Összefogás az "Alakor" pavilon ellen

Petíció a 2015. évi Milánói Világkiállításért Felelős Kormánybiztos Miniszterelnökség által elfogadott "Alakor" jeligéjű - Sárkány Sándor és Ertsey Attila terve ellen.

A szakmai zsűri január 15-én a - közönségszavazatok figyelembevételével - első helyezettnek hirdette a “MALOM” jeligéjű, Gettó Tamás és Dr. Hutter Ákos által benyújtott pályaművet. Ennek ellenére később Szőcs Géza kormánybiztos az “Alakor” nemzetközi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy nem az első helyezést elnyert “MALOM”, hanem a második helyezett, az “Alakor” jeligéjű pavilon épülhet meg, melyet az állami tulajdonú vagyonkezelő szervezet, a Carpathia Nemzeti Kreatív Gazdaságfejlesztő és Innovációs Kft.valósít meg.  A tervezet szerint a pavilont kutatás-fejlesztés és oktatás céljára kívánják hasznosítani a későbbiekben. Az olasz törekvésekkel megegyező koncepcióval a magyar kiállítási pavilon Szombathelyen, a 11-es Huszárlaktanya területén, a Kreatív Örökségvédelmi és Értékfejlesztő Központ részeként épül fel újra.

Az “ALAKOR” pavilon terve azonban teljességgel nélkülözi azt az építészeti szemléletet, melyet Magyarországnak egy világkiállításon vagy bárhol a világban szerepeltetnie kellene. Ezt a művet egyaránt és élesen ellenzik civil aktivisták, építészek és egyéb, művészettel foglalkozó szakemberek is. Ezúton kérjük, hogy amennyiben Ön is egyetért az érvekkel, írja alá és terjessze kérésünket saját ismerősei között, hogy együtt meggyőzzük a döntéshozókat arról, hogy ez a pavilon jelenleg alkalmatlan a világkiállításra.

1. Ellenezzük azt a szemléletet, amelyet az “Alakor” jeligéjű pavilon közvetít a magyarságról, a magyar építészetről. Nem akarjuk, hogy az Expora látogató közönség, a szakma, a világ torz képet lásson országunkról, amely a projekt megvalósításával elkerülhetetlen.

2. Egyetértünk abban, hogy az “Alakor” pavilon formai jegyei illetve szellemi háttere teljes egészében alkalmatlan országunk képviseletére.

3. Ellenezzük, hogy az “Alakor” pavilon a Kreatív Örökségvédelmi és Értékfejlesztő Központ részeként a kiállítás után újra felépüljön és így kutatás-fejlesztés, valamint oktatás helyszínéül szolgáljon.

4. Egyetértünk abban, hogy a fő feladat a benyújtott pályázati anyagok újraértelmezése, leginkább arra koncentrálva, hogy a nyertes pályaművek hogyan tudnak átgondolt egységet alkotni.

Gyuricza János, Dóra Medveczky    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével