Petíció a devizaadósok perilleték mentességéért

http://www.devizaados.eu/images/logo.gifA Devizaadósok Szövetsége www.devizaados.hu Elnöksége azzal a kéréssel fordul az Interneten jelenlévő jóérzésű magyar állampolgárokhoz, hogy minél többen vállaljanak szolidaritást azzal a törekvésével, hogy a deviza-elszámolású kölcsönszerződéssel rendelkezők kölcsönszerződéseiket – vitájukat a bankjaikkal, a hatályos magyar törvényeknek megfelelően – a kölcsönt felvevők érdekeit is figyelembe véve – az illetékes bíróságok útján rendezhessék.

Ennek ugyanis legfőbb akadálya a perilleték, amelynek felső határát – a devizaadósokat tovább sújtva – a törvényhozás 900 ezer forintról 1,5 millió forintra emelte 2012. január 1-el.Ez egy akkora akadály, amelyet a duplájára emelt havi törlesztő részletek alatt nyögő – tartalékaiktól az elmúlt két év során teljesen megfosztott, máról holnapra élő - családok egyszerűen képtelenek megfizetni. Illetékmentességre a vonatkozó magyar törvények értelmében lényegében már csak akkor válnak jogosulttá, ha a végrehajtók már megfosztották őket vagyonuktól (lakás, autó).

A deviza-elszámolású kölcsönszerződések ugyanis olyanok - úgy kerültek megszerkesztésre – hogy a devizaadós egyre emelkedő havi részlet törlesztéseket kell fizessen, miközben egyre növekedik a bank által számított adóssága. Ennek a folyamatnak a – ha ez így marad – a vége a végrehajtási eljárás, mely során a devizaadósoktól elkobozzák a kölcsön fedezetét (lakás, autó). Kényszerértékesítéssel a végrehajtók elkótyavetyélik a devizaadós családok vagyonát, mellyel tömegeik kerülnek utcára, válnak földönfutóvá, avagy életük végéig adósrabszolgává.

A devizaadósok köreiben egyre növekedik az öngyilkosságok száma. Hatalmas a reménytelenség és a kilátástalanság, ugyanis a kormányzat és a bankszövetség által kötött megállapodások - és hozott intézkedések - nem szüntették, mert nem is  szüntethetik meg a bajt, csak tovább tolják, miáltal a devizaadósok cseberből vederbe kerültek és kerülnek.

http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/425188_267655416636598_100001764252470_617643_1421308807_n.jpgLássa mindenki egy konkrét példán, hogy alakultak a devizaadósok befizetései az elmúlt években. (A diagramban a föggőleges tengelyen a befizetés összege forintban, a vízszintesen a befizetések sorszáma látható.) A sárga sávban látható az az árfolyamkülönbözetnek átkeresztelt uzsora, ami el lehetetleníti a kölcsönszerződések teljesítését. A havi törlesztő részletek lényegében a duplájára növekedtek. Az alapjaiban rossz, alkalmatlan kölcsönszerződések kapcsán előálló ellehetetlenülésből fakadó üldöztetés és vagyonból való kiforgatás jogalapját ezek a kölcsönszerződések képezik, melyek jelenleg is érvényben vannak!

Ezekre hivatkozva járnak el a pénzintézetek és adják a végrehajtásra a fedezeteket. Ezekhez – a szerződésekhez - csak az illetékes bíróságok nyúlhatnak a szerződő felek kezdeményezésére.

A devizaadósok keresetei – jelen körülmények és jogi környezet kapcsán - egyszerűen oda sem jutnak a bíróság elé, a perilleték nagysága, illetve a perköltségektől fenyegetettség félelmében.  Kvázi – a devizaadósok - meg vannak fosztva igazuk bíróság előtti keresésétől is.

Követeljük a deviza elszámolású kölcsönszerződéssel rendelkező devizaadós tagjaink bírósági illetékmentességét kölcsönszerződéseik rendezése, módosítása ügyében!

Aki a fentiekkel egyetért, szavazzon ezzel kifejezve szolidaritását és egyetértését, egyben küldje tovább minden jóérzésű ismerősének a szolidaritás kifejezésének ezen lehetőségét is.

Budapest, 2012-02-04

A Devizaadósok Szövetsége Elnöksége nevében