A sasadi közlekedés környezetbarát megszervezéséért!

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Utolsó körlevél (SVE beszámoló, sajtószemle, Római part stb.)

2013-02-24 20:25:26

Tisztelt Támogatóink!

Már több mint egy hónap eltelt az Önkormányzat számunkra pozitív bejelentése óta. Egy gyors közleményben már beszámoltunk a lényegről, itt az ideje, hogy a petíciót végleg, "hivatalosan" is lezárjuk.

Ezért utolsó körlevelünkben elsősorban szeretnénk mégegyszer megköszönni minden aláírónknak a támogatást! Bár az Önkormányzat kizárólag az elvégzett természetvédelmi vizsgálatra hivatkozott döntésekor, mi hiszünk abban, hogy a lakossági nyomásgyakorlás, nem utolsósorban a petícióra összegyűlt jelentos számú aláírás is komolyan befolyásolta a kerületi döntéshozókat. Fontos tanulság ez, amely megmutatta, hogy egy civil összefogás is képes eredményeket elérni. A Római parttal kapcsolatos friss híreket olvasva csak reménykedni tudunk abban, hogy lesznek további hasonló civil sikerek.

Az alábbiakban - részben kárpótlásul a kicsit késve megírt körlevélért - találnak

  • egy beszámolót néhány Sasadot érintő fejleményről,
  • egy linkgyűteményt a Dayka megnyitás ügyéről tudósító internetes sajtóhírekről,
  • egy felhívást a Római part ügyében,
  • egy támogatói levelet és
  • néhány, a Sas-hegy Védő Egyesületet érintő információt.


1: Sasadi–Sas-hegyi fejlemények

Az Önkormányzat Gazdasági Bizottsága február elején nem kis megrökönyödésünkre újra napirendre vette a Dayka útnyitást (ld. 15. pont itt: http://www.ujbuda.hu/napirend.php?id=627). A lakossági fórum igéretének fényében különösnek találtuk, hogy az eredetileg beterjesztett határozati javaslat a terv elfogadása mellett volt. Végül a Sas-hegy Védő Egyesület  elnökének tiltakozására, a jelenlétében megtartott ülésen a képviselők egyhangúan, név szerinti szavazással elutasították a tervező cég által még november végén beadott útépítési terv elfogadását, mely a kivitelezés megkezdhetőségét jelentette volna. Egyben az is tisztázódott, hogy a lakossági fórumon emlegetett járdafejlesztést és közvilágítási földkábel elhelyezést a Víztározó mellett szintén elvetette a Bizottság.

Több mint különös, hogy épp most a Sas-hegy TVT puffer zóna „hasznosítása” is napirendre került! Január 23-án ugyanis Büki László Városüzemeltetési Igazgató egyezető tárgyalást hívott össze többek között a DINPI (A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága), a Levegő Munkacsoport, és a Sas-hegy Védő Egyesület részvételével. Készült 2012-ben egy pályázat Sas-hegy déli lejtője egy részének hasznosítására: egy egyetemi tervező csoport többcélú (közösségi kert, hadtörténeti park, bemutató szőlőültetvény) felhasználásra tett javaslatot. 

Ennek kapcsán február 6-án a terv kidolgozója szűkebb, a Sas-hegy Védő Egyesület által szervezett körben ismertette a javaslatot és annak hátterét: a terület jelenleg elhanyagolt, az elhagyott, gondozatlan bérkerteken keresztül a Sas hegy védett fajait kiszorító növényzet telepedhet meg, ez ellen mielőbb tenni kellene. (A terület közbiztonsági szempontból is problematikus, ahogy ez az ujbuda.hu friss híréből is kiderül.) A megbeszélésen az az álláspont alakult ki, hogy a terület a turisztikai erdő övezeti besorolása mindenképp megőrzendő, továbbá a bérkertek használatát meg kell szüntetni, ehelyett fokozatosan a pihenést, természetismeretet segítő erdősítésre kell forrást szerezni. Nagyon fontos a gyomfák irtása. Elképzelhető egy kisebb rész javaslat szerinti kertészeti használata, biogazdálkodással, az erdő övezet keretei között. Mindazonáltal sok a nyitott kérdés, bizonytalanság, a téma tehát további megvitatást igényel.

Okkal és joggal aggódunk a Sas-hegy D-Ny-i lejtő természetközeli állapotának megmaradásáért, mert erre az önkormányzati tulajdonú erdőterületre az ingatlanberuházók folyamatosan a csápjaikat nyújtogatják. 30 éve nem hagyjuk!

Ugyancsak február 6-án szóba került a Budaörsi úti új csomópont terve, ami közlekedéstechnikailag számos problémát vet fel. Nem ismertek egyelőre a kapcsolódó kelenföldi intermodális csomópont részletes tervei és a beépítési koncepciók sem. Szorgalmazni kell, hogy mihamarabb térségi lakossági fórumot tartson az önkormányzat!

Kérjük Támogatóinkat, hogy a továbbiakban is segítsenek a Sas-hegy Déli lejtő megvédésében vagy a Dayka útnyitás megakadályozása összefogásában – ha szükséges!

2: Sajtófigyelő

Országos média:

Helyi média, internetes portálok, blogok:

Videók, képek a január 15-i lakossági fórumról:

3: Római part

Egyetértőleg továbbítjuk a Védegylet felhívását a Római part ügyében:

"Maradjanak a FÁK a Rómain! Demonstráció

A Fővárosi Önkormányzat 2013. február 22-én megszavazta a mobilgát
építését a Római-parton, amivel eltűnnek a fák, a kavicsos föveny és
velük együtt a part hangulata.

Szeretnénk megmutatni, hogy hányan vagyunk, akik nem értünk egyet
ezzel a döntéssel. Tudjuk, hogy partvédelemre szükség van, azonban
hisszük, hogy létezik kevésbé drasztikus környezeti beavatkozással
járó, de minden érintett fél számára elfogadható megoldás is.

Ha szereted a Római-partot, gyere el! A Duna jelképeként öltözz kékbe,
hogy jól látható legyen: hányan állunk ki az ügyért!

Találkozzunk március 2-án, szombaton, 15:00 órakor a római-parti Béke csónakház elott! (Bp, III. ker., Római Part 53.)

A megmozdulás (egyelőre) békés, barátságos és játékos hangvételű
lesz. Részletek hamarosan.

facebook.com/fakaromain

A demonstráció szervezői: Valyo - Város és a folyó, Védegylet"

A Római parti mobilgát jelenlegi tervei ellen egyébként lehet tiltakozni az alábbi petíció aláírásával is:

http://www.peticiok.com/romaipartert

4: Egy támogatónk levele

Egy támogatónk levelet küldött nekünk, amelynek szövegét - mivel tartalmával egyetértünk - megismertetjük Önökkel:

"Kedves Sas-hegy védők, szeretném felhívni a figyelmüket, hogy a Dayka Gábor út megnyitásának sikeres megakadályozásán kívül sok - hasonlóan fontos - ügy mellé kellene "odaállniuk", mint például elérni, hogy a járdák síkosságmentesítését környezetkímélő anyagokkal végezzék, megkímélve ezzel az utak melletti növényzetet is (hiszen erre már rendelet is van!), arról nem beszélve, hogy sok helyen egyáltalán semmit se tesznek a csúszásmentesítésre, ami főleg a meredek útszakaszokon komoly balesetveszélyt jelentenek!

Kérem, hogy a fenti környezetvédelmi problémában is álljanak a "jó ügy" mellé, és saját eszközeikkel segítsenek érvényt szerezni a hivatkozott rendeletnek."

5: Egyesületi információk

Végezetül szeretnénk felhívni figyelmüket a Sas-hegy Védő Egyesület megújult honlapjára, ahol a továbbiakban is beszámolunk a Sas-hegyet illetve Sasadot érintő fontos fejleményekről.

Örömmel várjuk továbbá sorainkba új tagok jelentkezését.

Tagdíj nincs, az Egyesületnek juttatott 1% SZJA-felajánlások biztosítottak az elmúlt évben is forrást pl. a lakossági fórum szervezésére. Megköszönjük és kérjük támogatásukat, mert nem kis feladatok várnak ránk.

Adószámunk: 19637640-1-43

Április 20.-n a FÖLD Napja alkalmából a Dayka Ligetben
ünneplésre-környezettakarításra-fagondozásra várunk mindenkit, s újra felavatjuk az elvitt táblát!

Üdvözlettel:
Sas-hegy Védő Egyesület

www.facebook.com/sashegyert

www.sashegy-vedo.hu


Sas-hegy Védő Egyesület

NEM lesz megnyitva a Dayka Gábor utca!

2013-01-16 00:34:19

Tisztelt támogatóink!

A ma esti lakossági fórumon Büki László városüzemeltetési igazgató bejelentette, hogy hogy - elsősorban környezetvédelmi okoból - az önkormányzat eláll a Dayka Gábor utca megnyitásától.

A részletekről később beszámolunk, most örüljünk a jó hírnek!

Győzött a természet és győzőtt a józan ész!


Sas-hegy Védő Egyesület

Lakossági fórum január 15-én + poló + nol.hu cikk

2013-01-05 21:12:24

Tisztelt Támogatóink!

Reméljük, kellemesen töltötték az ünnepeket és köszöntjük Önöket az új évben!

Az Dayka Gábor utca megnyitásával kapcsolatban az alábbi fejleményekre szeretnénk felhívni szíves figyelmüket:

Lakossági Fórum:

A Dayka Gábor utca megnyitásával kapcsolatos lakossági fórum 2013. január 15-én kedden 18 órai kezdettel lesz megtartva a Farkasréti Általános Iskola (1112 Budapest Érdi u. 2.) nagy tornatermében.

Forrás: http://www.ujbuda.hu/hirdetotabla.reszlet.php?id=1109

Megrendelhető az útmegnyitást ellenzők pólója:

A póló látványterve itt megtekinthető: polo.jpg

A póló azzal a céllal és ötlettel készült, hogy ezzel is azt képviseljük, hogy tömegesen vagyunk helyi lakók, akik nem támogatják ezt a beruházást. Nagy valószínűség szerint a média több helyről is jelen lesz a január 15-i lakossági fórumon. A híradásokban „jól mutat” és figyelemfelhívó az ilyesfajta egységbe kovácsolódás. (Ld. Irhás-árok környékiek egyenpólója a dec. 3-i közmeghallgatáson: csak 5-en voltak, de a Polgármester úr személyesen köszöntötte őket, látva a pólóikat.)

A pólók címkéztetése és értékesítése a Sas-hegy Védő Egyesülettől független lakossági kezdeményezés keretében történik.

Megrendelőlap: http://www.sashegy-vedo.hu/hirek/polo-megrendelo

Rendelési határidő: 2013. január 8. kedd. (A január 8-a után beérkezett rendeléseket sajnos nem tudjuk elfogadni, mert időszűkében nem vállalják a későn leadott rendelések legyártását.)

A pólók átvételére a január 15-i lakossági fórumon lesz lehetőség.

A pólók ára teljes egészében a pólók előállítási költségét fedezi. Ez egy non-profit civil kezdeményezés.

Sajtófigyelő:

A Népszabadság december 20-i száma foglakozott a témával, a cikk itt olvasható:

http://nol.hu/belfold/sas-hegyi_tortenet__autokat_a_zoldbe_


Végezetül mégegyszer hangsúlyozzuk, hogy sajnos nem született még döntés a Dayka Gábor utcára a tervezett beruházás megszüntetéséről. Ezért is fontos, hogy a lakosság továbbra is aktívan részt vegyen a tiltakozásban és személyes jelenlétével fejezze is ezt ki.

Erre legközelebb január 15-én lesz lehetőség.

Legyünk ott minél többen!



www.facebook.com/sashegyert

www.sashegy-vedo.hu



Sas-hegy Védő Egyesület

Lakossági fórum januárban + sajtószemle

2012-12-17 22:21:37

Tisztelt Támogatóink!

Bár a novemberi lakossági fórumon és a decemberi közmeghallgatásokon több bíztató fejlemény is történt, politikusi igéretek hangzottak el, a Dayka Gábor utca ügyében még nincs végleges döntés.

Ezért kérjük, továbbra is népszerűsítsék petíciónkat, illetve kisérjék figyelemmel a fejleményeket!

Az Önkormányzat január 15-ére tervez lakossági fórumot, a pontos időpontot és helyszínt még nem hirdették meg, amint ezek ismertek lesznek értesítjük Önöket!

Addig is összeállítottunk egy linkgyűjteményt az ügy eddigi sajtóvisszhangjáról:

Országos média:

index.hu (2012. december 13.): http://index.hu/belfold/budapest/2012/12/13/megszunik_a_frankel_leo/

Lánchíd Rádió (2012. december 4.): http://mno.hu/?block=mno_video_popup&param=media_id%3D61762

HVG (2012. november 28.): http://hvg.hu/hvgfriss/2012.48/201248_valsagban_a_kornyezetvedelem_joguk_lenne (utánközlés itt: http://www.vedegylet.hu/index.php?page=news&news_id=1516)

Kossuth Rádió (2012 november 19.): http://hangtar.radio.hu/share-1-20121119_090445

index.hu (2012. november 15.):
http://index.hu/belfold/budapest/2012/11/15/benzinfusttol_feltik_a_sas-hegyi_lappantyukat/

Helyi média, internetes portálok, blogok:

budapest.hu (2012. december 13.): Közmeghallgatást tartott a Fővárosi Közgyűlés

ujbuda.hu (2012. december 13.): A Dayka ügye a fővárosi közmeghallgatáson

ujbuda.hu (2012. december 4.): Közmeghallgatás - vizsgálják a Dayka Gábor utcai fejlesztés szükségességét

Promontor blog (2012. december 2.): Sasadi módszerek: hogyan menjünk iskolába?

Dél-Buda másképp blog (2012. november 29.): Miért kell a sasadiakat idegesíteni?

ujbudaportal.hu (2012. november 20.): Forgalmi rend változás

Újbuda másként blog (2012. november 16.): Újbuda: a Sas-hegyi sármányok és az index.hu

ittlakunk.hu (2012. november 15.): Tiltakozás a Dayka Gábor utca forgalmassá tétele ellen

Dél-Buda másképp blog (2012. november 15.): A posztmodern Midász király esete Dayka Gabival

ujbuda.hu (2012. november 13.): Forgalomszámlálás és szimulációs vizsgálat a Dayka Gábor utcánál

ujbudaportal.hu (2012. november 12.): Aláírásgyűjtés Farkasrét közlekedési rendezésének érdekében

Promontor blog (2012. november 3.): Sasadi módszerek: hogyan tegyünk tönkre egy természetvédelmi területet?

ujbudaportal.hu (2012. október 31.): Petíció a Dayka Gábor utca megnyitása ellen

ujbuda.hu (2012. október 31.): Sasad tüdejéért

 

Végezetül boldog, békés karácsonyt kívánunk minden sasadi polgárnak és minden Sasadon kívüli kedves támogatónknak!


Sas-hegy Védő Egyesület

lakossági fórum beszámoló & közmeghallgatás

2012-12-01 21:44:50

Tisztelt Támogatóink!

November 27-én este körülbelül 250 sashegyi-sasadi polgár vett részt a Sas-hegy Védő Egyesület által rendezett fórumon, hogy tiltakozzon a Dayka Gábor utca megnyitása ellen. A fórumon először az Egyesület képviselői sorolták érveiket, kételyeiket, kérdéseiket, majd az önkormányzat tisztségviselői és a képviselő testület tagja válaszoltak a felvetett kérdésekre illetve fejtették ki véleményüket. A résztvevők közül is sokan szót kaptak, kérdeztek, érveltek.

(A fórumon elhangzott hozzászólásokat Vida Viktor, a Védegylet képviselője lejegyezte, ezt részletes a jegyzőkönyvet szíves engedelmével közzétesszük, itt olvashatják: SVE_Forum_byVidaViktor_2012_11_27.pdf )

Néhány részletkérdésre választ kaptunk (bár nem feltétlenül megnyugtatóakat) sok másra, köztük több lényegi felvetésre nem. Örvendetes, hogy több jelenlévő kerületi képviselő kijelentette, nem támogatja a Dayka Gábor utca megnyitását. Ugyanakkor az önkormányzat képviselői semmilyen kötelező igéretet nem tettek. Jelenleg forgalomszámlálás és szimuláció zajlik, ezek eredményének ismeretében szándékozik csak döntést hozni a testület. Előreláthatólag január 15-ére tervez újabb lakossági fórumot az önkormányzat.

Látható tehát, hogy a kérdés egyáltalán nem dőlt el! Kérjük ezért további támogatásukat!

Aki teheti, jöjjön el a XI. kerületi közmeghallgatásra december 3-án du. 5 órára (Zsombolyai út 3.)!

Az aláírások gyűjtése tovább folyik, mind a petíció honlapján, mind papír alapon.
Kérjük, hívja fel környékbeli ismerősei figyelmét az aláírásgyűjtésre, legyünk minél többen!

Kifejthetik támogatásukat/véleményüket az alábbi internetes fórumokon és honlapokon is:

Támogatásukat megköszönve

Sas-hegy Védő Egyesület

fogadóóra beszámoló & lakossági fórum

2012-11-23 23:17:19

Tisztelt Támogatóink, Sasadi – Sas-hegyi Polgárok!

Az alábbiakról szeretnénk tájékoztatni Önöket:

1) Sass Szilárd helyi önkormányzati képviselő november 19-én megrendezett fogadóórájára közel 60 helybéli lakos jött el, hogy kifejezze, ellenzi a – jelentős átmenő forgalmat, szmogot, zajt eredményező, illetve a természetvédelmi terület élővilágát pusztító – tervezés alatt álló útépítést a Dayka Gábor utcában.

A fogadóórán Sass Szilárd képviselő átvette a petíciót támogató polgárok kinyomtatott névsorát, amely szám szerint 427 nevet tartalmazott, a november 19-i déli állapot szerint.  (az aláírók: 319 Sasadon, illetve a Sas-hegy környékén élő lakos, míg 108 fő a környéktől távolabb élő szimpatizáns).

Ezúton is köszönjük Mindenkinek aki eddig aláírásával erősítette közös ügyünket.

2) Tekintettel arra, hogy az útépítés terve továbbra is él az Önkormányzat részéről, az aláírások gyűjtése folytatódik, az újabb aláírások listáját szintén el fogjuk juttatni az Önkormányzathoz. Éppen ezért nagy örömmel tudatjuk, hagy az aláírók száma már meghadta az 500-at is.

3) Az Újbuda Újság nov. 21-i számában is olvashatunk ügyünkről.

4) Ismételten felhívjuk szíves figyelmüket a Sas-hegy Védő Egyesület által megrendezésre kerülő Lakossági Fórumra, amely november 27-én, 18.00 órakor a Rubin Hotelben kerül megrendezésre (valamint a Közmeghallgatásra december 3-án 17 órakor a Polgármesteri Hivatalban).

Meghívottak:

  • a terület önkormányzati képviselői Sass Szilárd, Junghausz Rajmund
  • Takács Viktor főépítész
  • BKK (Budapesti Közlekedési Központ), DINPI (Duna-ipoly Nemzeti Park Igazgatósága)
  • Polgármester, a Polgármesteri Hivatal Jegyzője, illetékes osztályai képviselői

Program: A lakosság tájékoztatása a lakóterületünket jelentősen érintő fejlesztési szándékokról, a Dayka G. u. közúti megnyitásáról.

Kérjük, jöjjenek el minél többen! Továbbra is nagyon fontos a lakosság aktív támogatása.

5) Végezetül tájékoztatjuk Önöket, hogy a továbbiakban a Sas-hegy Védő Egyesület (www.sashegy-vedo.hu) veszi át a www.peticio.com/sasad oldal gondozását is és koordinálja közös küzdelmünket környezetünk megóvása érdekében.

Eddigi támogatásukat megköszönve és további összefogásra kérve Önöket,

Tisztelettel:


Bíró József & Hadházy Tímea, környezetükért aggódó sasadi polgárok

facebook, Ujbudaportál, index, MR

2012-11-15 22:00:57

Tisztelt Támogatónk!

Kérjük, ha teheti, csatlakozzon hozzánk a Facebookon: https://www.facebook.com/sashegyert!

Támogassanak minket az Újbuda Közösségi Portálon! (Szavazás a jobb felső sarokban!

Ügyünk lassan kezd az országos nyilvánosságban is megjelenni:

Támogatását megköszönve


Bíró József & Hadházy Tímea, környezetükért aggódó sasadi polgárok (Figyelem, a kezdeményezés nem kö

fogadóóra, fórum, közmeghallgatás

2012-11-14 00:21:47

Kérjük támogatóinkat, jöjjenek el és fejezzék ki tiltakozásukat személyesen is a következő fórumokon:

  • 2012. november 19. 17.30, a beruházást támogató Sass Szilárd helyi önkormányzati képviselő fogadóórája a Farkasréti Általános Iskolában, cím: Érdi út. 2.
  • 2012. november 27. 18.00 Sas-hegy Védő Egyesület által szervezett lakossági fórum a Rubin Hotelben, cím:  Dayka G. u. 3.
  • 2012. december 3. 17.00 Közmeghallgatás a XI. kerületi Polgármesteri hivatalban, cím: Zsombolyai út 5. (További info: www.ujbuda.hu/hirdetotabla.reszlet.php?id=1093, Figyelem: a kérdéseket előzetesen kell leadni írásban november 28-ig!)

Üdvözlettel


Bíró József & Hadházy Tímea, környezetükért aggódó sasadi polgárok (Figyelem, a kezdeményezés nem kö



Petíció megosztása

Segítsd ezt a petíciót, hogy több aláírást érjen el.

Hogyan lehet népszerűsíteni egy petíciót?

  • Ossza meg a petíciót a Facebook oldalán és a petíció témájához kapcsolódó csoportokban.
  • Vegye fel a kapcsolatot a barátaival.
    1. Írjon egy üzenetet, melyben részletezi, miért írta alá ezt a petíciót. Ez segít másoknak megérteni, hogy milyen fontos ez a téma, így valószínűbb, hogy ők is aláírják a petíciót.
    2. Másolja ki és illessze be a petíció webcímét az üzenetbe.
    3. Küldje el az üzenetet e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram és LinkedIn használatával.