PCOS: ha már nem segítesz, ne árts!

Mintha egyre többet beszélnének a policisztás ovárium szindrómáról. A PCOS Szívügy Alapítvány önkénteseinek sok munkája volt ebben, örülünk a figyelemnek. Hiszen csak Magyarországon több százezer érintett van.

Igen. Több százezer magyar nő PCOS-es. Vékonyak, túlsúlyosak, anyák, tinik, közékorúak. És a többségnek fogalma sincsen a bajáról, csak rója tüneteivel a köreit az egészségügy útvesztőiben.

Egyre többen szólalnak meg PCOS-ügyben. Örüljünk hát? Örülünk, de ki kell mondanunk: sajnos nem minden esetben olyan szakemberek jutnak szóhoz, akik ismerik a PCOS hátterét és a kezelésének korszerű módjait. Néha úgy tűnik, mintha csak az egyre növekvő piaci célcsoportot látnák a PCOS-ek népes táborában…

Minap egy kereskedelmi csatornán reggeli stúdióbeszélgetés keretében volt újra téma a PCOS. „Policisztás szindróma”, kezdte a szakértő interjúalany. Később jött a felirat: BETEGSÉG. Aztán csak jöttek a példák és javaslatok a szakértő szájából. Olyan mondatok, amelyek miatt egy kezdő alapítványi önkéntes is szégyellné magát. Hogyan ajánlhat egy orvos már tíz éve is elavultnak számító kezelési módszereket, ahol a nőre úgy tekintenek, mint egy havi ciklusában és szaporodásában akadályoztatott szervek összességére? Hogyan létezik, hogy szót sem ejt arról a szénhidrátanyagcsere-zavarról, az inzulinrezisztenciáról, ami a PCOS valódi oka?

Vajon mennyien vannak tisztában azzal: az inzulinrezisztencia olyan szinten nem válogat, hogy gyermekek és tinik, férfiak és nők egészségi állapotára is kihat, és a PCOS mellett még egy sor szövődményt, súlyproblémákat, korán kialakuló 2-es diabéteszt, magas vérnyomást, meddőséget okozhat?

Örüljünk a nyilvánosságnak? Néha nagyon nehéz... közel félmillió nő érintett hazánkban! Elkeserítő helyzetben vannak, ha előzetes ismeretek nélkül próbálnak utánajárni rejtélyes, sokrétű tüneteiknek. Nagyon gyakran épp az orvosok címkézik fel őket: roncsszervnek nevezik a petefészküket. Azt mondják, szedjen fogamzásgátlót, ha annyira hiányzik, hogy menstruáljon. Azt mondják: jöjjön vissza, ha gyereket akar, majd csinálunk - maga úgyis meddő! De olyat is mondanak, hogy maga nem lehet PCOS-es, mert menstruál és nincsen elhízva.

Ezek a címkézések nagyon nem használnak sem az önbecsülésünknek, sem az ügynek. Mi, PCOS-esek éljük az életünket több-kevesebb tünettel, csakúgy, mint például a gluténérzékenyek – tegyük hozzá, nekünk is anyagcsere-problémánk van. És tegyük hozzá: a PCOS-es nők nagyon különbözőek, és különbözőségükben is szépek. PCOS-es Victoria Beckham és Emma Thompson is. Van köztük vékony, telt keblekkel. Vannak, akiknek nincs szükségük kozmetikusra, sem gyantázásra, és van akinek dús hajkoronája van. Vannak, akik különösebb erőfeszítés nélkül lettek többszörös édesanyák, és vannak, akiknek a petefészke köszöni szépen, de jól van, és ciklusproblémáik sincsenek.

Ideje felismerni, hogy a Policisztás Petefészek Szindróma elnevezés elavult és megtévesztő, hiszen nem a petefészek betegségéről beszélünk!

Nagy a témában megszólalók felelőssége, de nagy azoké is, akik teret adnak ennek. Hatalmukban áll hangzatos riportokkal kitölteni a műsoridőt, de hatalmukban áll megfelelő, tájékozott szakértőket is hívni és felkarolni a jó ügyeket! Azért, hogy hiteles forrásból, hiteles információk terjesztésében segítsenek - ha már az állami egészségügy berkeiben egyre inkább lehetetlen küldetés megfelelő kezeléshez jutni. Akkor legalább a szükséges felvilágosítással és tudással vértezzük fel az érintettek nem csekély táborát.

A jó hír ugyanis az, hogy ez az állapot kezelhető. Tünetmentessé tehető és teljes értékű élet élhető vele, méghozzá anélkül is, hogy hormonkezelést vetnének be vagy műtéti úton lyukasztgatnák a petefészküket. A recept egészen unalmasan hangzik: életmódváltásnak hívják. Kiegyensúlyozott étrend, rendszeres testmozgás, stresszkezelés – ennyiből áll.

Talán egyszer eljutunk oda, hogy meglátjuk az összefüggést a születések csökkenő száma és a meddőséghez is vezető, zömében félrekezelt állapotok között. Hogy felismerjük és felkapjuk a megelőzés valódi fontosságának és lehetőségeinek hírét, ahelyett, hogy az egészségügy túlterheltségét siratjuk. Talán egyszer eljutunk oda, hogy kizárólag olyan szakemberek szólalnak meg a témában, akik segítenek az érintetteknek és nem ártanak.

Mi itt vagyunk, és várjuk, hogy segíthessünk. Főleg, hogy a szeptember a PCOS elleni küzdelem hónapja…

e-mail: info@pco-szindroma.hu; web: www.pco-szindroma.hu

PCOS Szívügy Alapítvány    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével