A Magyar Telekom vegye komolyan a készülékek szoftverfrissítéseit!

Jelen petíció célja, hogy változást érjen el a Magyar Telekom magatartásában a mobilkészülékek szoftverfrissítését illetően, illetve a Magyar Telekom adjon részletes, nem kitérő választ a tetemes késések okára. A petíció az LG G4 mostoha bánásmódján keresztül szemlélteti a helyzetet, de több más készülékre is vonatkoztatható.

A petíciót nem csak az LG G4 tulajdonosok figyelmébe ajánljuk, bárki aláírhatja, aki úgy érzi, hogy a szolgáltató elhanyagolja, így nem jut hozzá megfelelő időben a szoftverfrissítésekhez. A tech fórumokon gyakran hangoztatott "legközelebb vegyél független mobilt" lesajnáló véleményekkel nem jutunk előre, ahogy azzal sem, ha csak egyesével panaszkodnak a felhasználók a vállalat különféle kommunikációs felületein (pl: Facebook).

A probléma leírása:

Ez csupán a probléma szemléltetésére leírt példa, azonban több más készüléktípusra is érvényes lehet!

A petíció publikálásakor (2016. 01. 29.) az LG G4 a gyártó felsőkategóriás csúcskészüléke, melyre havi rendszerességgel szoftverfrissítéseket tesz közzé. Ezeket a hálózatfüggetlen modellek mellett a magyar Telenor és Vodafone felhasználók késedelem nélkül megkapják, ám a Telekom felhasználók nem. Sőt 2015 nyár óta nem csak késedelemmel, hanem egyáltalán nem érkezett semmilyen frissítés a „Telekom-függő” modellekre.

Jelenleg a legfrissebb „Telekomos szoftver” az Android 5.1 (V10D), mely 2015 augusztusában jelent meg. Azóta a következő verziókat jelentette meg az LG megközelítőleg 1 hónapos ciklusokban:

• Android 5.1 (V10E)
  • Android 6.0 (V20A)
  • Android 6.0 (V20B)
  • Android 6.0 (V20C)
  • Android 6.0 (V20D)

Ez a frissítési periódus összhangban áll az LG által önként vállalt, havonta megjelenő biztonsági hibajavítások és fejlesztések alapelvével. A Vodafone és a Telenor nem gátolja ezen frissítések megjelenését, csak a Magyar Telekom.

Az Android 6.0 főverzió az LG modellekre már 2015. októberben megjelent és még azokban a hetekben elérhetővé vált a magyar Telenor és Vodafone felhasználók számára is. A Magyar Telekom ügyfelei a Magyar Telekomtól vásárolt készülékeikkel nem jutnak hozzá a fent megnevezett frissítések egyikéhez sem. Az új verziók telepítésére csak nem hivatalos csatornák állnak rendelkezésre, melyek esetében nem tisztázott, hogy ez a jótállás szempontjából milyen szankcióval bünteti a felhasználót.

A Telekom ügyfélszolgálata az előtelepített, saját szolgáltatásaikat népszerűsítő applikációk „körültekintő és alapos” tesztelésére hivatkozva, előre nem látható határidőt jelölt meg a szoftverfrissítések kiadására. A felhasználók panaszait az ügyfélszolgálat semmitmondó válaszokkal lesöpri. Ez a magatartás elfogadhatatlan akkor, ha biztonsági hibajavításokat tartanak vissza emiatt!

A petíciót aláírók felszólítják a Magyar Telekomot a következőkre:

1. A Magyar Telekom vegye komolyan ügyfelei biztonságát és a gyártókkal együttműködve késedelem nélkül bocsássa rendelkezésre a szoftverfrissítéseket valamennyi általa forgalmazott készüléktípusra!

2. Amennyiben az első pontot teljesíteni nem képes vagy hajlandóságot nem mutat rá, úgy tegye lehetővé, hogy a jótállás megszűnése nélkül telepíthető legyen a független készülékekre is elérhető, operátori módosításoktól mentes szoftver!

3. A Magyar Telekom adjon részletes magyarázatot a tetemes késések okára és javítson magatartásán ügyfelei megelégedése érdekében!