Nyílt levél Orbán Viktor miniszterlenök úrnak

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Mint bizonyára Ön előtt is ismeretes, Kerényi Imre, „a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával, és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszterelnöki megbízott”, a Belvárosi Polgári Szalon rendezvényén pozíciójához méltatlan, a kormányzati tisztséget, vagy megbízást ellátó személytől elfogadhatatlan kijelentéseket tett. Több más médium mellett a hvg.hu oldalon így idézték fel Kerényi Imre szavait:

„Magam részéről nagyon bízom abban, hogy Vidnyánszky úr meg fogja tenni, amit megkövetel tőle a haza, […] meg fogja csinálni a Nemzeti Színházat, ami ugyanúgy sikeres lesz, mint az Alföldié, csak nem a buzikról fog szólni, hanem a szerelemről, meg a barátságról, meg a hűségről”.

A történtek napvilágra kerülése után – érthető módon – óriási felháborodást keltettek ezek a szavak. Túl azon, hogy önmagában a stílus és a szóhasználat sem fogadható el egy ilyen pozícióban lévő tisztségviselőtől, felháborító és tűrhetetlen, hogy bárki az emberek egy csoportját, jelen esetben a homoszexuális embereket sértő, őket megalázó kifejezést használjon.

Tekintettel arra, hogy Kerényi Imre jelenleg miniszterelnöki megbízott, megszólalásával az egész Kormányt lejáratja, ha továbbra is betöltheti ezt a pozíciót. Éppen ezért a történtek után elvárható lett volna Kerényi Imrétől, hogy lemondjon, azonban ő ezt mindeddig nem tette meg. A Kormány és azon keresztül hazánk becsületének megőrzése érdekében ezért a jelen levél aláírói feltétlenül szükségesnek tartják, hogy Miniszterelnök Úr Kerényi Imrét tisztségéből mentse fel.

Tisztelettel: