajdonosa az Országos Szlovák Önkormányzat (OSZÖ) -, mint a magyarországi szlovákok hetilapjának és netlapjának a gazdája, tisztán politikai okokból felmondott Fuhl Imrének. Azért, mert Fuhl Imre, mint az országos listánk, a Magyarországi Szlovákok Szövetsége és további civil szervezetek koalíciójának vezetője, rá merészelt mutatni arra, hogy az OSZÖ elnöke, Fuzik János hazudik. Kétségkívül egyik legjobb újságírónk egyetlen bűne tehát az, hogy a vitathatatlan igazság kimondásával megsértette munkáltatója fenntartójának elnökét. Ezáltal állítólag „munkaköre bizalmi jellegével visszaélt”. Csak tanúsítani tudjuk, hogy Fuzik János valóban nem mondott igazat és félrevezette a nyilvánosságot, amikor a Szlovák Köztársaság Hírügynökségének (TASR) azt állította, hogy a kisebbségi választások utolsó, országos fordulója előtt a Magyarországi Szlovák Szervezetek Uniójának „önmagában több képviselője volt, mint a Magyarországi Szlovákok Szövetségének öt-hat további szervezettel együtt“. Mindamellett több mint cinikus volt az az elvárás, hogy tekintettel a közelgő kisebbségi választásokra Fuzik János vetélytársa ne láthassa el a Ľudové noviny tördelőszerkesztői munkáját. A kampány során Fuhl Imre eleget tett munkáltatója kérésének, szabadságon volt; miközben Fuzik János az OSZÖ teljes infrastruktúrájával és apparátusával folytatott kampányt.
Fuhl Imre elbocsátása a Ľudové noviny szerkesztőségéből két nappal az OSZÖ Közgyűlésének alakuló ülése után, valamint ennek az ülésnek lefolyása arról tanúskodik, hogy az OSZÖ régi-új elnöke nem hajlandó magáévá tenni a demokrácia alapelveit és szabályait, nem tűri a kritikát és a vélemények sokszínűségét, illetve nem akarja tiszteletben tartani ellenzéke jogait. Fuzik János a másképp gondolkodókat újabban már nemcsak semmibe veszi, de közös intézményünk vezetője útján megélhetésükben is fenyegeti. Az OSZÖ elnökének és a Legatum KFT vezetőjének antidemokratikus, már-már diktatórikus eljárása immáron olyan alapvető emberi jogokat is veszélyeztet, mint amilyen a szólás- és sajtószabadság. A magyarországi szlovák internetes újságírás alapítója, a Ľudové noviny hetilap szerkesztője (volt főszerkesztője) és a magyarországi szlovákok netlapjának fő alkotója, Fuhl Imre eltávolítását egyértelműen politikai tisztogatásként, az ellenőrizetlen hatalom után vágyódók útjában álló, kellemetlen újságíró üldöztetéseként értékeljük.
Mi, ennek a tiltakozó nyilatkozatnak az aláírói, elhatároztuk, hogy a nyilvánossághoz, valamint hazai és nemzetközi újságíró- és emberi jogi szervezetekhez fordulunk, segítségüket kérjük Fuzik János és társai arroganciájának és önkényének megállításához.
Egyedné Baránek Ruženka
a Magyarországi Szlovákok Szövetsége elnöke