Védjük meg a Római-partot!

A fővárosi közgyűlés 2013. február 22-én várhatóan véglegesíti a Római-parti mobilgát terveit. Ennek megépülésével nem csak a galériaerdő tűnik el, hanem a természetes partszakasz és hangulat is.

A képviselők úgy döntenek a mobilgátról, hogy annak környezeti hatásairól semmi nem szerepel a döntéselőkészítő tanulmányban. Ráadásul mindenki a gátépítéstől várja, hogy a Római-part összes problémája megoldódjon. Pedig a mobilgát nem oldja meg a közterület elhanyagoltságát, a csatornázás hiányát és nem akadályozza meg a hullámtér további beépülését, a lakóparkok terjedését. Egyelőre a következőket lehet tudni:

• Az építés költsége már 4 milliárd forintnál tart, holott 2,5 milliárd van rá.
  • A hullámtéri ingatlantulajdonosokat még senki nem kereste meg, hogy szálljanak be a költségekbe.
  • Nagyon sok fát ki kell majd vágni a 3,1 km-es szakaszon, „nehogy rádőljenek” a gátra és mert útban vannak.
  • A Pünkösdfürdő és Őrtorony utca között több, mint egy kilométer hosszan és 30 méter szélesen feltöltenék a Duna medrét. Ezzel teljesen eltűnik az utóbbi harminc évben kialakult, galériaerdő és a természetes élőhelyek. Ettől délre a telekhatárokon fut majd a mobilgát nyomvonala a Kadosa utcáig. A természetes partvonal, a kialakult facsoportok, kavicsos partszakaszok a gát mederoldalára kerülnek, így elméletileg megmaradhatnának, de a terveken az látszik, hogy gyepes-fás rendezést javasolnak a meglévő fák kivágásával. Innen lefele már nem szükséges a védekezés, hiszen az ide épült lakóparkok legalább feltöltött területre épültek.
  • A tervezés során meg sem próbálják összehangolni a társadalmi, ökológiai és műszaki igényeket (amelyre egyébként a Magyarország kötelezettséget vállalt az EU Víz Keretirányelv ratifikálásával), így a leggyengébb, a természet és a nem megfelelő lobbierővel rendelkező csillaghegyi lakosok érdekei esnek áldozatul a parti fejlesztésekben érdekelt ingatlanlobbinak.

A gátépítés elsődlegesen a gyanús körülmények között ide építkező hullámtéri ingatlantulajdonosok érdekét szolgálja és sajnos a politikai döntéshozók is engednek a nyomásuknak. Nem engedjük elpusztítani Budapest egyik utolsó pihenésre, kikapcsolódásra alkalmas, természetes partszakaszát!

Ha fontos neked a „Római”, és egyetértesz azzal, hogy maradjon meg a part menti galériaerdő, írd alá a Petíciót! Csak akkor van esélye a pusztítás megakadályozásának, ha hallatod a hangod!

Párbeszéd Magyarországért Budapest