A Still Alice című Oscar-díjas film magyar mozibemutatójáért

Évek óta tucatnyi értékes film nem érkezik meg magyar mozikba, azonban most úgy döntöttek a hazai forgalmazók, hogy a nemrég Oscar-díjat nyert Still Alice című filmet sem tervezik Magyarországon bemutatni. Ez a magyar kultúra- és mozikedvelők semmibevétele, amely mellett nem mehetünk el szó nélkül.

A film jogait az egyik nagy hazai forgalmazó birtokolja, de úgy döntött, csak DVD-filmen jelenteti meg a drámát (a letöltések és kalózverziók fénykorában), amelynek címszerepéért Julianne Moore amerikai színésznő az összes létező elismerést bezsebelte: BAFTA, SAG és Golden Globe-díj után legutóbb az Oscar-díjat is. A film mozinézettsége megugrott az Egyesült Államokban az Oscar-díj után, jelenleg a hetedik legnézettebb mozifilm, ami szép eredményt figyelembe véve a nagy kínálatot.

A magyar bemutató fájó hiánya azért is szúr szemet, mert a Still Alice-t, amelynek alapját képező azonos című könyv (Lisa Genova: Megmaradt Alice-nek) itthon is megjelent, olyan országokban is bemutatják hamarosan, mint Macedónia, Bulgária vagy éppen Kuvait.

Tisztában vagyunk vele, hogy a filmforgalmazóknak a profit a fontos, a néző érdekei pedig a legritkább esetben jelentenek bármit is. Mégis azt gondolom, nem hinném, hogy adott esetben nagyobbat bukna a forgalmazó, mint más filmeknél. Gondoljunk csak a tavaly két színészi kategóriában is Oscar-díjat nyert Mielőtt meghaltam (Dallas Buyers Club) című filmre, amely sikeres volt a magyar mozikban: tisztességes 11 ezres nézőszámmal debütált, majd az érdeklődés miatt megduplázták azoknak a vetítőtermeknek a számát, ahol játszották. Pedig az szintén kis költségvetésű film volt, éppúgy, mint a Still Alice.

• Írja alá a petíciót, ha egyetért azzal, hogy a Still Alice című filmnek igenis helye van a magyarországi moziműsoron és szeretne értékes, komoly forgatókönyvből készült és profi színészek valódi színészi kvalitásokat megcsillogtató - történetesen Julianne Moore Oscar-díjat érő - alakításait felsorakoztató valódi filmet látni a mozivásznon.

• Írja alá a petíciót, ha Ön szerint fontos a választás lehetősége: eddig is számtalan Oscar-jelölt és Oscar-díjas komoly, ám mégsem elvont művészfilm nem érkezett a magyar mozikba, míg igénytelen akciófilmek, animációs alkotások és bugyuta vígjátétok tömkellegéből választhatunk.

A cél: legalább 5000 aláíró, hogy felhívjuk a hazai filmforgalmazók figyelmét arra, hogy bizony igény van a Still Alice széleskörű magyarországi bemutatójára. A petíciót eljutattjuk a Az InterCom Zrt.-nek, a film magyar jogbirtokosának.